Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας

Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι.

Το αλάτι μπορεί φυσικά να έχει μηδενική θερμιδική αξία, όμως, ημερησίως χρειάζεστε μόλις 180-500 mg για να δουλεύουν σωστά τα νεύρα και οι μύες σας. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε σοβαρές ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, οι πέτρες στα νεφρά και τα γαστρικά έλκη, ενώ παράλληλα προκαλεί υπέρταση –υποφέρει σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού των δυτικών κοινωνιών.

Οπότε η λύση φαντάζει απλή και αρκεί μόνο να μειώσετε τη χρήση της αλατιέρας. Δυστυχώς δεν φτάνει. Η λύση είναι πιο περίπλοκη, καθώς νάτριο υπάρχει σχεδόν σε όλες τις τροφές κρυμμένο και μάλιστα σε μερικές από αυτές σε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα. Χρησιμοποιείται στα τυριά για να ωριμάσουν, στο κρέας, στις ζύμες, μέχρι και στα ροφήματα.

Αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να τσεκάρετε την περιεκτικότητα σε νάτριο των τροφίμων που καταναλώνετε καθημερινά. Ξέρατε για παράδειγμα πως μια έτοιμη σάλτσα μπορεί να έχει έως και 500 mg νάτριο; Μειώστε λοιπόν, την κατανάλωση αυτών των τροφών και αντικαταστήστε τες με παρόμοιες με μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.