Pizza: Απενοχοποίηση τώρα!

Γωγώ Φούντα
Pizza: Απενοχοποίηση τώρα!

Mην φοβάστε να την απολαύσετε...

Κακά τα ψέματα: Αποτελεί μία από τις πιο ένοχες απολαύσεις και κάθε φορά που τρώμε πάνω από ένα κομμάτι την επόμενη μέρα λιώνουμε στο διάδρομο ή απλά κλαίμε κοιτάζοντας την πρησμένη μας κοιλιά στον καθρέφτη! Κι όμως, μπορεί η pizza να είναι άκρως παχυντική, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ένα πλήρες γεύμα.

Συγκεκριμένα, περιέχει άμυλο λόγω της ζύμης, κρέας λόγω των αλλαντικών και του τυριού, λίπος λόγω της λιπαρής ύλης από το ελαιόλαδο ως το βούτυρο και φυσικά λαχανικά καθώς μπορούμε να τη στολίσουμε με ό, τι τραβάει η όρεξή μας . Το μόνο που λείπει είναι τα φρούτα, αλλά και αυτό δεν αποκλείεται με τις νέες γεύσεις που προτείνουν συνέχεια οι σεφ.

Ωστόσο, ακόμα και αν είστε σε αυστηρή δίαιτα δε χρειάζεται να αποκλείσετε εντελώς το νόστιμο αυτό έδεσμα από τη διατροφή σας καθώς υπάρχουν τρόποι να γίνει πιο ελαφρύ και με σαφώς λιγότερες θερμίδες. Μπορείτε λοιπόν να προτιμήσετε μία pizza margarita, η οποία δεν επριέχει πολλά υλικά ή μία που να έχει ως βάση της τα λαχανικά. Παρακάτω, σας έχουμε αναλυτικά τις θερμίδες του κάθε είδους:

«Margarita»: Η πιο απλή πίτσα με τυρί και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, για όσους προτιμούν το στομάχι τους πιο 'ελαφρύ'. Τα δύο κομμάτια οικογενειακής πίτσας (περίπου 100γρ έκαστο) με αφράτη ζύμη σάς προμηθεύουν με 495 θερμίδες, 9,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 47 mg διαιτητικής χοληστερόλης. Τα πράγματα καλυτερεύουν αν επιλέξετε λεπτή ζύμη, μιας και τότε οι θερμίδες πέφτουν στις 350, το κορεσμένο λίπος στα 6,8 γραμμάρια και η χοληστερόλη στα 43 mg.

«Pepperoni»: Κλασική επιλογή πίτσας, με τα δύο κομμάτια οικογενειακής με αφράτη ζύμη να προσδίδουν 539 θερμίδες, 8,1 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 49mg χοληστερόλης. Η λεπτή ζύμη και πάλι υπερτερεί, μιας και η ίδια ποσότητα σάς δίνει κατά 165 θερμίδες λιγότερες και το κορεσμένο κατεβαίνει στα 6,8 γραμμάρια.

«Special»: τυρί, ντομάτα, ζαμπόν, μπέικον, πιπεριά, κρεμμύδι, ελιές, μανιτάρια. Θερμίδες; 581 μόλις τα 2 κομμάτια (με αφράτη ζύμη), ενώ επιπλέον προμηθεύεστε 11,2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 61 mg διαιτητικής χοληστερόλης. Όπως καταλαβαίνετε αποτελεί την πιο 'φορτωμένη' σε θερμίδες επιλογή.

Διαβάστε επίσης:

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα και δεν λέτε να χάσετε γραμμάριο;

Η δίαιτα του junk food