Δυσανεξία στη λακτόζη; Ιδού με τι να αντικαταστήσετε τα γαλακτοκομικά

Δυσανεξία στη λακτόζη; Ιδού με τι να αντικαταστήσετε τα γαλακτοκομικά

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας αντικαθιστώντας τα εν λόγω προϊόντα με άλλα τρόφιμα

Τα γαλακτοκομικά είναι από τα πιο θρεπτικά και σημαντικά προïόντα για την καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου με μεγάλα οφέλη στην υγεία μας τόσο για την ανάπτυξη των οστών, την καλή κατάσταση των δοντιών, το δέρμα μας και το μεταβολισμό μας.

Πολλοί από εμάς όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσανεξίας στη λακτόζη, λόγω έλλειψης λακτάσης με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να την μεταβολίσουμε και να καταλήγουμε με φούσκωμα, ναυτία, δυσπεψία, πόνους στην κοιλιά ή ακόμα και διάρροια! Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες δίαιτες που αποκλείουν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή μας προκειμένου να αλλάξει ο μεταβολισμός. Ας μην ξεχνάμε φυσικά και τους αποκλειστικά χορτοφάγους που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα από πεποίθηση.

Αυτά παραμένουν όμως πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες- στοιχεία απαραίτητα για την διατροφή μας. Πώς μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε;

Κατά κύριο λόγο το ασβέστιο μπορούμε να το βρούμε εναλλακτικά στο μπρόκολο, στις λαχανίδες, στα όσπρια, στα αποξηραμένα φρούτα, στο σουσάμι, καθώς και στις σαρδέλες.

Ο φώσφορος, υπάρχει άφθονος στα αυγά, τα πουλερικά, το κρέας, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τα όσπρια. Το κάλιο, το βρίσκουμε στο αβοκάντο, στις μπανάνες, στα αποξηραμένα φρούτα, στα ροδάκινα, στις πατάτες, στις ντομάτες, και πάλι στα αυγά καθώς και τους ξηρούς καρπούς.

Άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία που περιέχουν τα γαλακτοκομικά είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη). Μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας στο κρέας, τα αυγά, τα μανιτάρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Επίσης στο ψάρι, στα θαλασσινά και στα πουλερικά, χωρίς να παραλείπουμε τα προϊόντα σόγιας όπως και τα υποκατάστατα γάλακτος (γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού, γάλα καρύδας).

Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε, υπάρχουν εναλλακτικές για όλα!

Διαβάστε ακόμη:

Πέντε τροφές για καθαρή αναπνοή

Goji Berry: Το μυστικό για υγεία και αδυνάτισμα