Νέα σεζόν-Νέος στόχος: Πώς θα βελτιώσετε τη διατροφή σας και θα αγαπήσετε το σώμα σας!

Νέα σεζόν-Νέος στόχος: Πώς θα βελτιώσετε τη διατροφή σας και θα αγαπήσετε το σώμα σας!

Η διαιτολόγος Φανή Πρεβέντη σας συμβουλεύει

Οι διακοπές σιγά σιγά μας εγκαταλείπουν αφήνοντας μία μικρή θλίψη. Η καινούρια σεζόν όμως... φέρνει νέα ξεκινήματα και νέους στόχους! Προτεινόμενος στόχος; Βελτιώνω τη διατροφή μου και αγαπώ το σώμα μου! Ίσως η διατύπωση δεν είναι τόσο δελεαστική αλλά όλοι ξέρουμε ότι πίσω από αυτό το στόχο κρύβεται το "αρκετά αφέθηκα στις διακοπές, δε λέω.. το ευχαριστήθηκα... ώρα να προσέξω λίγο το σώμα μου και τον εαυτό μου". Ας δούμε λοιπόν τα πρώτα απλά βήματα για να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να χάσουμε τα κιλά των διακοπών που πιθανώς πήραμε.


Βήμα 1ο: Οργανώνουμε τα γεύματά μας.
Εντάσσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα τα μικρά και συχνά γεύματα. Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα δυναμωτικό πρωινό, συνεχίζουμε με το δεκατιανό σνακ, ακολουθεί το μεσημεριανό βασικό γεύμα, το απογευματινό σνακ και ένα ελαφρύ βραδινό.

Βήμα 2ο: Σταματάμε τις βραδινές κραιπάλες.
Μειώνουμε τις βραδινές επισκέψεις στα εστιατόρια και προτιμάμε τα ελαφριά σπιτικά βραδινά γεύματα . Αν χρειαστεί να κάνετε μία βραδινή έξοδο για φαγητό, φροντίστε το μεσημέρι να έχετε καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα (π.χ. σαλάτα, γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά, ένα ελαφρύ σάντουιτς).

Βήμα 3ο: Πίνουμε αρκετό νερό.
Οι διακοπές τελείωσαν, το καλοκαίρι όμως όχι. Η θερμοκρασία είναι υψηλή και το σώμα αφυδατώνεται εύκολα. Οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά είναι αυξημένες. Καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού και μη αλκοολούχων ροφημάτων την ημέρα για την καλή υγεία του οργανισμού μας και την άψογη λειτουργία του μεταβολισμού μας.

Βήμα 4ο: Προσέχουμε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε 1 ποτό σε κάθε σας έξοδο. Προτιμείστε το κρασί που αποτελεί άριστη πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Βήμα 5ο: Καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά.
Η εποχή προσφέρετε για αξέχαστες φρουτοσαλάτες μιας και τα πιο νόστιμα φρούτα (σταφύλια, καρπούζι, πεπόνι, σταφύλια, σύκα) βρίσκονται στην εποχή τους.

Βήμα 6ο: Μετράμε την αρτηριακή μας πίεση.Αν δεν έχετε πιεσόμετρο στο σπίτι, επισκεφθείτε ένα φαρμακείο. Αν η πίεση σας είναι χαμηλή καταναλώστε νερό και ένα αλμυρό σνακ. Δεν χρειάζεται να διαλέξετε το πλέον ανθυγιεινό σνακ. Μπορείτε να καταναλώσετε μία χούφτα αλατισμένους ξηρούς καρπούς ή ηλιόσπορους, ένα ποτήρι νερό με αλάτι ή να προσθέσετε αλάτι στο γεύμα σας. Μπορεί αυτή η συμβουλή να μη βοηθά την απώλεια βάρους αλλά βοηθά ώστε να μην παρατήσουμε την προσπάθεια. Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατάμε ένα πρόγραμμα διατροφής λόγω αδιαθεσίας και ζαλάδων. Η αδιαθεσία αυτή μπορεί να οφείλεται σε πτώση της αρτηριακής πίεσης που δεν προκαλείται απαραίτητα από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής αλλά από μια λάθος εφαρμογή των οδηγιών ή από ανεξάρτητους παράγοντες. Για να μην αφήσετε λοιπόν το στόχο σας... ελέγξτε την πίεσή σας.

Διαβάστε ακόμα

Βερίκοκα: Ποια τα οφέλη τους στην υγεία μας και πώς να τα συντηρήσετε σωστά!

Αλήθειες και μύθοι για τους υδατάνθρακες: Τελικά παχαίνουν;

Πώς υπολογίζουμε το δείκτη μάζας του σώματός μας (ΔΜΣ); Η Φανή Πρεβέντη απαντάει στις ερωτήσεις σας!