Τρως ακόμα και όταν δεν πεινάς; Είσαι μία emotional eater

Τρως ακόμα και όταν δεν πεινάς; Είσαι μία emotional eater

Μην προσπαθείς να καλύψεις το συναισθηματικό σου κενό με επισκέψεις στο ψυγείο.

Emotional eating είναι η τάση των ανθρώπων να τρώνε όχι περισσότερο αλλά ουσιαστικά χωρίς πραγματικά να πεινάνε. Όπως περιγράφεται στο best seller βιβλίο Your Body Speaks Your Mind των Ed και Deb Shapiro, το συναίσθημα, είτε πρόκειται για χαρά, είτε για λύπη, είτε για πόνο, είτε για μοναξιά είναι πιο δυνατό από το μυαλό. Γιατί όμως αυτή η αίσθηση της μοναξιάς (στις περισσότερες περιπτώσεις σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης) μας οδηγεί στο να γεμίσουμε το ψυγείο και κατ' επέκταση το στομάχι μας αν και δεν πεινάμε; Ο ψυχολόγος Ed Shapiro μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του μας δίνει την απάντηση. Η αίσθηση ότι κάτι μας λείπει μεταφέρεται στα νεύρα του εγκεφάλου. Στην προσπάθεια του λοιπόν να καλύψει αυτό το κενό μας ωθεί στην πιο εύκολη λύση. Αυτή δεν είναι άλλη από το φαγητό. Νιώθουμε άδειες και ο πιο εύκολος τρόπος για να νιώσουμε πλήρεις είναι το γεμάτο στομάχι. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο αριθμός των emotional eaters πρέπει να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια μόνο στην Αμερική, ανάμεσα τους και η ηθοποιός Jessica Simpson που σε συνέντευξή της παραδέχτηκε ότι είναι emotional eater.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

Με όπλο τη γνώση όμως φέτος δεν θα αφήσετε τους εαυτούς σας να υποκύψουν στο συναίσθημα και στα σοκολατάκια, μπισκότα, καραμέλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και όλα τα άλλα εδέσματα που λατρεύετε. Το σύνθημα σας θα γίνει το «Τρώω... όταν πεινάω» και με τη βοήθεια των ειδικών συγκεντρώσαμε τους 5 χρυσούς κανόνες που θα σας λύσουν τα χέρια και θα κλειδώσουν ερμητικά το ψυγείο σας. Ακολουθήστε μας!

1. Αφήστε τα συναισθήματα σας να βγουν στην επιφάνεια. Φτιάξτε το δικό σας πίνακα συναισθημάτων. Στη μία στήλη θα είναι το συναίσθημα που βιώνετε (τώρα ή στο παρελθόν) και δίπλα η πράξη που σας ωθεί να κάνετε. Θα διαπιστώσετε ότι στα λεγόμενα αρνητικά συναισθήματα, πόνο, λύπη, απογοήτευση, η αντίδραση ήταν το φαγητό. Αντίθετα στα συναισθήματα χαράς και ευτυχίας, η αντίδραση κάθε φορά ποικίλλει (πάντα όμως υποδεικνύει μια δραστηριότητα και συνήθως έξω από το σπίτι). Κάθε φορά που νιώθετε μόνη και δυστυχισμένη επειδή δεν είστε δεσμευμένη οδηγείστε στην κουζίνα; Καλύτερα βγείτε από το σπίτι.
2. Εναρμονιστείτε με το σώμα σας. Αυτό που οπωσδήποτε πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε δίαυλους επικοινωνίας με το κορμί σας. Βρείτε λίγο χρόνο και παρατηρήστε το διεξοδικά. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του σώματος σας όταν το στομάχι είναι άδειο. Πως σας το εκφράζει; Νιώθετε τα πόδια σας να κόβονται; Το κεφάλι σας να πονάει; Μόλις έχετε μια σαφή εικόνα των αντιδράσεων του σώματος σας, θα ξέρετε χωρίς αμφιβολία ότι πεινάτε και ήρθε η ώρα να ανοίξετε το ψυγείο. μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά αν αναλογιστείτε τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας σας, θα διαπιστώσετε ότι τρώτε μηχανικά.
3. Εξετάστε τις γευστικές σας «αδυναμίες». Αυτό που λιγουρεύεστε είναι αυτό που ψάχνετε στη ζωή σας. Αν παραδείγματος χάριν, υποκύπτετε στα τραγανά μπισκότα σοκολάτας είναι ένδειξη του άγχους και του στρες για να προλάβετε αυτά που δεν έχετε προλάβει να κάνετε. Αν πάλι δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο μπεν μαρί σοκολάτας, τότε ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος. Έχετε ανάγκη από μια ζεστή και γλυκιά σχέση την οποία αντικαθιστάτε με το κρεμώδες γλυκό.
4. Στρέψτε την προσοχή σας αλλού. Ας υποθέσουμε ότι είστε μόνη στο σπίτι με ένα ψυγείο γεμάτο από γιορτινά γλυκά και εδέσματα. Πριν βουτήξετε στο κουτί με τα σοκολατάκια, ή πριν ξεσκονίσετε τους κουραμπιέδες, στρέψτε την προσοχή σας σε κάτι άλλο. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο τον ουρανό, ή τους περαστικούς που περπατάνε, ή τον ηλικιωμένο κύριο στο απέναντι διαμέρισμα που κάνει την απογευματινή του γυμναστική. Αν δεν σας αρκεί αυτό, βάλτε δυνατά το αγαπημένο σας τραγούδι και αρχίστε να χορεύετε και να τραγουδάτε. Εναλλακτικά μπορείτε να καταπιαστείτε με το αγαπημένο σας βιβλίο, ή γιατί όχι, κάντε κι εσείς γυμναστική όπως ο συμπαθής γείτονας.
5. Καλωσορίστε την ευτυχία. Όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως εθνικότητας ή καταβολών θεωρούμε ότι θα είμαστε πραγματικά ευτυχισμένες όταν καταφέρουμε να αδυνατίσουμε ή όταν επιτέλους βρούμε τον άντρα της ζωής μας. Λάθος. Η προσωπική ευτυχία δεν θέλει εξωτερική βοήθεια. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι το σύμπαν στέλνει τα καλύτερα του δώρα σε αυτούς που του στέλνουν θετικά μηνύματα.

Διαβάστε ακόμη:

O σωστός τρόπος για να βράζουμε τα μακαρόνια (ναι, υπάρχει)