Διαλειμματική προπόνηση: 30’ αρκούν για να γυμνάσεις το κάτω μέρος του σώματός σου

Διαλειμματική προπόνηση: 30’ αρκούν για να γυμνάσεις το κάτω μέρος του σώματός σου

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης θα σε κάνει να ιδρώσεις πολύ.

Το καλοκαίρι έχει πλέον τελειώσει (ημερολογιακά τουλάχιστον) και η επιστροφή στην καθημερινότητα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Δεν είναι καιρός να ξεκινήσεις σιγά σιγά και τη γυμναστική για να χάσεις τα περιττά κιλά που πήρες στις διακοπές;

Αν νιώθεις έτοιμη (οκ, από Δευτέρα) η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση θα σε βοηθήσει πολύ. Αν σε μπερδεύει ο όρος στα ελληνικά, είναι η λεγόμενη προπόνηση HIIT και είναι μια ενισχυμένη μορφή διαλειμματικής προπόνησης, όπου εναλλάσσονται περίοδοι μικρής έντονης αερόβιας άσκησης με λιγότερο έντονες περιόδους ανάκαμψης, και οι συνεδρίες HIIT μπορεί να κυμαίνονται από 4 έως 30 λεπτά.

Κάντο όπως η J.Lo: Η star αποκαλύπτει τι κάνει πριν και μετά τη γυμναστική

Η HIIT προπόνηση που θα σε βοηθήσει να μπεις σε πρόγραμμα και να χάσεις τα περιττά κιλά

Μια HIIT συνεδρία συχνά αποτελείται από μια περίοδο προθέρμανσης που ακολουθείται από τρεις μέχρι δέκα επαναλήψεις υψηλής έντασης άσκησης, που χωρίζονται από μικρές περιόδους άσκησης μέτριας έντασης για ξεκούραση, και ολοκληρώνεται με μια περίοδο αποθεραπείας.

Αν δεν σου αρέσει το γυμναστήριο, αλλά θέλεις να γυμναστείς και ο ελεύθερος χρόνος σου είναι περιορισμένος, τότε η προπόνηση HIIT είναι ό,τι χρειάζεσαι. Το βίντεο που θα δεις παρακάτω θα σε βοηθήσει να γυμνάσεις το κάτω μέρος του σώματός σου -και τον κορμό κατ’ επέκτασιν- για να μπορέσεις σταδιακά να γραμμώσεις το σώμα σου και παράλληλα να χάσεις τα περιττά κιλά.



Τα οφέλη της HIIT προπόνησης

Μια μελέτη το 2008 έδειξε ότι σε 2,5 ώρες προπόνησης σπριντ παράγονται παρόμοιες βιοχημικές μεταβολές των μυών που αντιστοιχούν σε 10,5 ώρες προπόνηση αντοχής. Σύμφωνα με μια μελέτη από το King, το HIIT αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό (RMR) για τις επόμενες 24 ώρες λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης οξυγόνου μετά την άσκηση, και μπορεί να βελτιώσει τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου (VO2 max) πιο αποτελεσματικά από ότι κάνει η παραδοσιακή αερόβια προπόνηση.

5 εύκολες ασκήσεις για να ξεκουράσεις τους μύες σου μετά τη γυμναστική

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση έχει αποδειχθεί επίσης ότι βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Μια μελέτη του 2011 αξιολογεί την επίδραση του HIIT για καρδιαγγειακές νόσους σε εφήβους και αναφέρει ότι «η σύντομη, έντονη άσκηση είναι μια άμεσα αποτελεσματική άσκηση για τη βελτίωση καρδιαγγειακών κινδύνων σε εφήβους».