Η μετακίνηση 6 για περπάτημα κάνει καλό στην υγεία με αποδείξεις

Η μετακίνηση 6 για περπάτημα κάνει καλό στην υγεία με αποδείξεις

Και χρειάζεσαι μόνο 11 λεπτά

Αν θες να ζήσεις περισσότερα χρόνια και να αποστομώσεις όσους σε κορόιδευαν για τους μακρινούς περιπάτους εν μέσω πανδημίας με όπλο την μετακίνηση 6, τώρα θα πάρεις την εκδίκησή σου΄

Φαίνεται λοιπόν, σύμφωνα με έρευνα πως αρκούν 11 με 12 μόνο λεπτά περπατήματος ή άλλης μορφής άσκησης για να μειώσεις τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει για την υγεία και το σώμα η πολύωρη καθιστική δουλειά και ζωή.

Έρευνα που συνέλεξε στοιχεία από δέκα χιλιάδες άτομα για το πώς περνούν τις μέρες τους, έδειξε πως αυτοί που κάνουν καθιστική ζωή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα ενώ όσοι κινούνταν στο ελάχιστο δυνατό, φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο για την υγεία τους.



Οι επιπτώσεις του κορονοϊού φαίνονται ήδη και με τον χειμώνα να φέρνει μικρότερες ημέρες, οι περισσότεροι παραδέχονται πως γυμνάζονται λιγότερο εν μέσω lockdown,

Αυτός ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να βλάψει όχι μόνο τη σιλουέτα σου αλλά και τη μακροζωία σου.

Πόσος όμως είναι ο χρόνος που πρέπει να διαθέσεις στην άσκηση για να μην κινδυνέψει η υγεία σου και να αυξήσεις τον μέσο όρο ζωής σου;

Παλαιότερη έρευνα του 2016 είχε υποστηρίξει πως απαιτούνται 60 με 75 λεπτά τη μέρα για να αντιστρέψουμε τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Εκείνη η έρευνα όμως ζητούσε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τον βαθμό άσκησης, οπότε είτε υπερτιμούσαν είτε υποτιμούσαν τη φυσική τους κατάσταση.

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine και ήταν αφιερωμένη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι μελετητές του 2016 αποφάσισαν να επαναλάβουν την προηγούμενη έρευνα με νέες κατευθυντήριες γραμμές, χρησιμοποιώντας δεδομένα πια από τα bands που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους και τις εφαρμογές υγείας στις έξυπνες συσκευές τους.

Συγκεντρώνοντας στοιχεία από 50.000 άντρες και γυναίκες μέσης ηλικίας που κατοικούσαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και με δεδομένο πως όσοι συμμετείχαν έκαναν καθιστική δουλειά και ζωή για 10 ώρες καθημερινά, οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα υγείας και θανάτων όσων είχαν μπει στη μελέτη δέκα χρόνια πριν, οι μελετητές έφτιαναν τρεις κατηγορίες ανθρώπων με βάση τον βαθμό άθλησής τους.

Όσοι δεν γυμνάζονταν καθόλου, αντιμετώπιζαν 260% παραπάνω ποσοστό πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους ήταν πιο δραστήριοι (λαμβάνοντας υπόψη και το κάπνισμα, τον δείκτη μάζας σώματος και άλλα στοιχεία).

Η ομάδα ατόμων που αθλούνταν δυναμικά για 11 λεπτά τη μέρα, είχαν λιγότερους πρόωρους θανάτους σε σχέση με άλλα άτομα που αθλούνταν λιγότερο.

Η χρυσή τομή ανάμεσα στην καθιστική ζωή και την άσκηση είναι τα 35 λεπτά άσκησης ή γρήγορου περπατήματος, χρόνος που βελτίωνε σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων