Yοga: Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ασκούμαστε με γυμνά πόδια- Τα 7 οφέλη για την υγεία μας

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Yοga: Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ασκούμαστε με γυμνά πόδια- Τα 7 οφέλη για την υγεία μας

H γείωσή μας αποτελεί τη Νο1 αιτία. Ποιες είναι όμως οι άλλες;

Τα οφέλη της yoga για την υγεία μας είναι άφθονα, από τη μείωση του στρες έως την ανακούφισή μας από το άγχος και ενδεχομένως ακόμη και την προστασία του σώματός μας από φλεγμονές και ασθένειες.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η yoga μπορεί να ανακουφίσει και συμπτώματα όπως εκείνα που δημιουργεί ο καρκίνος. Η yoga αποδεικνύεται επιστημονικά ότι αυξάνει την προσωπική ευημερία σε βαθμό που είναι όλο και πιο συνηθισμένο να γίνεται μια «συμπληρωματική θεραπεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για πολλά άτομα».

5 στάσεις της yoga που καταπολεμούν την αϋπνία

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς για να ασκηθεί στη yoga είναι συνήθως ένα χαλάκι και ίσως ένα τουβλάκι. Ξεκινώντας τη μέρα σου με συγκεκριμένες ασκήσεις είναι εγγυημένο ότι θα έχεις το μυαλό και το σώμα σου ισορροπημένο στο σωστό δρόμο. Υπάρχει ένας ορθός όμως τρόπος να το επιτύχεις αυτό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεσαι σε μια αίθουσα διδασκαλίας ή στο σπίτι σου.


https://www.instagram.com/p/CSz-xxmL8wp

Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει σίγουρα να πατάς γερά στη γη χωρίς παπούτσια. Γιατί όμως;

yoga patouses

Αν έχεις παρακολουθήσει ποτέ μαθήματα yoga, ο δάσκαλός σου πιθανότατα συμβούλεψε όλους όσοι βρίσκονται στην αίθουσα να βγάλουν τα παπούτσια και τις κάλτσες τους γιατί διαφορετικά θα γλιστρήσουν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η yoga γίνεται καλύτερα χωρίς παπούτσια.

Ο πρώτος είναι, προφανώς, για καλύτερη σταθερότητα και ισορροπία. Το να κάνεις σωστά την κάθε άσκηση έχει να κάνει με τη στάση του σώματος και τη σωστή τοποθέτηση των ποδιών. Δεν μπορείς να διατηρήσεις τη σωστή στάση του σώματός σου χωρίς τη σωστή τοποθέτηση των ποδιών σου. Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να τραυματιστείς εάν δεν στέκεσαι σωστά.

Το να φοράς παπούτσια μπορεί να κάνει πολύ πιο δύσκολη τη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος. Ομοίως, η yoga χωρίς παπούτσια θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των ποδιών σου, καθώς και στη βελτίωση της κίνησης στα γόνατα και τα πόδια σου. Τα παπούτσια απαγορεύουν την πλήρη κίνηση των ποδιών, η οποία οδηγεί σε έλλειψη ευελιξίας, κινητικότητας και σταθερότητας. Η σύνδεση στο πάτωμα βοηθά επίσης στην κίνηση διαφόρων αρθρώσεων, κάποιων σημείων βελονισμού και μυών, που ενισχύουν συνολικά τα πόδια μας.

Η yoga «αφορά την ενότητα του νου, του σώματος και της ψυχής με τη γη και το σύμπαν». Φυσικά, είμαστε συνδεδεμένοι με τη γη πιο στενά χωρίς παπούτσια, επειδή απορροφάμε ευκολότερα την ενέργειά της και εκείνη τη δική μας. Με παρόμοιο τρόπο, μπορούμε επίσης να απορροφήσουμε ελεύθερα ηλεκτρόνια από την επιφάνεια της γης ενώ κάνουμε yoga με γυμνά πέλματα. Οι ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν ήδη στο σώμα αντιδρούν με αυτά τα ηλεκτρόνια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αποτοξίνωση του αίματός μας.

Η yoga χωρίς παπούτσια θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αϋπνία, στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και των πονοκεφάλων, ακόμη και στην ενίσχυση του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η στενή σύνδεσή μας με τη γη μάς βοηθά επίσης στο να ηρεμήσουμε.