Τabata: Η 4λεπτη γυμναστική που θα μεταμορφώσει το σώμα σου

Τabata: Η 4λεπτη γυμναστική που θα μεταμορφώσει το σώμα σου

Μάθε τα πάντα για την άκρως αποτελεσματική μέθοδο που καίει τα λίπη.

Η Tabata είναι μια μέθοδος ολιγόλεπτης γυμναστικής σε πολύ έντονο ρυθμό ή διαφορετικά ένα σύντομο πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης όπου περίοδοι έντονης άσκησης εναλλάσσονται με σύντομες περιόδους ξεκούρασης. Ο Ιάπωνας επιστήμονας Δρ. Izumi Tabata και η ομάδα του από το Εθνικό Ινστιτούτο Γυμναστικής και Αθλητισμού ξεκίνησαν την Tabata στις αρχές της δεκαετίας του '90 αφού ερεύνησαν σύντομες εκρήξεις υψηλής έντασης άσκησης ακολουθούμενες από μικρότερες διακοπές, σε σύγκριση με τη συνεχή μέτριας έντασης.

Τι είναι η Tabata

via GIPHY

«Η Tabata είναι μια σύντομη μορφή άσκησης με υψηλές εκρήξεις ή κατανάλωση ενέργειας», εξήγησε ο Justin Meissner, εκπαιδευτής και προπονητής αθλητών. Το μυστικό είναι η σύντομη άλλα έντονη άσκηση με περιόδους σύντομης ξεκούρασης. Για την ακρίβεια, περιλαμβάνει 40 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης που ακολουθούνται από 20 δευτερόλεπτα διαλείμματος. Ως παραλλαγή για τους αρχάριους προτείνονται τα 20 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης με 10 δευτερόλεπτα ξεκούρασης.

Μια μικρή έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από την ACE απέδειξε ότι ένα άτομο μπορεί να χάσει 18 θερμίδες το λεπτό κάνοντας τη συγκεκριμένη άσκηση. Κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει 15 θερμίδες το λεπτό. H tabata είναι μια μέθοδος προπόνησης που μπορεί να εκτελεστεί παντού, από το σπίτι μέχρι το γυμναστήριο. Η γνώμη ενός ειδικού (γιατρού, γυμναστή) κρίνεται απαραίτητη προτού την δοκιμάσεις.

https://www.instagram.com/p/CNfQ7cPDaLE/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τα οφέλη της Tabata

H Τabata έχει στόχο να εντείνει την αντοχή, να γυμνάσει τους μυς σε όλο το σώμα, να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς και να κάψει θερμίδες. Ο μεταβολισμός σου θα παραμείνει σε αυτό τον υψηλό ρυθμό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και μετά αφού το σώμα σου θα καίει θερμίδες για αρκετές ώρες.

Μια προπόνηση Tabata μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν δεν έχεις χρόνο ωστόσο δεν ισοδυναμεί με μια κανονική προπόνηση. Για καλύτερα αποτελέσματα συνδύασε την tabata με άλλες μορφές άσκησης.

Αν έχεις μόνο 10 λεπτά, δοκίμασε αυτές τις ασκήσεις

Πηγή κεντρικής: pexels.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θέλεις δυνατά και καλλίγραμμα χέρια; Δοκίμασε αυτές τις ασκήσεις

Αποχαιρέτα τον χειμώνα με τις top ασκήσεις για γλουτούς (το καλοκαίρι έρχεται!)