Καιρός να αναθεωρήσεις! Οι 4 πιο διαδεδομένοι μύθοι του γυμναστηρίου

Ιωάννα Τζανή
Καιρός να αναθεωρήσεις! Οι 4 πιο διαδεδομένοι μύθοι του γυμναστηρίου

Οι μύθοι που πρέπει να καταρρίψεις.

Όλες έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορους μύθους σχετικά με τη γυμναστική και πραγματικά, δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε. Όλα αυτά που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα έχουν παγιώσει σε πολλές από εμάς κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις, που νομίζω ότι είναι καιρός να καταρρίψουμε!

Για παράδειγμα, το να πονάει το σώμα σου είναι σημαντικός λόγος για να παραλείψεις το γυμναστήριο; Είναι κακή ιδέα να κάνεις προπόνηση δύο συνεχόμενες μέρες; Ή μήπως δικαιολογούμαστε αν δεν κάνουμε γυμναστική όταν έχουμε περίοδο;

5 ολιγόλεπτες ασκήσεις για να γυμνάσεις τα πόδια και τον κορμό σου

Ας δούμε κάποιους από τους πιο διαδεδομένους μύθους που σχετίζονται με την προπονητική δραστηριότητα και τη σωματική άσκηση.

Μύθος #1: Πρέπει να γυμνάζεσαι ακόμα κι αν πονάς

Ο πόνος εμφανίζεται λόγω της έλλειψης ξεκούρασης, χρόνου αποκατάστασης ή θρεπτικών συστατικών. Μπορεί να συμβεί σε αρχάριους μέχρι και προχωρημένους αθλητές. Σε γενικές γραμμές, οι γυμναστές συμβουλεύουν ότι εάν ο πόνος μάς εμποδίζει να κινούμαστε σε φυσιολογικό εύρος κίνησης για κάθε άσκηση - μετά το ζέσταμα -μπορούμε είτε να γυμνάσουμε διαφορετική μυϊκή ομάδα είτε να πάρουμε μια μέρα ξεκούρασης, ώστε να κάνουμε καλύτερη προπόνηση την επόμενη μέρα και να αποφύγουμε πιθανό τραυματισμό.

Μύθος #2: Εάν δεν πονάς μετά την προπόνηση σημαίνει ότι πρέπει να ασκηθείς πιο σκληρά

Ο πόνος δεν είναι δείκτης μιας επιτυχημένης ή αποτελεσματικής προπόνησης. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο πόνος μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε από εμάς, ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Μύθος #3: Δεν πρέπει να γυμνάζεσαι δύο συνεχόμενες ημέρες

Ναι, μπορείς να γυμνάζεσαι δύο συνεχόμενες ημέρες, απλώς καλό θα είναι να μην ασκείς έντονα έναν μυ ή μια μυϊκή ομάδα μεμονωμένα. Μπορείς τη μία ημέρα να δώσεις έμφαση σε πόδια και γλουτούς και την άλλη σε χέρια και ώμους. Ωστόσο, ακόμα και αν γυμνάσεις ολόκληρο το σώμα για δύο συνεχόμενες ημέρες, τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί πρρόβλημα.

Μύθος #4: Δεν πρέπει να γυμνάζεσαι την πρώτη ημέρα της περιόδου σου

Αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, καθώς ορισμένες εμφανίζουν πιο έντονα συμπτώματα στην περίοδό τους. Να ακούς πάντα το σώμα σου, αλλά έχε επίσης υπ' όψιν σου ότι η κίνηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της περιόδου. Δεν χρειάζεται να κάνεις μια προπόνηση υψηλής έντασης, αλλά για ορισμένες γυναίκες είναι πιθανό κάποιες ασκήσεις χαμηλής έντασης και ελαφρύτερων βαρών να βοηθήσουν στις κράμπες και τη χαμηλή ενέργεια.