Το hach γυμναστικής που διαρκεί λίγα λεπτά και σημαίνει ότι μπορείς να κάθεσαι όλη την υπόλοιπη μέρα

Το hach γυμναστικής που διαρκεί λίγα λεπτά και σημαίνει ότι μπορείς να κάθεσαι όλη την υπόλοιπη μέρα
Pexels

Το γρήγορο περπάτημα, οι δουλειές του σπιτιού ή το τζόκινγκ θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, της εργασίας στο γραφείο και της παρακολούθησης τηλεόρασης όλη τη νύχτα, διαπίστωσε μελέτη.

Το γρήγορο περπάτημα, οι δουλειές του σπιτιού ή το τζόκινγκ θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, της εργασίας στο γραφείο και της παρακολούθησης τηλεόρασης όλη τη νύχτα, διαπίστωσε μελέτη σε 12.000 άτομα άνω των 50 ετών. Οι άνθρωποι που κάθονταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα αλλά δεν έκαναν αυτή την καθημερινή δραστηριότητα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα.

Ο συγγραφέας Edvard Sagelv, από το Αρκτικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι μόνο εκείνοι οι άνθρωποι που κάθονται πάνω από 12 ώρες την ημέρα είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Μιλάμε για οποιαδήποτε καθιστική συμπεριφορά, όπως η παραμονή στο γραφείο ή η παρακολούθηση τηλεόρασης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κάθε λεπτό υψηλότερης, μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας (MVPA) έδειξε χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Με 22 λεπτά εξαλείφθηκε ο υψηλότερος κίνδυνος θανάτου από την καθιστική ζωή. Και αν κάνατε περισσότερα από 22 λεπτά την ημέρα υπήρχε συνολικά χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου. Βασικά, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο».

Η μελέτη στηρίζει τη σύσταση των επικεφαλής ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου να στοχεύουν οι άνθρωποι σε 150 λεπτά εβδομαδιαίας μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Παραδείγματα μέτριας δραστηριότητας είναι το πολύ γρήγορο περπάτημα με ταχύτητα 4 μίλια/ώρα ή πιο γρήγορα, το βαρύ καθάρισμα, όπως το πλύσιμο των παραθύρων ή το σφουγγάρισμα, η ποδηλασία με ταχύτητα 10-12 μίλια/ώρα ή το μπάντμιντον.

Η έντονη δραστηριότητα περιλαμβάνει πεζοπορία, τζόκινγκ με 6 μίλια/ώρα ή ταχύτερα, γρήγορη ποδηλασία, αγώνα ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή τένις. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα: «Οι προσπάθειες για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία των ατόμων».

Το καβούρδισμα και 4 ακόμα τρόποι για να γίνει ο καφές η πιο υγιεινή συνήθεια

Η Regina Giblin, ανώτερη καρδιολογική νοσηλεύτρια στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, δήλωσε: «Το περπάτημα μακριά από την οθόνη σας σε τακτά χρονικά διαστήματα για 5’, ο περίπατος ή το μαγείρεμα ενός υγιεινού γεύματος από το μηδέν είναι τρόποι για να ενσωματώσετε τη γυμναστική σε ενεργό χρόνο της καθημερινότητάς σας. Το να είστε δραστήριοι μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας, να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία».

pexels-koolshooters-8534270.jpg