Μετά από πόσες προπονήσεις θα δω αποτέλεσμα;

Μετά από πόσες προπονήσεις θα δω αποτέλεσμα;

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και personal trainer Χριστίνα Πανταζοπούλου δίνει απαντήσεις στο πιο συχνό ερώτημα όλων όσων γυμνάζονται (και περιμένουν με αγωνία την «μεταμόρφωση»).

Είναι το πιο συχνό ερώτημα που κάνει κάποιος που ξεκινά γυμναστική μετά από πολύ καιρό. Η ανυπομονησία και το άγχος για άμεσο αποτέλεσμα είναι ζωγραφισμένο στα μάτια του ασκούμενου. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει απάντηση!

Το πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται το σώμα μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

  • Η ηλικία. Όσο πιο μικρή ηλικία τόσο πιο γρήγορα ανταποκρίνεται το σώμα.
  • Ο μεταβολισμός. Όσο μεγαλώνουμε πέφτει ο μεταβολισμός όποτε είναι και πιο δύσκολο να ανταποκριθεί το σώμα . Η πτώση του μεταβολισμού βέβαια δεν οφείλεται μόνο στην ηλικία αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως ορμονικούς , π.χ. μια εγκυμοσύνη μπορεί να αποσυντονίσει τον μεταβολισμό για αρκετό καιρό.
  • Η συχνότητα των προπονήσεων. Η ιδανική συχνότητα είναι 2-3 φορές την εβδομάδα. Εξαρτάται όμως και από τον προπονητικό στόχο που έχει ο ασκούμενος. Εάν θέλει να χάσει κιλά πρέπει να δώσει έμφαση στο αερόβιο μέρος , χωρίς να παραλείψει την ενδυνάμωση, κάνοντας ίσως και 4 φορές την εβδομάδα από 30' αερόβιο πρόγραμμα την φορά. Από την άλλη ενδυνάμωση τύπου Pilates και 2 φορές την εβδομάδα για κάποιους σωματότυπους είναι αρκετό.
  • Η διάρκεια των προπονήσεων. Η διάρκεια και σαν προπονητική μονάδα αλλά και η συνολική διάρκεια μέσα στον χρόνο. Η προπόνηση θα πρέπει να διαρκεί από 30' έως 50' για τον μέσο ασκούμενο και τουλάχιστον για 8 μήνες τον χρόνο! Ναι, κι όμως η γυμναστική δεν είναι ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, είναι τρόπος ζωής.
  • Το «αθλητικό» παρελθόν του ασκούμενου. Το μυϊκό μας σύστημα έχει μνήμη , θυμάται ότι έχει κάνει στον παρελθόν. Εάν ένας ασκούμενος έκανε αθλητισμό σε μικρή ηλικία και κυρίως έως την εφηβεία όπου και ολοκληρώνεται η ανάπτυξη, τότε έχει ένα φοβερό αβαντάζ ακόμα και εάν έχει σταματήσει τον αθλητισμό πολλά χρόνια. Εάν δεν έχετε κάνει αθλητισμό και απλά ασκείστε τότε θα υπολογίσετε ότι τα αποτελέσματα οποιασδήποτε γυμναστικής και εάν κάνατε θα χαθούν στο μισό χρονικό διάστημα, δηλαδή 3 μήνες γυμναστική χάνονται σε 1,5 μήνα απραξίας!
  • Τα περιβόητα γονίδια! Υπάρχουν σώματα που ανταποκρίνονται αμέσως και άλλα που θέλουν αρκετό χρόνο. Αυτό οφείλεται σε όλα τα παραπάνω αλλά και σε γονιδιακούς παράγοντες. Κάποιοι άνθρωποι από την φύση τους είναι πιο μυώδεις και άλλοι όχι τόσο. Η δεύτερη κατηγορία θα δυσκολευτεί περισσότερο να προσαρμοστεί και να δει αποτελέσματα.


Δεν υπάρχει μαγική γυμναστική, υπάρχει τι μας ταιριάζει στο σώμα μας, στον χαρακτήρα μας αλλά και στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Ακόμα και ένας έμπειρος γυμναστής θα χρειαστεί χρόνο για να βρει τις ασκήσεις που σας ταιριάζουν, αποδίδουν και σας ευχαριστούν . Επιπλέον θα πρέπει να θυμάστε να αλλάζετε το πρόγραμμα σας σε συνεννόηση με τον γυμναστή σας γιατί το σώμα συνηθίζει και δεν ανταποκρίνεται το ίδιο έντονα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα αυτό που πρέπει να περάσει στην συνείδηση μας είναι ότι η γυμναστική και η σωστή διατροφή είναι τρόπος ζωής και μάλιστα άκρως απαραίτητη στις ημέρες μας όπου η καθιστική ζωή και τα συντηρητικά δίνουν το παρόν καθημερινά.