Αφήστε τα βιβλία, πιάστε τα βαράκια

Αφήστε τα βιβλία, πιάστε τα βαράκια

Η γυμναστική δεν κρατά μόνο το σώμα μας σε φόρμα αλλά και το μυαλό μας σε πλήρη εγρήγορση.

Εντάξει, δεν εννοούμε φυσικά να παρατήσετε όντως τα βιβλία και την κανονική μελέτη, αν όμως θέλετε να έχετε κι έναν εναλλακτικό τρόπο για να εξασκείτε το μυαλό σας σε πολλαπλά επίπεδα και ταυτόχρονα να διασκεδάζετε λίγο περισσότερο, τότε δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Η γυμναστική είναι η απάντηση σε όλα.

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Iowa απέδειξε πως οι ασκήσεις αντοχής και η αεροβική άσκηση μπορούν να δώσουν ώθηση στον εγκέφαλό μας, αλλά με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία.

Οι ασκήσεις αντοχής δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην αυτοσυγκέντρωση. Πρέπει να κρατάμε τη σωστή στάση σώματος, να συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή και να μην δίνουμε σημασία στους «φουσκωμένους» μπολντιμπιντεράδες δίπλα μας που προσπαθούν να κάνουν επίδειξη. Οι ερευνητές πιστεύουν πως όσο περισσότερο εξασκούμαστε σε ασκήσεις αντοχής και συγκέντρωσης, τόσο περισσότερο θα καταφέρνουμε να αγνοούμε τους αντιπερισπασμούς σε άλλες καταστάσεις της ζωής μας.

Από την άλλη, οι αεροβικές ασκήσεις (cardio training) απαιτούν μεγάλη και συνεχόμενη προσπάθεια, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να βελτιώσει την γνωστική ικανότητά μας στο να εκτελούμε πολλαπλές εργασίες για μεγάλες χρονικές περιόδους και να επιμένουμε σε στόχους που έχουμε βάλει.

Μετά από έξι μήνες άσκησης, οι τομογραφίες δείχνουν πως η γκρι και η λευκή ουσία στον προμετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου αυξάνονται. Το ακόμα καλύτερο σε αυτή την είδηση είναι πως, δεδομένου ότι αυτά τα σημεία του εγκεφάλου συνήθως μειώνονται με τον χρόνο, μέσω της άσκησης (είτε αντοχής είτε αεροβικής), μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό μας κοφτερό παρά το εκάστοτε νούμερο της ηλικίας μας.