4 τροφές που πρέπει να τρως κάθε φορά που αγχώνεσαι

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 τροφές που πρέπει να τρως κάθε φορά που αγχώνεσαι

Και μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου

Όταν νιώθεις αγχωμένη και στρεσαρισμένη για ένα σημαντικό ραντεβού ή ένα meeting με το αφεντικό σου είναι πολύ εύκολο να στραφείς σε «χαζά» φαγητά όπως πίτσα, σοκολάτες ή πατατάκια για να νιώσεις καλύτερα. Ωστόσο το junk food είναι μόνο μία προσωρινή ανακούφιση, η οποία όμως δεν θα κάνει τίποτα για να μειώσει το στρες. Αντιθέτως θα φας ό,τι είναι να φας και μετά θα κλαις για τις περιττές θερμίδες, που ενδεχομένως και να πήρες χωρίς σοβαρό λόγο.

Υπάρχουν όμως τροφές, που μπορούν πραγματικά και να σε ανακουφίσουν από το άγχος και να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σου. Ποιές είναι αυτές; Πάρε χαρτί και μολύβι και ρίξε μια ματιά παρακάτω.

#1. Σολομός
Μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε 170-230γρ σολομό δύο φορές την εβδομάδα για να πάρουμε τα οφέλη αυτής της υπερτροφής.

#2. Μαύρη σοκολάτα
Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό International Journal of Health Sciences, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα άγχους, μειώνοντας την ορμόνη του στρες όπως η κορτιζόλη. Η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, δίνοντάς ένα buzz που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτό δεν γίνεται καταναλώνοντας οποιοδήποτε σοκολάτα, αλλά τρώγοντας μαύρη σοκολάτα.

Δες και αυτό: 3 απλές ασκήσεις αναπνοής που μπορείς να κάνεις, όταν νιώσεις πως αγχώνεσαι

#3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Όταν αισθάνεσαι αγχωμένη, ίσως είναι καλή ιδέα να ετοιμάσεις μερικά φαγητά ή σαλάτες με λαχανικά που θα σε κρατήσουν σε μία πιο ήρεμη κατάσταση. Μια μελέτη στο The Journal of Affective Disorders αναφέρει ότι το φυλλικό οξύ στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά συνδέεται με την ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων όπως το άγχος και το στρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το φυλλικό οξύ παράγει ντοπαμίνη (έναν χημικό αγγελιοφόρο που επηρεάζει τα συναισθήματά σου) στον εγκέφαλό σου. Πηγές φυλλικού οξέος είναι τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τα λάχανα Βρυξελλών.

#4. Βατόμουρα
Ένας φυσικός τρόπος για την καταπολέμηση του στρες είναι το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας απλός τρόπος για να «χτίσεις» αυτή τη δύναμη είναι να τρως τρόφιμα που έχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία εμποδίζουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες που βρίσκονται στο περιβάλλον και εμφανίζονται φυσικά στο σώμα σου. Οι ειδικοί συνιστούν να τρως βατόμουρα για να πάρεις τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεσαι, αλλά μπορείς επίσης να στραφείς και σε άλλα φυτικά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, οι γλυκοπατάτες, τσάι, ακόμα και κρασί.

Λοιπόν τώρα ξέρεις τι πρέπει να φας κάθε φορά που βλέπεις το άγχος να σου χτυπά την πόρτα.

Δες ακόμη: 3 πράγματα που μπορείς να κάνεις εκείνη την στιγμή που θα νιώσεις πως αγχώνεσαι