Μην περιμένεις να ζήσεις εφιάλτες για να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Ερμιόνη Σαρρή
Μην περιμένεις να ζήσεις εφιάλτες για να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Τρεις μήνες μετά την 23η Ιουλίου θέλω να σου μιλήσω ξανά για όλα όσα ζήσαμε. 

Σήμερα ο καιρός είναι ξανά βροχερός. Πέρασαν μόλις τρεις μήνες από την ημέρα που εγώ και εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι ζήσαμε τον χειρότερο εφιάλτη μας και ακόμη να ξυπνήσουμε. Όσο και αν μας σκούντηξαν, όσες αγκαλιές και αν μας πήραν, όσα πρωινά και αν πλύναμε το πρόσωπό μας, αυτός παραμένει εκεί. Στην πρώτη πρωινή μας ανάσα και στην τελευταία μας πριν κοιμηθούμε.

Είναι εύκολο να ξεχάσεις. Εσύ όχι ΕΜΕΙΣ. Εμείς ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε μέρα με την 23η Ιουλίου και σήμερα «κλείνουμε» τρεις μήνες διαφορετικοί. Υλικά, φυσικά και ψυχικά. Όποια ώρα της μέρας αν κάνεις μία βόλτα θα δεις ανθρώπους να προσπαθούν να συνεφέρουν τα σπίτια τους, τη γειτονιά τους. Όσο αυτό είναι δυνατόν. Οι ψυχές τους είναι ακόμη συντρίμμια. Γυαλιά που έχουν σπάσει. Τα κολλήσαμε, βασικά προσπαθήσαμε αλλά οι μνήμες τρυπώνουν ξανά στις ζωές μας όπως μπαίνει ο αέρας μέσα από τα παράθυρα που μπάζουν. Οι γειτονιές δεν είναι ίδιες, όσα φυτά και αν φυτέψαμε, όσους τοίχους και αν βάψαμε. Πάντα θα υπάρχει στάχτη. Η Ελλάδα έκαψε τα παιδιά της. Η Ελλάδα έκαψε τις ψυχές μας.

Δε θα στο κρύψω. Μείναμε ξανά μόνοι μας. Εκεί οι ίδιοι και οι ίδιοι. Το ξέραμε πως αυτό θα σβήσει και όλοι θα επιστρέψουν πίσω στην καθημερινότητά τους. Αγκαλιαζόμαστε, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και προσπαθούμε να γράψουμε με κάπως πιο καλλιγραφικά γράμματα σελίδες της νέας μας ζωής.

Δε θα σου κρύψω πως τις τελευταίες εβδομάδες αγαπάω πιο πολύ τον εαυτό μου. Χρειάστηκε να πέσω πολύ, να κλάψω, να δω πύρινους εφιάλτες στον ύπνο μου, να μυρίσω επί πολλούς μήνες στάχτες για να μάθω να με αγαπώ. Βασικά για να εκτιμήσω τη ζωή μου.Τη ζωή σου να τη ζεις για το ΤΩΡΑ όχι για το ΑΥΡΙΟ. Να σε αγαπάς για αυτό που ΕΙΣΑΙ όχι για αυτό που θα ήθελες να είσαι. Να λες το ΣΕ ΑΓΑΠΩ τώρα που το νιώθεις και να μην πατάς το snooze στα συναισθήματά σου. Να αγκαλιάζεις πιο συχνά αυτούς που θες για να παίρνεις και να δίνεις δύναμη.

Εδώ και τρεις μήνες έχω ακούσει πάρα πολλές ιστορίες οι οποίες δεν αποτελούν σενάριο για κάποιο θρίλερ. Είναι πέντε, τέσσερις, τρεις ώρες από τη ζωή φίλων και γνωστών . Και η ημερομηνία μία και μοναδική. 23 Ιουλίου του 2018. Να τη θυμάσαι.