Γιατί η σημερινή Δευτέρα είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου;

Γιατί η σημερινή Δευτέρα είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου;

Υπάρχει πράγματι η μπλε Δευτέρα;

Το 2020 δεν ήταν μία αξιοσημείωτη χρονιά που αξίζει να θυμόμαστε, θα μείνει όμως αξέχαστη σε όλους με την πανδημία του κορονοϊού να επηρεάζει ακόμη τις ζωές μας. Ο αριθμός των ενηλίκων που βιώνουν κατάθλιψη έχει σχεδόν διπλασιαστεί πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Η εορταστική σεζόν έχει πια περάσει ανεπιστρεπτί, έχουμε ακόμη δύο μήνες χειμώνα όμως και αυτό δεν μας αρέσει και πολύ. Και σαν να μην έφτανε που ο Ιανουάριος μοιάζει να κρατά έναν χρόνο, φέρνει επίσης τη Blue Monday, που θεωρείται η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου.

Πότε είναι η Blue Monday και πώς επιλέχθηκε η ημερομηνία;

Πραγματοποιείται την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, η οποία φέτος πέφτει στις 18 Ιανουαρίου, σήμερα δηλαδή. Η μπλε Δευτέρα υποτίθεται ότι είναι η πιο θλιβερή ημέρα του χρόνου, λόγω ενός συνδυασμού άσχημων συνθηκών. Είναι η ημέρα που η οικονομική πίεση των Χριστουγέννων που μόλις πέρασε φαίνεται περισσότερο, ο καιρός είναι στα χειρότερά του και τα επιπλέον κιλά που έχουμε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου αποδεικνύονται πιο δύσκολο να φύγουν.

Η ιδέα της Blue Monday δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Δρ Cliff Arnall το 2005 και δημοσιεύθηκε ως μέρος ενός δελτίου τύπου από το Sky Travel. Ο life coach και ψυχολόγος δημιούργησε μια φόρμουλα για να καθορίσει την «πιο θλιβερή» ημέρα του έτους και καθιερώθηκε σήμερα, λόγω του κακού καιρού, των σκοτεινών βραδιών, του χρέους μετά τα Χριστούγεννα και των αποτυχημένων αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς. Παρόλο που αρχικά δημιουργήθηκε ως εργαλείο μάρκετινγκ για να κάνει τους ανθρώπους να κάνουν κράτηση για διακοπές, ο όρος έχει μετατραπεί σε κοινή γλώσσα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Blue Monday δεν υπάρχει και θεωρούν πως καλό θα ήταν αντί να κλείσεις εισιτήρια για διακοπές επειδή υποτίθεται ότι αισθάνεσαι λυπημένη, κάνε καλύτερα κάποια φιλανθρωπία.

Τώρα το αν υπάρχει πράγματι η μπλε Δευτέρα ή όχι αυτό είναι στο δικό σου χέρι να το εξακριβώσεις. Εμείς στη gallery που ακολουθεί σου έχουμε μερικά quotes για να διώξεις τα blues της πιο μελαγχολικής Δευτέρας του χρόνου.