#WhyIDidntReport: Το κίνημα του «Γιατί δεν έκανα καταγγελία» στο Instagram γίνεται viral

#WhyIDidntReport: Το κίνημα του «Γιατί δεν έκανα καταγγελία» στο Instagram γίνεται viral

Γιατί δεν μίλησες; Γιατί δεν έκανες καταγγελία;

Μετά την καταγγελία από την Ολυμπιονίκη μας Σοφία Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πριν δύο περίπου δεκαετίες, το κίνημα #metoo ενεργοποιήθηκε και στην Ελλάδα.

Πριν από δύο περίπου χρόνια, ξεκίνησε στην Αμερική παράλληλα με το #metoo και το κόνημα #whyididntreport, με απλό κόσμο να δίνει την δική του απάντηση στο γιατί δεν έκανε καταγγελία τη στιγμή που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση ή έπεσε θύμα βιασμού.

Όσοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τον δικό τους γολγοθά, βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν για τις δυσκολίες, τον φόβο, τον θυμό και την ντροπή που ένιωσαν.

Στο προφίλ #whyididntreport στο Instagram που μετράει πάνω από 160 χιλιάδες followers, όσοι το επιθυμούν, συμπληρώνουν το λευκό χαρτί και εξηγούν γιατί δεν αποκάλυψαν νωρίτερα τη δική τους ιστορία νωρίτερα, γιατί δεν κατήγγειλαν όσα υπέφεραν.


https://www.instagram.com/p/CJrBXaor3L0/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η ειδικοί εξηγούν πως αυτοί που κατακρίνουν όσους υπέφεραν κακοποίησης για την απόφασή τους να μιλήσουν ακόμα και 50 χρόνια μετά, ξεχνούν πως κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον δικό του χρόνο για να επεξεργαστεί το τραύμα του και να νιώσει ασφαλής να μιλήσει για όσα υπέφερε.

Η απόφαση να μιλήσει όμως κάποιος, ακόμα και σε προφίλ όπως το #whyididntreport μπορεί να βοηθήσει όσους υπέφεραν να μιλήσουν νωρίτερα.