Τι είναι το χρόνιο άγχος και πώς επηρεάζει το σώμα;

Τι είναι το χρόνιο άγχος και πώς επηρεάζει το σώμα;

Πώς θα το αντιμετωπίσεις, σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας.

Εδώ είναι μια σκληρή αλήθεια: Το άγχος είναι αναπόφευκτο - αυτό σημαίνει, σε κάποιο σημείο της ζωής σου μέχρι στιγμής, έχεις βιώσει αυτά τα συναισθήματα συναισθηματικής ή σωματικής έντασης.

Σύμφωνα με το MedlinePlus, μία πηγή από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, το άγχος είναι η αντίδραση του σώματός σου σε μια πρόκληση ή απαίτηση (σκέψου: ζητήματα σχέσης, πρόσφατος χωρισμός ή πιο επίκαιρο μια πανδημία). Φυσικά, δεν είναι πάντα κακό. Σε σύντομες εκρήξεις, το άγχος μπορεί πραγματικά να σε ωφελήσει, όπως εάν προσπαθείς να αποφύγεις μια επικίνδυνη κατάσταση. Αλλά όταν το άγχος γίνεται σταθερό στη ζωή σου, μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει την υγεία σου.

Αυτό το είδος παρατεταμένου στρες είναι γνωστό ως χρόνιο άγχος, που σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια - και το σώμα σου μπορεί να συνηθίσει την παρουσία του κάτι που δεν το παρατηρείς καν τις περισσότερες φορές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί. Πώς θα μάθεις να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα του χρόνιου στρες και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό;

Εάν νομίζεις ότι πάσχεις από χρόνιο άγχος, μπορεί να σε βοηθήσει το να σκεφτείς πόσο καιρό το άγχος είναι μέρος της ζωής σου. «Με το χρόνιο άγχος, συνήθως μιλάμε για έναν στρεσογόνο που παραμένει για εβδομάδες έως μήνες και όχι για ημέρες», λέει η Amanda Spray, PhD, ψυχολόγος στο NYU Langone. Είναι χρήσιμο να το θεωρούμε ως υποκείμενη ανησυχία - κάτι που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια αλλά μπορεί να ενταθεί όταν ενεργοποιηθεί.

Το οξύ άγχος, από την άλλη πλευρά, είναι το άγχος που σε χτυπά γρήγορα και φεύγει γρήγορα, όπως όταν αναγκάζεσαι να πατάς τα φρένα κατά την οδήγηση ή να παίρνεις άσχημα νέα που προκαλούν αμέσως την αίσθηση ότι το στομάχι σου μόλις «έπεσε».

Το χρόνιο άγχος μπορεί να προκληθεί από μια σειρά διαφορετικών καταστάσεων, λέει η Spray - και αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο. «Το χρόνιο άγχος μπορεί να έρθει σε πολλές διαφορετικές μορφές: οικονομική δυσχέρεια, εμπειρίες διακρίσεων και ρατσισμού, επαγγελματική απασχόληση, συνθήκες υγείας, βιώνοντας χρόνιο πόνο», λέει. Το τραύμα, η επισιτιστική ανασφάλεια, τα αβέβαια πολιτικά κλίματα, οι δυσλειτουργικές σχέσεις και η φτώχεια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χρόνιο άγχος.

«Τα συμπτώματα του χρόνιου στρες πλήττουν πολλές από τις βασικές σου λειτουργίες, όπως τον τρόπο που κοιμάσαι και τρως», λέει η Susan Albers-Bowling, PsyD, ψυχίατρος στο Cleveland Clinic. «Μπορούν να κινούνται είτε στο ένα άκρο είτε στο άλλο. Για παράδειγμα: Αντιμετωπίζεις δυσκολία στον ύπνο ή κοιμάσαι πάρα πολύ και στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή στην απώλεια της όρεξής σου».

Μερικά άλλα εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα χρόνιου στρες, ειδικά αν το αισθάνεσαι για μερικές εβδομάδες, περιλαμβάνουν πονοκεφάλους ή ημικρανίες, γαστρεντερικά προβλήματα και πόνο. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γνωστικές σου ικανότητες μπορεί επίσης να υποφέρουν, κάνοντας σε να νιώθεις σύγχυση ή ανίκανη να σκεφτείς γρήγορα και καθαρά.

Αντιλαμβάνεσαι βέβαια πως αν παρατηρήσεις κάτι από όλα όσα σου αναφέραμε θα πρέπει να πας σε έναν γιατρό, προκειμένου να λάβεις τη σωστή καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνεις.