Είναι γεγονός: Oι άνθρωποι απεχθάνονται τις αγκαλιές και ο λόγος δεν είναι ο κορονοϊός

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Είναι γεγονός: Oι άνθρωποι απεχθάνονται τις αγκαλιές και ο λόγος δεν είναι ο κορονοϊός

Μια πρόσφατη έρευνα μιλά για τον φόβο της αγκαλιάς και εξηγεί γιατί οι άνθρωποι μισούν να αγκαλιάζονται.

Μπορεί να νιώθουμε πως η πανδημία του κορονοϊού έχει συμβάλει στην αποξένωση των ανθρώπων, όμως οι ερευνητές έχουν άλλη άποψη. Οι άνθρωποι μισούν τις αγκαλιές και αυτό δεν έχει να κάνει με τον Covid-19.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούμε ή ερχόμαστε σε επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Εκείνα που κάποτε αποτελούσαν δείγματα κοινωνικότητας τώρα είναι απαγορευμένα. Χειραψίες, φιλιά και αγκαλιές δεν επιτρέπονται σε έναν Covid καιρό.

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν ξέρεις πότε κάποιος πρόκειται να σε αγκαλιάσει και πώς εσύ μπορείς ν'αντιδράσεις. Μπορείς να αποφύγεις την αγκαλιά με μια κίνηση χειρονομίας ή με μια απλή χειραψία ... Αλλά, μια αγκαλιά μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πολύ περίεργα κάποιες φορές! Ή -από την άλλη- μπορείς απλά να ανταποδώσει την αγκαλιά! Τι λες; Είναι και αυτό μια άποψη!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αγκαλιά έχει να κάνει με τον τρόπο που έχεις μεγαλώσει

agkalia2

«Η τάση μας να ασκούμε σωματική επαφή, είτε αγκαλιάζουμε είτε συνδέουμε τα χέρια μας με έναν φίλο, είναι συχνά προϊόν των εμπειριών μας στην πρώιμη παιδική ηλικία. Το αγκάλιασμα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη συναισθηματική ανατροφή του παιδιού» λέει η Suzanne Degges-White, καθηγήτρια Συμβουλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Northern Illinois.



Δηλώνει επίσης ότι οι άνθρωποι που αναθρέφονται από γονείς που δεν αγκαλιάζουν, στη μετέπειτα ζωή του η ιδέα του αγκαλιάσματος μπορεί να τους κάνει να νιώσουν άβολα. Αντίθετα, αν κάποιος μεγαλώσει σε μια οικογένεια που πάντα αγκαλιάζονταν, αυτό θα εξακολουθήσει να είναι μια φυσιολογική αντίδραση και για την υπόλοιπη ζωή του.

Γιατί είναι σημαντικό να αγκαλιάζεσαι; Ποια είναι τα οφέλη της;

Οι ειδικοί προτείνουν σε όσους είναι υπέρ της αγκαλιάς να λαμβάνουν υπόψη τους πάντα τη γλώσσα του σώματος! Για παράδειγμα, όταν κάποιος σου προσφέρει το χέρι του, μην προσπαθείς να τον αγκαλιάσεις. Θα πρέπει να αναγνωρίσεις το σημάδι που αφορά την προσωπικότητά του .... Η γλώσσα του σώματος εκείνων που δεν αγαπούν τις αγκαλιές είναι ξεκάθαρη: αν πας να τους αγκαλιάσεις θα παρατηρήσεις μια ματιά φρίκης στα μάτια του άλλου! Η Samantha Hess -ειδικός στο θέμα της ψυχολογικής επιρροής της αγκαλιάς- λέει: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ελέγχει τι συμβαίνει στο σώμα του. Πολλοί από τους πελάτες μας δεν αισθάνονται άνετα ακόμη και με μια χειραψία όταν τους γνωρίζουμε για πρώτη φορά». Η Hess προσθέτει ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για τους πελάτες της για να αισθανθούν αρκετά άνετα για να απολαύσουν μια καλή αγκαλιά!

Για να είμαστε ειλικρινίς, υπάρχει ένας πραγματικά ωφέλιμος λόγος για να αγκαλιαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μας κάνει να αρρωσταίνουμε λιγότερο!

agalia4

Σε μια μελέτη του 2015, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν οι αγκαλιές -και άλλες μορφές στοργής- στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συγκεκριμένα, ήθελαν να μάθουν αν οι άνθρωποι που ένιωθαν «αγαπημένοι» ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στο κοινό κρυολόγημα! Και τελικά το διαπίστωσαν! Το 32% αυτής της ανοσοκαταστολής προήλθε από τις επιδράσεις στις αγκαλιές. Εκείνοι που εισέπραξαν περισσότερες αγκαλιές, ήταν περισσότερο προστατευμένοι από τις ιώσεις.

Αν θέλεις να ξεπεράσεις τον φόβο σου από το «αγκάλιασμα», υπάρχει τρόπος. Διώξε το φόβο σου μακριά και κάνε μια αγκαλιά. Μπορεί να δεις ξαφνικά να αλλάζει όλη σου η ζωή: να νιώσεις ανακούφιση, ευγνωμοσύνη, έκπληξη, αποδοχή, ακόμη και λύπη για όσα συναισθήματα (κι ανθρώπους) δεν απολάμβανες τόσα χρόνια ...