#ΕδώΓιαΕσένα: Το DIY μπορεί ν' αποτελέσει έναν καλό σύμμαχο στη θεραπεία σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
#ΕδώΓιαΕσένα: Το DIY μπορεί ν' αποτελέσει έναν καλό σύμμαχο στη θεραπεία σου

Γιατί ακόμη και εν μέσω χημειοθεραπείας, ό,τι μπορείς να δημιουργήσεις με τα χέρια σου αποτελεί την καλύτερη ψυχοθεραπεία!

«Έχω καρκίνο του μαστού! Και τώρα τι;»

Στο άκουσμα αυτής της είδησης από τον γιατρό σου, δεν ξέρεις πώς ν΄αντιδράσεις. Μια παγωμένη στιγμή μέσα στον χρόνο και μια ταυτόχρονη εναλλαγή συναισθημάτων, σαν να βλέπεις μια ταινία σε fast forward και συνάμα σε rewind. Όσες φορές κι αν έχω μιλήσει με γυναίκες που νόσησαν, μου εκμυστηρεύθηκαν το ίδιο πράγμα: «Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Γιατί σε΄μένα;».

Το σοκ διαδέχεται τα αμέτρητα «γιατί», η θλίψη τον πόνο, η ελπίδα τρυπώνει κάθε φορά που η καρδιά μοιάζει να θέλει να τα παρατήσει και η θέληση για ζωή στηλώνει τα πόδια της σαν να λέει με δύναμη «Θα νικήσω». Και το πιστεύει!Έτσι πρέπει! Να το πιστεύει... Πώς θα το κάνεις πράξη; Με τη δημιουργία...

Τα στατιστικά δείχνουν πως δεν είσαι (η) μόνη...

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν αυτό το είδος του καρκίνου ενώ στις ΗΠΑ το 2004 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ήταν 217.000 περίπου. Σήμερα, στη χώρα αυτή ζουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.

#ΕδώΓιαΕσένα: Ένας οδηγός για την περιποίηση της επιδερμίδας σε κάθε στάδιο της θεραπείας σου

Φυσικά και θα ζητήσεις ιατρική βοήθεια, φυσικά και θα παλέψεις να νικήσεις το «τέρας» που επιτίθεται στα μέσα σου, φυσικά και θα συνεχίσεις να ζεις... φυσικά και θα νικήσεις!

Όπλο σου είναι η δύναμη της ψυχής σου... και η δημιουργία!

diy psixotherapeia2

Πέρα από τη στήριξη που μπορείς να έχεις από τους δικούς σου αγαπημένους ανθρώπους, ένα σημαντικό όπλο σου είναι να βρίσκεις τρόπους να εκτονώσεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου. Οι ειδικοί μιλούν για την καλύτερη ψυχοθεραπεία που είναι η κατασκευές.

Δεν είναι τυχαίο πως το DIY σε όλες τις μορφές του αποτελεί την καλύτερη λύση για εκτόνωση. Σε δύσκολες καταστάσεις, ψυχικά φορτισμένες περιόδους (θυμήσου την καραντίνα πόσο όλοι στραφήκαμε στην αλλαγή του σπιτιού μας), οι ειδικοί συνιστούν να αφοσιωθούμε σε μια δημιουργική δραστηριότητα που μας κάνει χαρούμενες.

Ό,τι δημιουργείς με τα χέρια σου και εξάπτει τη φαντασία σου αποτελεί ...θεραπεία! Διάλεξε τη δραστηριότητα που σου ταιριάζει και βγάλε τον καλύτερό σου εαυτό. Κέντημα, πλέξιμο, ζωγραφική, κατασκευές, ό,τι κι αν επιλέξεις είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει την πιο δημιουργική σου παρέα!

Γιατί να ασχοληθείς με το DIΥ σε μια τόσο δύσκολη στιγμή της ζωής σου

1. Αποτυπώνεις τα δυνατά σου συναισθήματα σε κάτι δημιουργικό

Σε μια δύσκολη στιγμή όπως είναι η περίοδος των χημειοθεραπειών και των συνεχών επισκέψεων στον γιατρό για εξετάσεις, η διάθεσή σου είναι φυσιολογικό να είναι πεσμένη. Αν μένεις συνεχώς στο σπίτι, η ενασχόληση με κάτι που θα γεννήσει ιδέες και θα απογειώσει το δημιουργικό σου ταλέντο, είναι η καλύτερη λύση. Φτιάξε κατασκευές για το σπίτι σου από ξύλο ή από άλλα εύκολα αξιοποιήσιμα υλικά ή ξεκίνα την χειρωνακτική δραστηριότητα που πάντα ανέβαλες. Μπορείς να ασχοληθείς ακόμη και με τα φυτά σου. Η κηπουρική αποτελεί τον πιο όμορφο τρόπο για να χαρίσεις ...ζωή!

diy

2. Περνάς με δημιουργικό τρόπο τον χρόνο σου

Οι μέρες των θεραπειών είναι επίπονες. Τις περισσότερες φορές δεν μπορείς καν να σταθείς ή να σηκωθείς από το κρεβάτι σου. Εκείνες όμως οι στιγμές είναι που σου δίνουν ώθηση να μην το βάλεις κάτω. Αν έχεις πολύ χρόνο για εσένα, φρόντισε τον εαυτό σου και ξεδίπλωσε δημιουργικά τα ταλέντα σου. Ο χρόνος περνάει πολύ πιο όμορφα όταν ξέρεις να τον αξιοποιήσεις με τον πιο ευχάριστο τρόπο... Τα δύσκολα θα περάσουν κι εσύ θα έχεις αναδειχθεί σ' έναν υπέροχο καλλιτέχνη!



3. Ενισχύει την φαντασία σου

Μια παλιά γλάστρα που σε μια άλλη περίπτωση μπορεί να πετούσες ή μερικές πέτρες από τη θάλασσα που έχεις μαζέψει από τα περασμένα καλοκαίρια σου στο νησί, μπορούν εύκολα να μεταποιηθούν και να αλλάξουν όψη. Άφησε τη φαντασία σου να σε ταξιδέψει στα πιο τρελά όνειρά σου και θα δεις πόσα όμορφα πράγματα μπορείς να δημιουργήσεις από ένα φαινομενικά άχρηστο υλικό. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, το μυαλό μας μπορεί να γεννήσει μικρά διαμάντια, που θα μας θυμίζουν τους μαγικούς θησαυρούς της ψυχής μας. Ναι, ακόμη και σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές μπορούν να γεννηθούν θαύματα! Εσύ θα τα κάνεις!

diy psixotherapeia

4. Το αποτέλεσμα βοηθά στη δημιουργία θετικών συναισθημάτων

Οι περισσότερες από εμάς υποτιμάμε τα ταλέντα μας. Το έχω διαπιστώσει σε όσα σεμινάρια έχω πραγματοποιήσει ως DIYer και deco expert. Όταν δημιουργώ κάτι όμορφο (ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως με την τεχνική του ντεκουπάζ) αναφωνούν αμέσως «Α! Τι υπέροχο. Εγώ όμως δεν μπορώ να το κάνω». Αυτή η αρνητική σκέψη (του ότι εγώ δεν θα τα καταφέρω) μάς ακολουθεί σε κάθε καινούριο που πάμε να αντιμετωπίσουμε. Καλό ή κακό. Κι εκεί είναι το μυστικό. Αν μπορώ να το κάνω εγώ τότε μπορείς εύκολα να το κάνεις κι εσύ. Η θετική διάθεση δημιουργεί θετικά αποτελέσματα. Η θετική πλευρά των πραγμάτων μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Αν χαμογελάσεις σε κάποιον, θα σου επιστρέψει διπλό το χαμόγελο. Αν προσπαθήσεις να φτιάξεις κάτι με χαρά, θα γίνει υπέροχο. Αυτός είναι ο νόμος της θετικής ενέργειας.

5. Σε κάνει να δεις τη ζωή... αλλιώς!

Όταν φτιάχνεις κάτι από το μηδέν, σε κάνει να βλέπεις τον εαυτό σου με διαφορετικό μάτι. Γεμίζεις αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια. Όλα μπορείς να τα κάνεις. Να θυμάσαι: Τα όνειρα και οι στόχο βρίσκονται ψηλά... Κάποιοι χοροπηδούν για να τα φτάσουν και κουράζονται. Κάποιοι κλαίγονται ότι δεν φτάνουν ,χωρίς καν να έχουν προσπαθήσει. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που απλώς θα φτιάξουν μια σκάλα... Είναι αυτοί που απλώς σκέφτονται θετικά και πιστεύουν πως θα τα καταφέρουν!

....Και τα καταφέρνουν!