#ΕδώΓιαΕσένα: 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να νιώσει η φίλη σου καλύτερα

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
#ΕδώΓιαΕσένα: 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να νιώσει η φίλη σου καλύτερα

Με θετική ενεργεια και διάθεση εδώ είναι 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να δεις τη φίλη σου χαρούμενη.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες με πολύ δύσκολες καταστάσεις, νιώθουμε πως θέλουμε να εξαφανιστούμε από προσώπου γης. Ο πόνος, η θλίψη, η απογοήτευση, η απώλεια έρχονται κάθε φορά σε σύγκρουση με τη χαρά, τη θετική σκέψη, το χαμόγελο και την αισιοδοξία. Κάπως έτσι νιώθουμε στο άκουσμα της λέξης «καρκίνος». Και τώρα τι; Θα πεθάνω;

Είτε πρόκειται για εσένα ή για κάποιο συγγενικό ή φιλικό σου πρόσωπο, η σκέψη της απώλειας παραμένει. «Γιατί σε μένα; Και πόσο θα ζήσω/ει; Θα ταλαιπωρηθώ/ει; Θα το ξεπεράσω/ει; Θα γίνω/ει ποτέ ξανά όπως πριν;», σκέψεις και ερωτήσεις που δεν έχουν άμεση απάντηση -όπως αντιλαμβάνεσαι- αλλά είναι πάντα εκεί, στο κεφάλι σου, και διυλίζουν τα κύτταρα του εγκεφάλου σου.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που και μόνο στο άκουσμά της φέρνει στο νου τη λέξη «θάνατος». Δεν είναι όμως έτσι. Κι αν βρίσκεσαι κι εσύ κοντά σ' ένα άτομο που πάσχει από καρκίνο πρέπει να το πιστέψεις: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ! Οι άνθρωποι που βιώνουν τέτοιες σοβαρές παθήσεις έχουν την ανάγκη για στήριξη, ουσιαστική! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό άνω του 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί ενώ εάν διαγνωστούν έγκαιρα θεραπεύονται σε ποσοστό άνω του 40%. Τα ποσοστά είναι μεγάλα και ελπιδοφόρα.

#ΕδώΓιαΕσένα: Το DIY μπορεί ν' αποτελέσει έναν καλό σύμμαχο στη θεραπεία σου

Σε μια περίοδο που η φίλη σου περνάει τις δυσκολότερες (και πιο επίπονες) στιγμές της ζωής της, χρειάζεται δίπλα της ανθρώπους που την νοιάζονται και της συμπαραστέκονται. Και πιστεύουν πως θα γίνει καλά! Για να αποτελέσεις στήριγμα πρέπει να βλέπεις τη ζωή από θετικό προίσμα. Δεν μπορείς να οικοδομήσεις κάτι αν δεν έχεις επενδύσει στις γερές βάσεις του. Με θετική ενεργεια και διάθεση εδώ είναι 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να δεις τη φίλη σου χαρούμενη.

edo gia sena2

1. Βοήθησέ τη σε πρακτικά ζητήματα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί

Από το να πάς στο σουπερ μάρκετ επειδή εκείνη δεν μπορεί τις ημέρες που νιώθει χάλια μετά την χημειοθεραπεία, μέχρι να πληρώσεις τους λογαρισμούς της μέσα από τον υπολογιστή σου... Για το μαντήλι που δεν αποφασίζει ποτέ ν΄αγοράσει, για το σέρβις στο αμάξι που έχει αμελήσει μέχρι την ημερομηνία για την επόμενη επίσκεψη στον γιατρό της... Μπορεί να φαίνονται τόσο μικρά όμως εκείνη έχει απόλυτη ανάγκη κάποιον να της τα τακτοποιήσει.

2. Κάντην να χαμογελά

Μην ξεχνάς ποτέ πόσο σημαντικό είναι να έχει καλή διάθεση. Σύμφωνα με τους γιατρούς η θετική σκέψη μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη θετική εξέλιξη της νόσου. Πιείτε καφέ στο μπαλκόνι, κάντε μια βόλτα μέχρι το πάρκο, απολαύστε το αγαπημένο σας γλυκό (ναι αυτό το απαγορευμένο με τις 2.000 θερμίδες ανά κουταλιά), μιλήστε με τις ώρες στο τηλέφωνο, παίξτε το αγαπημένο σας επιτραπέζιο, δείτε μαζί τη σειρά στο Netflix που αγαπάτε... Από τα πιο μικρά πράγματα ξεκινούν τα πιο μεγάλα επιτεύγματα... και ναι, εδώ μιλάμε για το μεγαλύτερο απ' όλα: τη ζωή της!

edo gia sena1

3. Στάσου δίπλα της ακόμη και τις στιγμές που σε διώχνει μακριά

Δεν είναι όλες οι στιγμές εύκολες. Στην πραγματικότητα σ΄αυτή τη φάση της ζωής της είναι μόνο δύσκολες. Θα θέλει να σε διώξει μακριά, να μη σε εντάξει στη μιζέρια της, στα όσα περνάει και της δημιουργούν πόνο. Έτσι κάνουν συνήθως όσοι μας αγαπούν πολύ: στα δύσκολα μας απομακρύνουν για να μην αισθανθούμε τα άσχημα, τα επίπονα, τα δισβάσταχτα. Όμως μην κάνεις πίσω. Σε χρειάζεται ακόμη περισσότερο. Στάσου πλάι της ακόμη κι αν χρειάζεται να στέκεις χωρίς να λες τίποτα. Η αύρα σου θα γίνει το γιατρικό της. Θα δεις...

Αν είσαι στη φάση της χημειοθεραπείας κι έχεις χάσει τα μαλλιά σου, αυτή η λύση θα σου φανεί χρήσιμη

4. Ενημερώσου για να της παρέχεις σωστή πληροφόρηση

Όλα στηρίζονται σε αυτήν. Για να αφουγκράζεσαι τις ανησυχίες της και να μπορείς να της έχει πάντα μια απάντηση σε κάθε προβληματισμό της (ναι, εκείνες τις στιγμές που παραλογλιζεται, που θέλει να τα παρατήσεί γιατί νιώθει πως την εγκαταλείπουν οι δυνάμεις της). Δεν είσαι γιατρός, είσαι όμως άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που αγαπά όλα τα μπορεί. Τουλάχιστον προσπαθεί...