Το χρώμα των ρούχων που φοράμε επηρεάζει την ψυχολογία μας; Όλη η αλήθεια

Ιωάννα Τζανή
Το χρώμα των ρούχων που φοράμε επηρεάζει την ψυχολογία μας; Όλη η αλήθεια

Κι όμως, η... γκαρνταρόμπα σου μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σου.

Εσύ έχεις κάποιο αγαπημένο χρώμα που σου αρέσει να φοράς συνέχεια; Για παράδειγμα, το δικό μου χρώμα είναι αδιαμφισβήτητα το ροζ! Δεν πρόκειται να με δεις να βγαίνω έξω από το σπίτι χωρίς κάτι ροζ στο look μου, είτε αυτό είναι τσαντάκι, φόρεμα ή - κάτι που δε βλέπεις εσύ - εσώρουχα. Πάντα νιώθω πιο χαρούμενη και πιο σίγουρη για τον εαυτό μου όταν έχω κάτι ροζ πάνω μου.

Αυτό έχει να κάνει με την ψυχολογία χρωμάτων. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η συνήθεια του να φοράς συγκεκριμένα χρώματα, μπορεί πραγματικά να τονώσει τη διάθεσή σου.

kopela poy diavazei vivlio

9 τρόποι για να αρχίσεις να απολαμβάνεις στο 100% τα Σαββατοκύριακά σου

Δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την ψυχολογία των χρωμάτων. Ο τρόπος με τον οποίο τα χρώματα επηρεάζουν τους ανθρώπους έχει να κάνει με τις ατομικές τους εμπειρίες και αντιλήψεις. Αν και υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι χρώματα όπως το κόκκινο συνήθως θεωρούνται «ισχυρά» και «ελκυστικά», αυτό δεν ισχύει για όλες. Με άλλα λόγια, η χρωματική ψυχολογία είναι εντελώς μοναδική για την καθεμία από εμάς.

Για να μπορέσεις να καταννοήσεις καλύτερα την ψυχολογία των χρωμάτων, βρήκαμε για εσένα μερικές θεωρίες ειδικών, οι οποίοι εξηγούν πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου και πώς μπορείς να εντάξεις την ψυχολογία των χρωμάτων στη ζωή σου.


https://www.instagram.com/p/CYBN5ZJKt9x/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι εξελικτικές και βιολογικές αρχές παίζουν ρόλο στην ψυχολογία των χρωμάτων

Όπως η βάση πολλών πραγμάτων στην κοινωνία, η ψυχολογία των χρωμάτων έχει ρίζες στην εξέλιξη.

«Τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους, το κόκκινο μπορεί να υποδηλώνει την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με την επιθετικότητα και να χρησιμεύσει ως σήμα κυριαρχίας στους άλλους», λέει η Jennifer Hetema, PhD, ανώτερη κλινική διευθύντρια στο LifeStance Health.

Και συνεχίζει:

«Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει ένα "κόκκινο αποτέλεσμα" όπου οι αθλητές ή οι ομάδες που φορούν κόκκινο φαίνεται να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλα χρώματα».

Χρησιμοποιώντας αυτή την αρχή της ψυχολογίας των χρωμάτων, το να φοράς ένα χρώμα όπως το κόκκινο μπορεί να σε ωφελήσει σε περιόδους που χρειάζεσαι μια επιπλέον τόνωση της αυτοπεποίθησης, όπως για παράδειγμα σε μία σημαντική επαγγελματική παρουσίαση ή σε ένα πρώτο ραντεβού.

Από μια πιο ψυχολογική σκοπιά, οι άνθρωποι επηρεάζονται από μια έννοια που ονομάζεται περίκλειστη γνώση. «Αυτή η θεωρία βασίζεται στην ιδέα ότι τα ρούχα μας μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας και επομένως τα χρώματα που φοράμε μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας», υποστηρίζει ο Lee Chambers, περιβαλλοντικός ψυχολόγος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.



Οι προσωπικές εμπειρίες καθορίζουν την επιλογή του χρώματος

Υπάρχουν πιο κοινά χρώματα που οι άνθρωποι τείνουν να προσελκύουν όταν θέλουν να προκαλέσουν συγκεκριμένα συναισθήματα:

  • δυναμισμός (κόκκινο, μαύρο, βαθύ μωβ)
  • διασκέδαση και όρεξη για παιχνίδι (πορτοκαλί, κίτρινο, έντονο πράσινο)
  • λύπη (γκρι)

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές τα χρώματα έχουν διαφορετική σημασία για τους ανθρώπους με βάση τη ζωή και τις εμπειρίες τους.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Bethany Cook, «η προσωπική μας σχέση με ορισμένα χρώματα μπορεί να είναι στενά συνδεδεμένη με τις πολιτιστικές ή/και τις εμπειρίες της ζωής μας, επομένως η εμπειρία σου μπορεί να μην εμπίπτει στους τυπικούς κανόνες του "το κόκκινο με κάνει να νιώθω δυνατή" και "το μπλε με κάνει να νιώθω ήρεμη"».

Από τις προσωπικές μας εμπειρίες, μπορούν να γίνουν συσχετισμοί μεταξύ συγκεκριμένων χρωμάτων, εάν ένα άτομο είχε μια ισχυρή ή επαναλαμβανόμενη εμπειρία με αυτό, αναφέρει η Jennifer Hetema.

Στο αντίθετο άκρο του φάσματος, αν κάποια γυναίκα είχε θετικές εμπειρίες με κάποιον που έχει γκρι μαλλιά, αυτό μπορεί να είναι ένα χρώμα που της προκαλεί όμορφα συναισθήματα.

Προσωπικά μιλώντας, το αγαπημένο μου χρώμα είναι μάλλον το ροζ γιατί η αγαπημένη μου πριγκίπισσα φορούσε ένα ροζ φόρεμα και η αγαπημένη μου κούκλα είχε έντονο ροζ κραγιόν. Το να έχεις θετικές συσχετίσεις με πράγματα στην παιδική σου ηλικία, πιθανότατα θα μεταφερθεί στην ενήλικη ζωή.



Πώς να προσθέσεις την ψυχολογία των χρωμάτων στη ζωή σου

Το όμορφο με την ψυχολογία των χρωμάτων είναι ότι είναι κάτι που μπορεί να εξερευνηθεί και αλλάζει συνεχώς. Ένα εύκολο βήμα για να αναγνωρίσεις ποια χρώματα τονώνουν τη διάθεσή σου και ποια όχι είναι απλό: παρατήρησε τα χρώματα.

Σημείωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ποια χρώματα τραβούν το βλέμμα σου και τι συναισθήματα σου προκαλούν.

«Παρατήρησε σχέδια, πήγαινε σε ένα μουσείο τέχνης και βυθίσου στα χρώματα. Πήγαινε σε ένα κατάστημα και δοκίμασε μια ποικιλία χρωμάτων, διαλέγοντας αυτά που συνήθως δε θα επέλεγες. Κοιτάξου στον καθρέφτη και δες πώς νιώθεις σε κάθε ματιά», προτείνει η Bethany Cook, προσθέτοντας: «Μόλις συνειδητοποιήσεις τη δική σου προκατάληψη για τα χρώματα, αναρωτήσου τι "χρειάζεσαι" για την ημέρα που ξυπνάς το πρωί: δύναμη, ηρεμία, υπομονή ή ενέργεια. Από εκεί, επίλεξε το ντύσιμό σου σύμφωνα με τα χρώματα που αντιπροσωπεύουν αυτά τα συναισθήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης: Το συναίσθημα που νικάει κάθε φόβο

Λες συνέχεια ότι δεν έχεις ελεύθερο χρόνο; Μάλλον δεν τον αξιοποιείς σωστά

8 τρόποι για να σταματήσεις μια κρίση πανικού τη στιγμή που σου συμβαίνει