Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης: Το συναίσθημα που νικάει κάθε φόβο

Τσακιρίδου Χριστίνα
Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης: Το συναίσθημα που νικάει κάθε φόβο

H 14η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης και αποτελεί αφορμή για να θυμηθούμε πως μπορεί να βρίσκεται παντού.

Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή αφού γιορτάζεται το πιο ιδιαίτερο συναίσθημα σε ολόκληρο τον κόσμο. Για τη λέξη αυτή έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Αν πληκτρολογήσουμε τη λέξη «αγάπη» στο Google θα εμφανιστούν περίπου 9.390.000.000 αποτελέσματα. Από την ερωτική αγάπη που αποτελεί έναν αιώνιο/άλυτο γρίφο, τη φιλική αγάπη, την αγάπη του γονέα για το παιδί του κ.ο.κ. Πόσοι όμως έχουν κατανοήσει πραγματικά τη σημασία της; Στοιχηματίζω ελάχιστοι!

Το μεγάλο ερώτημα σε όλες τις καθιερωμένες Παγκόσμιες Ημέρες, είναι γιατί να υπάρχουν και εν μέρει είναι σωστό. Καθημερινά πρέπει να αγαπούμε το σύντροφό μας, το παιδί μας, τη φύση ή όσα μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα... και όχι να τους θυμόμαστε έμπρακτα μία φορά το χρόνο. Η 14η Δεκεμβρίου όμως έχει κάτι το διαφορετικό, αφού η αγάπη είναι με διαφορά το πιο δυνατό συναίσθημα, που μπορεί να βρίσκεται παντού, αρκεί απλά να το θέλεις...

«Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη».
Μαχάτμα Γκάντι

Το άγχος της αγάπης

agapi1

«Ένα μωρό όταν έρχεται στην ζωή είναι πραγματικά ανυπεράσπιστο. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους οργανισμούς που υπάρχουν στην φύση, για ένα μεγάλο διάστημα χρειάζεται τους γονείς του για να επιβιώσει. Για να μπορέσει να επιβιώσει πρέπει οι γονείς του να το αγαπούν, να θέλουν να το φροντίσουν, έτσι γίνεται ελκυστικό και αξιαγάπητο προς αυτούς! Μαθαίνει να ακούει, να συμπεριφέρεται, να θέλει ότι θέλουν και εκείνοι. Ως παιδιά ο λόγος που ακολουθούμε τις επιθυμίες των γονιών μας δεν είναι επειδή καταλαβαίνουμε τις προθέσεις τους. Ο λόγος που το κάνουμε είναι ότι πιστεύουμε ότι μας αγαπούν και μας περιποιούνται», λέει στο Queen.gr η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σοφία Θέτιδα Καστρουνή.

«Άγχος της αγάπης με βάση τα παραπάνω, θα έλεγα ότι είναι μια αγωνία για την ύπαρξη μας. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουμε μέσα από την αγάπη των άλλων για εμάς. Ως παιδιά ήταν μέσα από την αγάπη των γονιών μας, ως ενήλικες ψάχνουμε αυτή την επιβεβαίωση μέσα από την ερωτική σχέση. Οι άνθρωποι χρειάζονται την αγάπη γιατί μέσα απο αυτή αντλούν την δύναμη που χρειάζονται για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Θα έλεγα ότι αγάπη είναι μια κινητήριος δύναμη. Ειναι η αφορμή και ο λόγος που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να γίνεται καλύτερος, για να πηγαίνει μπροστά. Με δεδομένα όλα όσα γνωρίζω μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής μου εμπειρίας, θα έλεγα ότι αγάπη είναι όταν :Βρίσκομαι σε μια κατάσταση ευγνωμοσύνης. Νιώθω ασφαλής. Αισθάνομαι ικανή. Θέλω να γίνομαι καλύτερη. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζω ότι: Αξίζω να με αγαπούν, γιατί τότε μπορώ να αντιμετωπίσω τη ζωή παρά τις αντίξοες συνθήκες της», συνεχίζει η Σοφία Θέτιδα Καστρουνή.

agapi2

Μ’αγαπάει δε μ' αγαπάει ..Είναι μια αγχωτική σκέψη που βασανίζει πολλούς από εμάς και γίνεται κάποιες φορές και εμμονή. Θέλουμε να νιώθουμε αποδεκτοί και να μας επιβεβαιώνεται το συναίσθημα ότι κάποιος μας νοιάζεται μας σκέφτεται και μας προσέχει.

Ακόμα και αν υπάρχει αμοιβαιότητα στην έκφραση συναισθήματος, πολλοί από εμάς δεν απολαμβάνουν τη σχέση γιατί βιώνουν μια έντονη δική τους εσωτερική σύγκρουση. Μια παρελθούσα σχέση που δεν είχε αίσια έκβαση παρά το ενθουσιώδες ξεκίνημα καθώς και απορρίψεις από την παιδική ηλικία δημιουργούν έντονο άγχος και δεν αφήνουν να ζήσει ο σύντροφος που αγχώνεται, στιγμές αγάπης και απόλαυσης.

Παρουσιάζεται στη σχέση με ανασφάλειες και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Εστιάζει την προσοχή του, μόνο σε λάθη και παραλείψεις φοβούμενος ότι υποκρύπτουν μελλοντική απόρριψη. Η ανασφάλεια αυτή τον κάνει να χάνει την ελκτική του δύναμη. Δε χαλαρώνει και δεν απολαμβάνει την θετική αλληλεπίδραση της επαφής.

Πολλές φορές αυτή η στάση οδηγεί τη σχέση σε αδιέξοδο. Η αγάπη σε μια σχέση για να γίνει απολαυστική, θέλει εμπιστοσύνη και ηρεμία. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι για να απολαύσουμε το συναρπαστικό ταξίδι της αγάπης όσο και αν κρατήσει αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε στιγμές και να ζούμε το παρόν της σχέσης. Να μας ενδιαφέρει η θετική αλληλεπίδραση και όχι τα σενάρια πώς θα εξελιχθεί αυτή στο μέλλον. Να είμαστε ειλικρινείς και αυθεντικοί να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να σεβαστούμε τον διαφορετικό τρόπο έκφρασης του άλλου, ακόμα και αν εκείνος είναι πιο εσωστρεφής και λιγότερα εκδηλωτικός.

«Το μ' αγαπάει δε μ' αγαπάει ας αλλάξει οπτική... Να εστιάσουμε περισσότερο στο να φροντίσουμε τον εαυτό μας ώστε ακόμα και αν βιώσουμε απόρριψη απο το σύντροφό μας να συνεχίσουμε να τον προσέχουμε, επιδιώκοντας και μόνοι μας να δημιουργήσουμε συναρπαστικές στιγμές. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της ζωής» αναφέρει η Σύμβουλος σχέσεων-Ψυχολόγος, Κατερίνα Μπεχράκη και την ευχαριστούμε θερμά.

Πηγή κεντρικής: pexels.com

kalosini 2

Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης: Το να εκπαιδεύεσαι στην καλοσύνη με πράξεις, σημαίνει τα πάντα!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως φοβάσαι την αγάπη;

10 quotes επωνύμων που θα σε κάνουν να χαμογελάς ανά πάσα ώρα και στιγμή