Πώς να βάλεις τέλος στο βραδινό άγχος και να κοιμάσαι «σαν πουλάκι»

Ιωάννα Τζανή
Πώς να βάλεις τέλος στο βραδινό άγχος και να κοιμάσαι «σαν πουλάκι»

Μην αφήνεις το άγχος και τις καθημερινές υποχρεώσεις να δυσκολεύουν τον ύπνο σου. Απαλλάξου μια και καλή από το βραδινό άγχος.

Είτε στριφογυρίζεις στον ύπνο σου και το άγχος δε σε αφήνει να κοιμηθείς ήρεμα, είτε περιμένεις να πάει 3 το ξημέρωμα για να οργανώσεις τις σκέψεις σου, ένα είναι το θέμα: ότι επιτρέπεις στις υποχρεώσεις και στα προβλήματα να σε καταβάλλουν.

Μόλις φύγουν οι καθημερινοί περισπασμοί και ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου το βράδυ, όλοι αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες και οι ανήσυχες σκέψεις που έχουν μπει στο μυαλό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας μπαίνουν σε πλήρη ισχύ. Σε εκείνο το σημείο, ο ύπνος μπορεί να φαίνεται σχεδόν αδύνατος.

3 τροφές που σου προκαλούν αϋπνία και δεν το ήξερες

Όμως δε χρειάζεται - και δεν πρέπει - να είναι!

Υπάρχουν τρόποι να βάλεις φρένο στο βραδινό άγχος και να χαλαρώσεις ώστε να μπορέσεις να έχεις έναν ήρεμο ύπνο, αλλά χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση. Κι εγώ είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να το καταφέρεις με μερικούς πολύ απλούς και εύκολους τρόπους.


https://www.instagram.com/p/B-u0T6yJ3L6/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ενσωμάτωσε μερικές αντι-stress συνήθειες μέσα στην ημέρα σου

Είμαστε τόσο απασχολημένες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας που δεν αφήνουμε στον εαυτό μας χρόνο να αντιμετωπίσει τις σκέψεις ή τους στρεσογόνους παράγοντες και μετά, μόλις πάμε για ύπνο, οι περισπασμοί εξαφανίζονται και κάθε ανήσυχη σκέψη επανέρχεται στο μυαλό μας.

Είναι σημαντικό να επιτρέψεις στον εαυτό σου να έχει μια «προσωπική παύση» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το καταφέρεις:

1. Τριών λεπτών... σιγή

Βρες ένα ήσυχο μέρος και αφιέρωσε τρία λεπτά για να κάνεις το εξής:

Κλείσε τα μάτια σου και «άκου» το σώμα σου. Νιώσε τις αισθήσεις από τις άκρες των δακτύλων σου έως τα δάχτυλα των ποδιών σου και εστίασε στην αναπνοή σου. Αν το μυαλό σου «φεύγει» από αυτό, επανάφερέ το στο να επικεντρωθεί στην αναπνοή σου. Το ζήτημα είναι να σταματήσεις να σκέφτεσαι το οτιδήποτε για τρία λεπτά και να χαλαρώσεις στο 100%.

2. Φτιάξε μία λίστα υποχρεώσεων και ένα σχέδιο δράσης

Αφιέρωσε ένα ή δύο λεπτά μέσα στην ημέρα σου για να καταγράψεις σε ένα χαρτί τις υποχρεώσεις που σε αγχώνουν περισσότερο και να ετοιμάσεις ένα σχέδιο δράσης, ώστε όταν ξαπλώσεις να κοιμηθείς να μην αγχώνεσαι για το πώς και πότε θα τις φέρεις εις πέρας.



Υιοθέτησε συνήθειες που σε χαλαρώνουν πριν πέσεις για ύπνο

Έχε υπ' όψιν σου ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να κοιμάσαι το 85% του χρόνου που είσαι στο κρεβάτι προκειμένου να είσαι υγιής. Γι' αυτό, ο ύπνος και το σεξ είναι οι μόνες δραστηριότητες που πρέπει να συμπεριλάβεις στην κρεβατοκάμαρά σου! Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνεις είναι να ξαπλώνεις και να ανοίγεις την τηλεόραση ή να πιάνεις το κινητό σου.

Αν δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς, σταμάτα να προσπαθείς, σήκω από το κρεβάτι και κάνε μία ήσυχη δραστηριότητα που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να νυστάξεις, ώστε όταν ξαναπέσεις να σε πάρει κατευθείαν ο ύπνος. Μείνε μακριά από έντονα φώτα και απόφυγε τις οθόνες. Προτιμώμενες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις πριν τον ύπνο είναι να διαβάσεις ένα βιβλίο σε χαμηλό φωτισμό, να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο ή να ακούσεις χαλαρή μουσική.


https://www.instagram.com/p/CaZuUloL742/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Βγάλ' τα από μέσα σου και πέσε για ύπνο ήρεμη

Είτε εξακολουθείς να σκέφτεσαι μία ψυχοφθόρα συζήτηση που είχες με την οικογένειά σου το πρωί, είτε θέματα της δουλειάς ή της προσωπικής σου ζωής, είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσεις να κοιμηθείς όταν ψάχνεις να βρεις λύση ή αγχώνεσαι για όλα αυτά στις 12 τα μεσάνυχτα. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή σου, προσπάθησε μόλις πας για ύπνο να αφήσεις πίσω σου τη δύσκολη μέρα που είχες και να χαλαρώσεις.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μιλήσεις με μία φίλη σου ή με τη μαμά σου αργά το βράδυ, να πεις όλα αυτά που θέλεις να βγάλεις από μέσα σου και όταν πας στο κρεβάτι σου, να είσαι πιο ήρεμη. Επίσης, μπορείς πριν κοιμηθείς να γράψεις σε ένα ημερολόγιο όλα εκείνα τα μικρά ή μεγάλα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια αϋπνία; 4 hacks ομορφιάς για να δείχνεις λαμπερή σαν… να έχεις κοιμηθεί ένα 8ωρο

Πέντε τρόποι για να καταπολεμήσετε... αθόρυβα την αϋπνία σας