Υπάρχει τρόπος να καθαρίσεις το μυαλό σου και να επιτρέψεις στις ιδέες να ρέουν αβίαστα

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Υπάρχει τρόπος να καθαρίσεις το μυαλό σου και να επιτρέψεις στις ιδέες να ρέουν αβίαστα

Πώς θα καθαρίσεις το μυαλό σου και να ελευθερώσεις χώρο—τόσο σωματικά όσο και πνευματικά—για να επιτρέψεις στις δημιουργικές σου ιδέες να αρχίσουν να ρέουν στο κεφάλι σου.

Από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί μέχρι τη στιγμή που πηγαίνουμε για ύπνο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μπαράζ αποφάσεων. Ποιο ρούχο να φορέσω; Τι να φτιάξω για βραδινό; Ποια είναι η πιο γρήγορη διαδρομή για να πάω στη δουλειά σήμερα;

Το μυαλό μας είναι συχνά γεμάτο από μια συνεχή ροή εργασιών και αυτό επηρεάζει την ψυχική μας ευεξία. Με τόσες πολλές πληροφορίες που προέρχονται από διαφορετικές πηγές, ο εγκέφαλός μας μπορεί να νιώθει μόνιμα υπερφορτωμένος. Καθώς κάθεσαι για να δουλέψεις μπροστά στον υπολογιστή σου, μπορεί να νιώθεις υπερβολικά κουρασμένη για να εστιάσεις σε οτιδήποτε. Η αλήθεια είναι ότι το μυαλό μας δεν είναι στα καλύτερά του ή στα πιο δημιουργικά του όταν το τροφοδοτούμε με χιλιάδες εργασίες καθημερινά.

Πώς το πείραμα των 5 δευτερολέπτων μπορεί να σε κάνει να σκέφτεσαι πιο γρήγορα

Πώς θα καθαρίσεις το μυαλό σου και να ελευθερώσεις χώρo -όσο σωματικά όσο και πνευματικά- για να επιτρέψεις στις δημιουργικές σου ιδέες να αρχίσουν να ρέουν.

1. Κάνε ένα «brain dump»

Αυτή η άσκηση, που απαιτεί μόνο 10 λεπτά, μπορεί να σε βοηθήσει να αδειάσεις το μυαλό σου από αρνητικές σκέψεις και να εστιάσεις σε ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία. Πώς γίνεται: Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να γράψεις σε ένα χαρτί όλα όσα σε βαραίνουν, αφήνοντας το μυαλό σου να εκφράσει τα πάντα ελεύθερα σε μια σελίδα. Αν πιστεύεις ότι το να κρατάς όλα όσα νιώθεις, καλά κρυμμένα στο μυαλό σου, πιθανότατα βλάπτεις την παραγωγικότητά σου και καταπνίγεις τη δημιουργικότητά σου. Ένα άλλο πλεονέκτημα της καταγραφής των πραγμάτων είναι ότι μπορείς να αναθεωρήσεις τι πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή και να μεταθέσεις την επίλυση άλλων -δευτερευόντων πραγμάτων- γι' αργότερα.

2. Προβληματίσου τη σωστή στιγμή

Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες και κυρίως δεν μπορούμε να κάνουμε όλα τα πράγματα την ίδια στιγμή με το ίδιο αποτέλεσμα. Η σωστή ώρα για να προβληματιστείς για σοβαρά θέματα είναι όταν δεν κάνεις πραγματικά τίποτα σημαντικό. Με άλλα λόγια, όταν αποσυνδέεσαι από περισπασμούς, δίνεις χώρο στο μυαλό σου να δημιουργήσει νέα μονοπάτια.

3. Η φύση κάνει καλό στον εγκέφαλό μας

katharo mialo2

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε ότι αν κοιτάξουμε βαθιά στη φύση, τότε θα καταλάβουμε τα πάντα καλύτερα. Καθόλου τυχαία παρατήρηση, δε συμφωνείς; Η φύση είναι ένα θεραπευτικό και επανορθωτικό βάλσαμο στη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι το να περνάμε χρόνο στη φύση ανακουφίζει το μυαλό μας από την κούραση της προσοχής και αυξάνει τη δημιουργικότητά μας.

4. Αφέσου στο πάθος σου για να δημιουργήσεις

Κάντο εικόνα: Μένεις ξύπνια τη νύχτα και σκέφτεσαι όλες τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας. Πόσο συχνά συμπεριλαμβάνεις στο πρόγραμμα αυτό κάτι που σε χαροποιεί; Mails, υποχρεώσεις για τα παιδιά, για το σπίτι... και μέσα σε όλα αυτά τίποτα δε φαίνεται δημιουργικό. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις είναι σημαντικές, αλλά αυτές οι λάμψεις δημιουργικότητας, αυτές που σου έρχονται αυθόρμητα εκείνες τις ήσυχες ώρες, ωθούνται στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Τα άτομα που παθιάζονται με τη δουλειά τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια που παρέχεται από το πάθος τους ως κίνητρο της δουλειάς τους. Το να τιμάς λοιπόν το πάθος σου, μπορεί να σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις τα συναισθήματά σου και να τονώσει τη δημιουργική σου ιδιοφυΐα. Όταν ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί, αντί να κάνεις πρόβες για τις πολλές υποχρεώσεις σου, θυμήσου να σκεφτείς τις ιδέες που σε ζωντανεύουν, αυτές που γεμίζουν τη ζωή σου με νόημα. Αυτά είναι που πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλεις να βελτιώσεις τη ζωή και την ψυχολογία σου; Κάνε 5 αλλαγές στη ζωή σου

Απελευθερώσου από τα πρέπει της ζωής σου- 4 tips της ειδικού για μια ευτυχισμένη ζωή