Πώς θα αλλάξετε τη ζωή σας: Η Life Coach Νάνσυ Μαλλέρου μιλάει στο Queen.gr!

Πώς θα αλλάξετε τη ζωή σας: Η Life Coach Νάνσυ Μαλλέρου μιλάει στο Queen.gr!

Η ευτυχία κρύβεται μέσα σου και πρέπει να την ανακαλύψεις...

Μπήκε στο χώρο του CHEFI The Restaurant με μια απίστευτη θετική ενέργεια να την ακολουθεί. Χαμογελαστή, ήρεμη, συγκροτημένη και αποφασισμένη να μας αποκαλύψει όσα της δίδαξε η ζωή.

Τη Νάνσυ Μαλλέρου πιθανότατα να την γνωρίζετε από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις, όπου μέσω των εκπομπών, μιλάει για το μεγάλο πάθος της, το Life Coaching. Σε αυτές τις αγχωτικές μέρες που όλοι ζούμε (και εμείς και εσείς) νιώθουμε να χάνουμε τον στόχο μας, τον εαυτό μας και κάπου εκεί ξεκινάει ο μεγάλος αγώνας για να βρούμε ξανά την ευτυχία.

Και το Life Coaching είναι αυτό ακριβώς... Να βρεις αυτό που σε κρατά πίσω και δεν σε αφήνει να γίνεις ο ευτυχισμένος άνθρωπος που ονειρεύεσαι.



Κάπως έτσι μυήθηκε η Νάνσυ Μαλλέρου στο life coaching και το έκανε το επάγγελμα της όταν η ζωή της είπε πως έπρεπε να αλλάξει.

IMG 3099 17fe8




"2004. Μετά τις σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκίνησα να δουλεύω σε μια πολυεθνική εταιρεία στο τμήμα marketing. Η δουλειά έγινε το κέντρο της ύπαρξής μου. Δούλευα ασταμάτητα. Έκανα τα πάντα για να προωθήσω την καριέρα μου. Δεν είχα προσωπική ζωή και δεν κοιμόμουν. Έπαθα κλινικό burn out και έπρεπε να καθίσω για ένα διάστημα στο κρεβάτι. Έπρεπε να πάρω αντικαταθλιπτικά χάπια, αλλά αυτό δεν ήταν λύση για μένα. Στην προσπάθεια να αντεπεξέλθω έγινε πλέον ξεκάθαρο πως κάτι κάνω λάθος, κάτι ήθελε να μου πει το σώμα μου. Ήταν ο τρόπος που διαχειριζόμουν τον χρόνο και τον εαυτό του. Φεύγω από τη δουλειά μου. Δεν είχα ιδέα τι ήθελα. Ήξερα, όμως, πως ο τρόπος που ζω δεν είναι βιώσιμος. Αυτό ήταν ξεκάθαρο. Οπότε ξεκινάω να δω τι θα κάνω με την κατάθλιψη. Ήταν για μένα μια σκοτεινή περίοδος και τότε ανακάλυψα το life coaching. Όταν έμαθα για το coaching είπα αυτό πρέπει να το κάνω εγώ. Από μικρό παιδί είχα πραγματικό ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στους άλλους. Έτσι ξαναπήγα στα θρανία, σπούδασα. Κράτησα την εταιρεία marketing, που είχα ήδη ανοίξει για βιοποριστικούς λόγους. Σπούδασα παράλληλα στο Λονδίνο, έκανα τηλεφωνικά courses και τελικά έφτιαξα τη Life Coaching Greece.

Ποια η διαφορά μιας συνεδρίας life coaching και μιας συνεδρίας σε ψυχολόγο; Τι μπορεί να προσφέρει το life coaching σε κάποιον που θέλει να βρει τον εαυτό του;
Η διαφορά με τον ψυχολόγο είναι ο ρόλος που έχει το υποσυνείδητο στη ζωή μας. Στον ψυχολόγο έχεις τα τραύματά σου, τις κακές αναμνήσεις και πας πίσω για να τα κλείσεις και να τα επουλώσεις. Σε εμάς στο υποσυνείδητο υπάρχουν πράγματα από το παρελθόν, αλλά αυτά είναι ένα μικρό κομματάκι. Το μεγάλο μέρος του υποσυνείδητου δεν είναι αυτά που μας συνέβησαν είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε και δεν έχουμε κάνει, οι δυνατότητες που δεν έχουμε ενεργοποιήσει ακόμη. Η διαφορά είναι πως εμάς δεν μας αφορά τόσο το παρελθόν. Το παρελθόν είναι για να μάθεις και να προχωρήσεις. Εμάς μας αφορά το τώρα και το πού θες να πας. Μια συνεδρία σε ρωτάει τι αποτέλεσμα θες από τη συνεργασία. Ποιος είναι ο στόχος. Μιλάμε για το μέλλον.

Είναι εύκολο κάποιος να αποβάλλει κομμάτια του χαρακτήρα του και να υιοθετήσει καινούρια "δεδομένα" αν δεν έχει συμβεί κάτι τραγικό στη ζωή του;
Ο άνθρωπος αλλάζει με κάποιο τραγικό συμβάν που θα τον ταρακουνήσει ή αν αποφασίσει να αλλάξει γιατί έχει ένα πολύ καλό κίνητρο. Τότε ναι, αλλάζεις. Υπάρχει τρόπος να αλλάξεις αρκεί να θέλεις. Αν αποφασίσω να πετύχω σε κάτι και να δουλέψω πάνω σε αυτό οι πιθανότητες είναι να πάω κάπου καλύτερα. Αν αφεθώ στην σκέψη ότι η ζωή μου τα έφερε έτσι μέχρι τώρα και αυτό δεν αλλάζει τότε έχεις χάσει το νόημα.

IMG 3146 14854




Ποιος είναι ο πιο συχνός λόγος που οι άνθρωποι καταφεύγουν σε σένα;
Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσω πως ένας life coach απαγορεύεται να κάνει διάγνωση και να προτείνει θεραπεία. Αν κάποιος σου πει πως έχεις κατάθλιψη τότε πρέπει να φύγεις από αυτόν τον coach. Αυτό τo κάνουν οι γιατροί. Οι πελάτες μου έρχονται σε μένα για οποιοδήποτε λόγο: Θέματα αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης, ερωτικά προβλήματα, θέματα καριέρας. "Είμαι 30 δεν βρίσκω άντρα", "δεν μπορώ να μείνω έγκυος", "με απάτησε ο άντρας μου", "με απάτησε η γυναίκα μου". Επίσης υπάρχει έντονα εκεί έξω η αγωνία για το ποιοι είμαστε. Η αίσθηση της ταυτότητάς μας. Παλιότερα η κρίση αυτή στον άνθρωπο ερχόταν στα 55 τώρα έρχεται στα 35 – 38. Να σας πω ακόμη πως πέρσι το σεμινάριο που έκανα για τον πλούτο είχε τη λιγότερη συμμετοχή. Περίμενα ότι θα ήταν το μεγαλύτερο, αλλά ήταν το 1/3 από αυτό που έκανα για τον έρωτα!

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον έρωτα;
Είμαστε φτιαγμένοι να είμαστε με άλλους. Ο άνθρωπος που θα πει δεν με ενδιαφέρει ο έρωτας πρέπει να το κοιτάξει. Είναι η ανάγκη μας να μας αγαπάνε, να ανήκουμε, να μοιραστούμε, να αναπαραχθούμε. Και όλα στο πρώτο πληθυντικό. Στις μέρες μας οι γυναίκες έχουν το άγχος να παντρευτούν και μετά και τα δύο φύλα να βρουν έναν άνθρωπο να στηριχτούν.

Η κρίση πώς μας επηρέασε; Μεγέθυνε τις ανασφάλειες των ανθρώπων;
Παλιότερα νιώθαμε ασφάλεια. Η κρίση έφερε πολλές δυσκολίες σε αξίες. Έφερε όμως και κάτι καλό. Επιτέλους ασχοληθήκαμε με την ποιότητά μας ως άνθρωποι. Ποιοι είμαστε; Τι θέλουμε να πρεσβεύουμε; Τι είναι τελικά σημαντικό για εμάς; Είχαμε τα λεφτά να εξυπηρετήσουμε εμάς με ένα ακριβό ρολόι. Φοράς αυτό, άρα είσαι αυτό, άρα έχεις λύσει το θέμα της εικόνας σου. Τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ξαφνικά πρέπει να μάθεις να είσαι εσύ.

Γιατί πιστεύεις ότι σε αυτή την εποχή που ζούμε είναι τόσο δύσκολο να βρούμε τον εαυτό μας;
Γιατί είχαμε μάθει να προσδιοριζόμαστε από πράγματα πρόσκαιρα. Πάντα υπήρχε ένας βαθμός δυσκολίας, αλλά τώρα η επίφαση, που ήταν εύκολη, έχει φύγει και έχει μείνει μόνο το ΕΣΥ.

Θεωρείς πως ο άνθρωπος έχει προβλήματα γιατί απλώς δεν τα διαχειρίζεται σωστά; Εξαρτώνται όλα από εμάς;
Θεωρώ ότι πολλά εξαρτώνται από εμάς. Υπάρχει και ο παράγοντας τύχη, αλλά κυρίως εξαρτάται από εμάς. Όπως δεις εσύ τον εαυτό σου θα σε δουν και οι άλλοι. Άρα αν εσύ αποφασίσεις να πηγαίνεις σέξι στη δουλειά θα σε δουν έτσι και οι άλλοι. Πριν ασχοληθείς με το τι κάνουν οι άλλοι, πρέπει να ασχοληθείς με τον εαυτό σου.O καθένας μας οφείλει να βρει την ταυτότητά του. Και να ξεχάσει το πόσο μεγαλώσαμε, τι θέλει η μαμά, ο περίγυρος. Πού περνάμε καλά; Πρέπει να το κυνηγήσουμε. Και να πιστέψουμε. Η πίστη πρέπει να υπάρχει. Θα υπάρξουν άνθρωποι που δεν θα σου φερθούν καλά. Το θέμα είναι να ξανασηκωθείς. Με ενέργεια και πίστη στον εαυτό σου θα ξανασηκωθείς. Αν φας μία, δύο τρεις σφαλιάρες και την τέταρτη πεις πως όλοι είναι κακοί ή πως δεν θα βρεις κανέναν για σένα μετά το κάνεις ακόμα πιο δύσκολο.

Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας;
Η απάντηση είναι μέσα μας. Αν ξέρεις τον εαυτό σου και μάθεις να ακούς τι σου λέει θα πάρεις σωστή απάντηση. Δεν έχουμε μάθει να το κάνουμε, όμως. Η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη είναι το life coaching. Αν αφήσεις τον άλλον να μιλήσει θα βρει τη λύση. Μια συμβουλή έχει τις δικές σου φοβίες, βιώματα και είναι ραμμένη για σένα όχι για τον άλλον. Άρα ο καθένας ξέρει για τον εαυτό του.

Πώς προσεγγίζετε το θέμα για το οποίο έρχεται κάποιος σε σένα;
Ξεκινάμε από το γιατί είναι εδώ. Μετά του λέω αν επενδύσει αυτόν τον χρόνο και αυτά τα χρήματα ποιο είναι το ιδανικό αποτέλεσμα. Που θέλει να είναι; Με πραγματικό στόχο. Να βρει τι θέλει και πού θα πάει. Παίρνει πολύ χρόνο να το βρούμε αυτό γιατί όλοι προσδιορίζουμε τι δεν θέλουμε και όχι τι θέλουμε. Τι θέλει να πετύχει; Πρέπει να έρθει και να το έχει σκεφτεί. Να πάρει την ευθύνη. Δεν θα πω εγώ τι θα κάνει. Μετά τον στόχο έρχεται η ερώτηση τι τον σταματάει από τον στόχο του. Πόσο μακριά βρίσκεται από τον στόχο του. Τι θα έκανε για να πετύχει τον στόχο του. Μετά προχωράμε σε μια συζήτηση πιο βαθιά. Τι είναι σημαντικό για εκείνον. Ποιες είναι οι αξίες του; Τι συναίσθημα θέλει να πάρει; Πόσο έτοιμος είσαι να το κάνει; Ουσιαστικά τον βοηθάς να συνειδητοποιήσει τι χρειάζεται. Και σιγά σιγά να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες που έχει για το πώς θα φτάσει εκεί ή πως θα τα καταφέρει.

Ο life coach πόσο μπορεί να επέμβει;
Αν δίνει συμβουλές δεν είναι καλός coach. Εγώ θα δώσω εργασία στον άνθρωπο που με επισκέπτεται. Έζησε κάτι που δεν του άρεσε. Τι έμαθε από αυτό; Όχι τι έμαθε για τους άλλους. Αλλά για εκείνον. Πολύ σημαντική άσκηση. Όταν μάθεις για σένα δεν είναι λάθος, δεν είναι αποτυχία. Είναι εμπειρία.


Εσύ σαν άνθρωπος έχεις ένα μάντρα στη ζωή σου που το λες όταν ξυπνάς για παράδειγμα;
Η ζωή μου φέρεται καλά. Αυτό λέω πάντα.

IMG 3091 47787
IMG 3161 399c2




Υπάρχουν πράγματα πρακτικά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να είμαστε λίγο πιο κοντά στον εαυτό μας;
Πρέπει να αφιερώσεις 5' για τον εαυτό σου κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα. Όχι, παραπάνω. Πέντε λεπτά που να κάνει οτιδήποτε, αλλά να είναι πέντε λεπτά δικά του. Όχι κινητά, όχι μουσική. Αυτοσυγκέντρωση και να πει στον του σου ποιος άνθρωπος θέλει να είναι. Τι θέλει να έχει και τι να νιώθει. Να το βιώσει και να ονειρευτεί. Αυτό είναι το gps για να ξεκινήσει την ημέρα. Να δώσεις κατεύθυνση που θέλει να πάει.

Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και πέρα από τα κοινωνικά πρότυπα; Η ευτυχία είναι μέσα μας ή είναι αυτά που έχουμε γύρω μας;
Όλες οι έρευνες λένε πως δεν σε κάνουν ευτυχισμένο αυτά που έχεις. Ο Σωκράτης είπε πως ο καθένας μας έχει μια δυνατότητα ευτυχίας. Έχει γίνει μια έρευνα που λέει πως γύρω στα 30.000 εισόδημα είναι αυτό που επηρεάζει την ευτυχία μας. Οτιδήποτε κάτω από αυτό μπορεί να σου κάνει τη ζωή πιο δύσκολη. Οτιδήποτε πάνω από αυτό δεν επηρεάζει την ευτυχία σου. Αυτό είναι το νούμερο. Όταν καλύψεις κάποιες βιοποριστικές ανάγκες, ασφάλεια, τροφή, στέγη μετά μπορείς να διεκδικήσεις ανώτερες έννοιες. Η ευτυχία δεν είναι τι αποκτάς αλλά τι άνθρωπος είσαι.

Πώς αποφασίζετε πότε τελειώνουν οι συνεδρίες;
Μία καλή διάρκεια είναι 12 συνεδρίες. Ένα τρίμηνο. Μια φορά την εβδομάδα. Για να κάνεις οτιδήποτε στη ζωή σου προϋποθέτει μια αλλαγή. Μια αλλαγή λοιπόν δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Και για να διαρκέσει θέλει να συνεχίσεις. Οι τρεις μήνες είναι η βάση για να κάνεις κάτι.



* Ευχαριστούμε θερμά το CHEFI The Restaurant (Περικλέους 31, Χαλάνδρι) για την ευγενική φιλοξενία και τα πεντανόστιμα πιάτα που δοκιμάσαμε.



Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα γίνεις ο καλύτερος διαφημιστής του εαυτού σου; 4 τρόποι για να γίνεις δημοφιλής