Ευτυχία σε 5’’! Μάθε ποια πανεύκολη τεχνική προτείνουν οι επιστήμονες!

Ευτυχία σε 5’’! Μάθε ποια πανεύκολη τεχνική προτείνουν οι επιστήμονες!

Μια πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει ότι η καλή διάθεση είναι στο χέρι μας!

Από τον καιρό που δεν λέει να φτιάξει για τα καλά ως την απαιτητική διευθύντρια που μας κάνει να παραλύουμε από άγχος, αλλά και τις τρικλοποδιές στις προσωπικές μας σχέσεις, υπάρχουν άπειροι λόγοι για να χάνουμε την καλή μας διάθεση και την αισιοδοξία μας. Μια πρόσφατη όμως έρευνα έρχεται να μας επιβεβαιώσει ότι υπάρχει επίσης ένας πανεύκολος τρόπος για να αντιστεκόμαστε σε όσα μας ρίχνουν ψυχολογικά, χαρίζοντάς μας σε χρόνο dt χαρά και ευτυχία και πως, μάλιστα, τον έχουμε στο τσεπάκι μας!

Η ομάδα της ψυχολόγου δρ Alejandra Sel από το Royal Holloway του πανεπιστημίου του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Cognitive Neuroscience Research Unit του City University London, δημοσίευσε πριν λίγο καιρό μια έρευνα που δείχνει ότι η πιο εύκολη και σούπερ αποδοτική τεχνική για να ξαναβρούμε το χαμόγελό μας είναι… το ίδιο το χαμόγελό μας! Ο τίτλος της επιστημονικής δημοσίευσης είναι «Όταν χαμογελάς, ο κόσμος σου ανταποδίδει το χαμόγελο», αφού τα αποτελέσματα των ειδικών επιβεβαίωσαν πως όταν χαμογελάμε, βλέπουμε με πιο θετικό μάτι οτιδήποτε μας συμβαίνει.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δουν φωτογραφίες ανθρώπων με διαφορετικές εκφράσεις, αφού πρώτα οι ίδιοι είχαν (α) χαμογελάσει, (β) διατηρήσει ουδέτερη έκφραση και (γ) σφίξει τα χείλια ως ένδειξη/έκφραση δυσαρέσκειας. Κανέναν δεν ξάφνιασε το ότι όταν οι συμμετέχοντες είχαν ουδέτερη έκφραση, βλέποντας ένα χαμογελαστό πρόσωπο, η εγκεφαλική τους δραστηριότητα αυξανόταν. Αυτό όμως που δεν περίμεναν και διαπίστωσαν με έκπληξη οι ειδικοί ήταν ότι όταν οι συμμετέχοντες χαμογελούσαν από πριν, ο εγκέφαλός τους αντιδρούσε με ίδιο τρόπο τόσο όταν έβλεπαν φωτογραφίες ατόμων με χαρούμενες εκφράσεις όσο και με ουδέτερες. Όπως ανακοίνωσαν στην επιστημονική δημοσίευσή τους οι ερευνητές, τα δικά μας συναισθήματα επηρεάζουν την κωδικοποίηση των νευρώνων του εγκεφάλου μας και, επομένως, και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όταν χαμογελάμε και υιοθετούμε μια πιο θετική στάση ζωής, βλέπουμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα! Πριν σηκώσεις λοιπόν το βλέμμα σου από την οθόνη του υπολογιστή ή το κινητό, φόρεσε το καλύτερό σου χαμόγελο και μπορείς να είσαι σίγουρη ότι ο κόσμος θα σου το ανταποδώσει!

Κι αν χρειάζεσαι λίγη έμπνευση, σου ετοιμάσαμε ένα μίνι playlist:

{youtube}--nExU7zQig{/youtube}

{youtube}I6Uf75ovYFs{/youtube}

{youtube}slJNdQI18YE{/youtube}

{youtube}OQXshmYEcw4{/youtube}

{youtube}fPvvQhWaOQ4{/youtube}

{youtube}xTzcTEgqfAg{/youtube}

{youtube}giwhqRJ2nuw{/youtube}

DPG Network