Πώς μπορούμε να πλησιάσουμε έναν άνθρωπο με στοιχεία παθητικοεπιθετικής συμπεριφοράς;

Ερμιόνη Σαρρή
Πώς μπορούμε να πλησιάσουμε έναν άνθρωπο με στοιχεία παθητικοεπιθετικής συμπεριφοράς;

Συμβουλές από την συμβουλευτική ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Θεωδορακοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Αν τον κοντράρεις, το πιο πιθανό είναι να σε αποφύγει, να μην μιλάει ή να φύγει αφήνοντάς σε μόνο μπροστά στα προβλήματα. Υπάρχουν 2 λόγοι για τους οποίους πρέπει να του μιλήσεις για την συμπεριφορά του. Ο ένας είναι ότι αν το κάνεις καταλλήλως, μπορεί να καταφέρεις να τον βοηθήσεις να αναγνωρίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της συμπεριφοράς του. Ο δεύτερος, ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό, τουλάχιστον θα έχεις την ευκαιρία να του μιλήσεις ανοιχτά για τον αντίκτυπο της συμπεριφορά του σε σένα κυρίως. Αν μη τι άλλο, μπορείς να βγάλεις μερικά πράγματα από μέσα σου.

Δες μερικούς τρόπους να πλησιάσεις έναν άνθρωπο που εμφανίζει τέτοιες συμπεριφορές στο περιβάλλον σου :

  • Κάνε θέμα συζήτησης τα συναισθήματά σου και όχι τις άσχημες συμπεριφορές του.
  • Μην επιτίθεσαι στον χαρακτήρα του.
  • Βεβαιώσου ότι είστε μόνοι.
  • Αμφισβήτησε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά την κάθε φορά, μην τα λες όλα μεμιάς.
  • Αν θέλει να αποσυρθεί από την συζήτηση, επέτρεψέ του το με αξιοπρέπεια.
  • Θέσε χρονικό περιθώριο, η αντίκρουση δεν πρέπει να επεκταθεί αόριστα.
  • Αν προσπαθήσει να σου πετάξει το μπαλάκι, μην αμυνθείς στην ανάγκη σου να κάνεις μια ώριμη συζήτηση για τα συναισθήματά σου.
  • Βεβαιώσου ότι καταλαβαίνει ότι νοιάζεσαι για αυτό που του συμβαίνει, ότι τον αγαπάς και ότι δεν προσπαθείς να το ελέγξεις. Απλά προσπαθείς να φτάσεις στην ουσία των διαφωνιών σας και να κάνεις καλύτερη την σχέση σας.

Η αλήθεια είναι ο άνθρωπος με τέτοια συμπεριφορά επιθυμεί πραγματικά να συνδεθεί μαζί σου συναισθηματικά αλλά ο φόβος του για μια τέτοια, πιο οικεία σχέση τον εμποδίζει και έτσι οδηγείται σε αυτό-καταστροφικές συνήθειες. Οι κινήσεις του αυτές μπορεί να μην είναι απόλυτα συνειδητές αλλά είναι άξιο επισήμανσης το ότι το μόνο που καταφέρνει είναι να απομακρυνθεί από την σχέση που λέει ότι επιθυμεί να φτιάξει μαζί σου.

Δεν κοιτάει μέσα του και δεν εξετάζει τον ρόλο του στο πρόβλημα της σχέσης. Θέλει μόνο να το βγάλει από μέσα του και να κατηγορήσει τους άλλους για τα λάθη που κάνουν. Η αποδοχή των λαθών είναι ταυτόσημη με την συναισθηματική αυτό-καταστροφή. Ζει στην άρνηση των αυτοκαταστροφικών του συμπεριφορών, τις συνέπειες αυτών των συμπεριφορών και τις επιλογές που κάνει οι οποίες πληγώνουν σημαντικά τους άλλους.

Αντιμετωπίζει σαν `ύλη` το αντικείμενο της επιθυμίας του ακόμα κι όταν είναι άνθρωπος αυτό. Αποτελείς το μέσον για μια κατάκτησή του. Η μόνη σου αξία είναι να του τροφοδοτείς τις συναισθηματικές του ανάγκες. Δεν σε βλέπει σαν άτομο με συναισθήματα και ανάγκες αλλά σαν επέκταση του εαυτού του. Νοιάζεται για σένα όπως για την αγαπημένη του καρέκλα. Είσαι εκεί για την άνεσή του και την ευχαρίστησή του και θα έχεις χρήση μόνο αν καλύπτεις τις ανάγκες του.

Θέλει την προσοχή σου και το δέσιμο που βιώνει ο άνθρωπος όταν αγαπάει, αλλά φοβάται να μην χάσει την ανεξαρτησία του και τον εαυτό του μέσω του άλλου. Θέλει αγάπη και προσοχή αλλά το αποφεύγει λόγω του φόβου του μην τον καταστρέψουν. Πρέπει να μείνεις στα όριά του και αν υπάρξει συναισθηματικό δέσιμο στην καλύτερη περίπτωση είναι ισχνό.

Η μόνη ελπίδα για αλλαγή στον τρόπο που διαχειρίζεται τα θέματα σχέσης είναι αν μπορέσει να καταλάβει τα λάθη του και την συμβολή του στα προβλήματα της σχέσης του. Η αντιμετώπιση παιδικών πληγών και η ενδοσκόπηση αντί εξωτερικής παρατήρησης για να βρει την αιτία των προβλημάτων στην ζωή του, θα τον βοηθήσει να δημιουργήσει βαθύτερους συναισθηματικούς δεσμούς με μια μεγαλύτερη αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας.