Χωρισμός αιφνίδιος και μες στις γιορτές ;

Ερμιόνη Σαρρή
Χωρισμός αιφνίδιος και μες στις γιορτές ;

Ο χωρισμός κοντά στις γιορτές ή και μέσα στις γιορτές, ίσως είναι χειρότερος από κάθε άλλη στιγμή είτε αν το βλέπεις να έρχεται είτε αν είναι κάτι αιφνίδιο ενώ θεωρούσες ότι δεν υπήρχε κάποιο θέμα. Μέρες που υποτίθεται ότι προσμένεις να μοιραστείς στιγμές χαράς με τους σημαντικούς σου, η ανατροπή σε ξεγυμνώνει…συναισθηματικά. Ιδίως για αυτόν που δεν αποφάσισε τον χωρισμό. Κάποιοι επιλέγουν να κολλήσουν τα κομμάτια και να παρατείνουν τον πόνο για μετά τις γιορτές. Όμως κάποιες σχέσεις δεν μπορούν να μασκαρευτούν και αν το καταφέρουν, μόνο περισσότερο πόνο θα προκαλέσει.

Συχνά πυκνά στους αιφνίδιους χωρισμούς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άρνηση για κάθε είδους συζήτηση από πλευράς του ανθρώπου που αποφάσισε να φύγει. Όσο δύσκολο κι αν του είναι όμως, όλοι έχουμε ανάγκη μια εξήγηση ή τον λόγο που φεύγει από την σχέση. Αν όμως δεν διατίθεται να μιλήσει, αυτό είναι άλλο ένα δύσκολο σημείο πέραν του χωρισμού και του χρονικού σημείου που ήρθε.

Πώς το διαχειρίζεσαι και πώς προετοιμάζεις τον εαυτό σου ώστε να μπορέσεις να ξανααγαπήσεις ;

Πρώτο και σημαντικότερο : να πάψεις να αναρωτιέσαι για τους λόγους που φέρθηκε έτσι ο σύντροφός σου και να αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι το πρόβλημα είναι δικό του κι όχι δικό σου.

Όταν βλέπω ανθρώπους στο γραφείο σε ανάλογη κατάσταση και δυσκολία, στόχος μας είναι να ξαναχτίσουμε την αυτοπεποίθησή τους ώστε να μπορέσουν να αποδεχτούν - με ειλικρίνεια προς τον εαυτό τους - ότι μπορεί ποτέ να μην μάθουν τον λόγο που χώρισαν, όμως και ότι η απόφαση του άλλου, μπορεί να βιώνεται σαν απόρριψη αλλά δεν αφορά εκείνους αλλά τον άνθρωπο που έφυγε. Εκείνος δεν μπορούσε να επικοινωνήσει οτιδήποτε δεν του άρεσε στην σχέση του άρα το βασικό πρόβλημα είναι από τη δική του πλευρά. Κάποιοι δυσκολεύονται αρκετά κι αυτό συμβαίνει γιατί η αυτοεκτίμησή τους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την αποδοχή των άλλων. Και όταν τους απορρίπτουν χωρίς εξήγηση, έρχονται αντιμέτωποι με τους δικούς τους μεγαλύτερους φόβους - ους οποίους καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με την ψυχοθεραπεία.

Τότε ο αιφνίδιος χωρισμός βιώνεται χειρότερα διότι επιμένουν να μην προχωρήσουν τη ζωή τους αν δεν μάθουν τι συνέβη. Αυτό τους κάνει να αναλύουν τον χωρισμό για μήνες, κάτι ανώφελο.

Σε έναν ιδανικό κόσμο όλοι θα μιλούσαμε στον σύντροφό μας όταν ήμαστε στεναχωρημένοι ή πιεσμένοι, θα ήμασταν καλοσυνάτοι και ειλικρινείς όταν χωρίζαμε, θα μαθαίναμε από αυτό και θα χρησιμοποιούσαμε την γνώση αυτή για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να χτίσει καλύτερες σχέσεις στο μέλλον. Σύνηθες δεν είναι, όμως αυτό με το οποίο πρέπει να συμφιλιωθούμε είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε τον λόγο που κάποιος αποφάσισε να φύγει και ότι γι αυτή του την απόφαση, εφόσον δεν μας το επικοινώνησε, σίγουρα δεν έχουμε εμείς την ευθύνη. Η δική του ανικανότητα για επικοινωνία αποκαλύπτει την τάση του να αφήνει τις καταστάσεις να συσσωρεύονται χωρίς να μιλάει για αυτές, μέχρι που φτάνει στο σημείο να θεωρεί την φυγή ως μόνη του επιλογή. Συνήθως, αυτός που μένει πίσω είναι και αυτός που είχε την ικανότητα της επικοινωνίας, γι` αυτό και βιώνει πιο δύσκολα τον χωρισμό.

Η αρχική αίσθηση που έχεις λοιπόν είναι ότι δεν θα μπορέσεις να ευχαριστηθείς τίποτα και κανέναν αυτές τις γιορτές. Σαφώς και θα έχεις στεναχώρια και πόνο καθώς τα πάντα γύρω σου θα σου τον θυμίζουν και μάλιστα κυρίως στις καλές σας στιγμές. Δεν είναι πολύ εύκολο να χαρείς όταν πρώτον σε άφησαν και δεύτερο, την χειρότερη στιγμή του χρόνου.

Και θα μου πεις : πώς επιβιώνω ;

Το βασικότερο είναι να αποδεχτείς το γεγονός ως έχει αν θέλεις να μην κάνεις το χατίρι σε ένα μεμονωμένο γεγονός να σου χαλάσει και να σου στιγματίσει τα Χριστούγεννα, απομονώνοντάς σε από ολόκληρη την ζωή σου. Ο πόνος δεν μπορεί να αποφευχθεί ιδίως αν είχες σκεφτεί να καλωσορίσεις τις γιορτές σαν ζευγάρι κι όχι ως μονάδα. Όμως μπορείς να σεβαστείς το συναίσθημά σου, βιώνοντάς το, εκδηλώνοντάς το, και υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου ότι υπήρχε κάποιος καλός λόγος για αυτό τον χωρισμό ίσως και τη δεδομένη στιγμή. Έτσι θα καταφέρεις να βρεις δύναμη και συναισθηματική ανακούφιση.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να βγεις από τον πόνο αυτόν. Και ούτε θα πρέπει να επιζητάς την άμεση αίσθηση ελευθερίας, επούλωσης και χαράς. Θα υπάρξουν καλές και λιγότερο καλές ημέρες. Βήματα μπρος και βήματα πίσω και πάλι μπρος. Μόνο έτσι μπορείς να βρεις την ισορροπία σου. Ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν στην λύση αυτής της σχέσης – ακόμα κι αν ήταν η χειρότερη και πιο τοξική σχέση που είχες έως τώρα – θέλεις τον χρόνο σου για να βρεις τα πατήματά σου.

Κράτησε κοντά σου ανθρώπους από τους οποίους εμπνέεσαι και παίρνεις δύναμη κάθε φορά που βρίσκεσαι σε ευάλωτη θέση. Απόφυγε την απομόνωση. Δεν θα σε βοηθήσει να επιβάλλεις στον εαυτό σου την μοναχικότητα, να χάσεις τον εαυτό σου σε αρνητικές σκέψεις και σενάρια, αλλά και σε συναισθήματα χαμηλής αξίας εαυτού.

Ακόμα κι αν σκέφτεσαι να τα ξαναβρείτε, θα βοηθήσει να πάρεις «ρεπό» τις γιορτές, να αποφύγεις τηλεφωνήματα και συναντήσεις ή συνεχή ανταλλαγή μηνυμάτων. Ίσως και για περισσότερο χρονικό διάστημα. Έχεις ανάγκη να καταλάβεις πώς είσαι όταν δεν είσαι σε αυτή την σχέση κι αυτό είναι ευκολότερο αν δεν έχεις επαφή μαζί του.

Προσπάθησε να σκεφτείς τον χωρισμό της καλύτερής σου φίλης / φίλου. Τι τον συμβούλευες να κάνει και πώς τον βοηθούσες να μην λειτουργήσει παρορμητικά και κόντρα στα πραγματικά του συναισθήματα ; Θα σε βοηθήσει να τα γράψεις αντί να τα σκέφτεσαι μόνο. Μην ξεχνάς ότι βοηθάς κάποιον που αγαπάς πολύ και θέλεις το καλύτερο για εκείνον. Κι αυτός ο άλλος μπορεί να είναι και ο εαυτός σου. Μπορείς να κοιτάζεις αυτές σου τις σημειώσεις 2-3 φορές την ημέρα προκειμένου να αποφύγεις την καταθλιπτική απομόνωση αλλά αντιθέτως στιγμές που μένεις με τον εαυτό σου να σε φροντίζεις με την αγάπη που θα πρόσφερες σε κάθε πολύτιμό σου άνθρωπο.

Αυτές τις ημέρες κάνε κάτι καινούργιο. Είναι σημαντικό να είναι εντελώς διαφορετικό από όσα έκανες με τον πρώην και ακόμα καλύτερα να είναι κάτι που εκείνος δεν ήθελε να κάνεις ! Πολλοί κάνουν το λάθος αμέσως μετά τον χωρισμό να κάνουν ακριβώς ότι έκαναν και με τον πρώην, κάτι που αυξάνει τον πόνο. Άφησε τα για αργότερα, που ο πόνος θα έχει μειωθεί.

Δεν είναι στιγμή για να αναζητήσεις άλλη σημαντική σχέση. Απόλαυσε τους φίλους σου και την οικογένειά σου, πέρασε χρόνο με ενδιαφέροντες ανθρώπους και βγάλε από το μυαλό σου κάθε σκέψη για αντικαταστάτη. Προσπάθησε να μην μιλάς συνέχεια για τον χωρισμό διότι μπορεί οι δικοί σου να σε αγαπούν και να σε δέχονται άνευ όρων όμως σε θέλουν και χαρούμενο και είναι λογικό και επόμενο να μην βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον στην ίδια συζήτηση. Τους έχεις πραγματικά ανάγκη γι` αυτό μην τους απομακρύνεις.

Τέλος , να θυμάσαι ότι δεν βοηθάει να κατηγορείς τον εαυτό σου. Μπορείς όμως να σου υπενθυμίζεις ότι η σχέση έληξε γιατί ο σύντροφός σου είχε δυσκολίες με την επικοινωνία, κάτι που δεν έχει να κάνει με σένα. Είχες τη διάθεση και την ικανότητα να μιλάς για ότι σε προβλημάτιζε αλλά ο σύντροφος σου όχι…. κι αυτό είναι δική του ανικανότητα.

Κι εσύ, ως ο expert της επικοινωνίας, άδραξε τις γιορτινές ημέρες για να αποδείξεις στον εαυτό σου αν μη τι άλλο ότι δεν σε κόλλησε το μικρόβιο της νοσηρής επικοινωνίας……επικοινώνησε με καθετί σου αξίζει !

Ιωάννα Π. Θεοδωρακοπούλου, PsyD, MSc,

Συμβουλευτικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Επικεφαλής υπηρεσιών συμβουλευτικής στο Feelwelltoday

e-mail : itheodorakopoulou@feelwelltoday.com,
i.theodorakopoulos@ymail.com