Αν η αγκαλιά «μιλούσε»…

Ερμιόνη Σαρρή
Αν η αγκαλιά «μιλούσε»…

Πόσες φορές έχεις πει τα μεγαλύτερα «Σε αγαπώ» με μία σφιχτή αγκαλιά;

…«Όλα θα ήταν υπέροχα». Αυτή θα ήταν η πρώτη απάντηση που θα μπορούσα να σου δώσω.

Έχω δώσει και έχω πάρει πολλές αγκαλιές. Το ίδιο και εσύ. Από το πρώτο δευτερόλεπτο της γέννησης μας μέχρι και πριν από λίγες ώρες. Ίσως χθες το βράδυ κάποιος σου έδωσε μία από τις πιο ζεστές αγκαλιές, ίσως και όχι. Ίσως να σου λείπει το χάδι του, αυτό το λεπτό που σε έσφιγγε μέσα στα χέρια του.

Μπορεί όλοι να λέμε πως η «γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει» αλλά εγώ το ίδιο θα σου έλεγα και για την αγκαλιά. Πόσες λέξεις μπορεί να έχουν ειπωθεί μόνο με ένα αγκάλιασμα; Πόσες φορές δάγκωσες τα χείλη σου και απλά αρκέστηκες σε αυτήν και μόνο; Πόσες φορές μούδιασες με την αγκαλιά αυτού που θες; Με την αγκαλιά αυτού που θα τα παρατούσες όλα απλά και μόνο για να είσαι μαζί του;

Μία αγκαλιά ισούται με εκατοντάδες «Σε αγαπώ». Μία αγκαλιά ισούται με εκατοντάδες «Συγγνώμη». Αχ και να ήξερες, πόσες αγκαλιές δόθηκαν απλά και μόνο επειδή κάποιοι δεν μπόρεσαν εκείνη τη στιγμή να πουν τις λέξεις αυτές. Ένα βλέμμα και μία αγκαλιά που δε θες να τελειώσει ποτέ. Το έχεις ζήσει, μην κοροϊδευόμαστε.

Έχεις ακούσει ποτέ την καρδιά σου πώς χτυπά όταν σε αγκαλιάζει ΑΥΤΟΣ; Έλα τώρα, ξέρεις σε ποιον απευθύνομαι. Η δικιά μου σπάει, θρυμματίζεται αλλά με την καλή έννοια της λέξεως. Για μένα η αγκαλιά του είναι μοναδική. Είναι το γιατρικό μου. Μερικές φορές δε θέλω να μου μιλάει, θέλω απλά να με αγκαλιάζει.

Υπάρχουν βέβαια και οι αγκαλιές του «αντίο», οι αγκαλιές του αποχωρισμού. Αυτές και αν πονάνε, αυτές και αν θρυμματίζουν καρδιές. Αυτές και αν «κόβουν» το κορμί σου στα δύο. Όλοι έχουμε βρεθεί και από αυτή την όχθη. Άσχημα αυτά τα σπασμένα κομμάτια. Μία τόσο ζεστή αγκαλιά δημιουργεί τόσο πόνο. Και ξαφνικά το σώμα σου παγώνει. Αισθάνεσαι να τρέμεις. Φυσάς, ξεφυσάς νομίζοντας πως όλα αυτά είναι μία φάρσα, ένας κακός εφιάλτης. Δυστυχώς, κανένα από τα επόμενα πρωινά δε σε επιβεβαιώνει. Εκείνη ήταν η τελευταία αγκαλιά.

Μη διστάζεις, λοιπόν, τα λες τα δικά σου «Σε αγαπώ» και «Συγγνώμη» με πολλές αγκαλιές. Κάποιοι θα τις αποκωδικοποιήσουν και θα τις εκτιμήσουν. Και αν όχι, τότε μάλλον δεν ένιωσαν ποτέ το ίδιο. Η γλώσσα του σώματος ισούται με εκατομμύρια λέξεις. Να το θυμάσαι!