Πόσο έτοιμη είσαι να αγαπήσεις για πάντα;

Ερμιόνη Σαρρή
Πόσο έτοιμη είσαι να αγαπήσεις για πάντα;

Αγάπη παντοτινή. Αλήθεια, υπάρχει; Και αν ναι, είσαι έτοιμη να τη δεχθείς και να αφοσιωθείς σε αυτή; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Οι ρομαντικοί που πιστεύουν στην αιώνια αγάπη και οι περισσότερο απαισιόδοξοι, οι οποίοι δεν μπορούν να δεχτούν την ιδέα ότι ένα ζευγάρι μπορεί να μείνει αγαπημένο για μια ζωή.

Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις; Μήπως όταν ήσουν μικρή έγραφες στα δέντρα «Love Forever» και κάθε βράδυ ονειρευόσουν ότι μια μέρα θα έβρισκες τον έρωτα της ζωής σου και θα ζούσες για πάντα ερωτευμένη μαζί του; Μήπως τελικά η ζωή «διέλυσε» τα όνειρά σου και ο πρώτος σου έρωτας «έσπασε» την καρδιά σου;

Ίσως, όμως, δεν πίστεψες ποτέ στην παντοτινή αγάπη αλλά ένα όμορφο πρωί μπήκε στη ζωή σου ένας άνθρωπος ο οποίος ανέτρεψε τη θεωρία σου για το τι σημαίνει ερωτεύομαι και αγαπώ.

Τι σημαίνει τελικά αγάπη;

Τι είναι τελικά αυτή η αγάπη; Από την πλευρά της επιστήμης, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε έρευνα αναφορικά με τη φύση και τη χημεία της ρομαντικής αγάπης που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια, ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αγάπη είναι μία εξέλιξη του ενστίκτου επιβίωσης, που αρχικά είχε σαν σκοπό να κρατήσει τους ανθρώπους κοντά, απέναντι σε απειλές καθώς και να διευκολύνει τη συνέχιση του είδους μέσω της αναπαραγωγής.

Ωστόσο, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και όχι μόνο αντιλαμβανόμαστε, αλλά βιώνουμε και διαφορετικά την αγάπη.

Μάλιστα, φαίνεται πως οι ειδικοί είναι με το μέρος της αγάπης. Γιατί; Διότι πολύ απλά σε έρευνα που έγινε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, ερευνητές «σκάναραν» τους εγκεφάλους ανθρώπων και είδαν ότι υπάρχουν ζευγάρια που παραμένουν πραγματικά αγαπημένα και ερωτευμένα για περισσότερα από 20 χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δεδομένα αυτά ανατρέπουν τη θεωρία που θέλει τον έρωτα και την αγάπη να φθίνουν με το πέρασμα των χρόνων.

Είσαι έτοιμη να αγαπήσεις για πάντα;

Ο Ζαν Πολ Σαρτρ είχε γράψει ότι «στην Αγάπη, ένα κι ένα κάνουν ένα». Εσύ είσαι, όμως, έτοιμη να αγαπήσεις για πάντα; Διότι η αλήθεια είναι πως η παντοτινή αγάπη δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Προτού αποφασίσεις να μοιραστείς με έναν άνθρωπο τη ζωή σου, πρέπει να ξέρεις ότι είσαι διατεθειμένη να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να κρατήσεις την αγάπη σου «ζωντανή». Αν η σχέση σου σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και να νιώθεις μια σιγουριά και ηρεμία στη ζωή σου, τότε είσαι σε καλό δρόμο. Αν, όμως, το μόνο που κάνετε είναι να πληγώνει ο ένας τον άλλο, τότε ίσως θα πρέπει να εξετάσετε λίγο καλύτερα τη σχέση σας για να δείτε πόσο γερά είναι τελικά τα θεμέλιά της.

Η παντοτινή αγάπη υπάρχει, αλλά θέλει υποχωρήσεις, υπομονή, αφοσίωση, φροντίδα, δουλειά, καλοσύνη, δέσμευση και πίστη. Όχι, η αγάπη δεν «γεννιέται» από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θέλει χρόνο για να εξελιχθεί και να μείνει δυνατή ακόμη και αν ο έρωτας τελειώσει. Στην αγάπη πρέπει να σέβεσαι τον άνθρωπό σου, να μπορείς να τον θαυμάζεις για αυτό που είναι και τον βοηθάς να βγάζει κάθε μέρα προς τα έξω τον καλύτερό του εαυτό.

Ο Αριστοτέλης έλεγε πως το καλύτερο «πεπρωμένο» για τη συζυγική αγάπη είναι η φιλία. Ίσως τελικά ο έρωτας της ζωής μας πρέπει να μπορεί να είναι και ο καλύτερός μας φίλος!

Αγάπη για πάντα, λοιπόν!

matheantairiazete

https://goo.gl/uuVigk