Πού βρίσκεται η ευτυχία στις δύσκολες στιγμές ;

Πού βρίσκεται η ευτυχία στις δύσκολες στιγμές ;

Ας αναλογιστούμε την αξία της ζωής για να φέρουμε εις πέρας την αβέβαιη πραγματικότητα. 

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για όλα αυτά που έχουν χάσει στην δύσκολη μεταρρυθμιστική περίοδο που διανύουμε καιρό τώρα. Η αξία των ακινήτων τους είναι πολύ χαμηλότερη και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν χάσει σημαντικό μέρος της περιουσίας τους. Οι αποταμιεύσεις και οι συντάξεις εξαφανίζονται και ένας μεγάλος αριθμός έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Όλες αυτές οι απώλειες είναι πολύ δύσκολες στη διαχείρισή τους αλλά υπάρχει και κάτι πιο πολύτιμο που έχει χαθεί. Η αίσθηση της ασφάλειας.

Ακόμα κι αν κάποιοι δεν δημιούργησαν μεγάλες περιουσίες οπότε δεν έφτασαν στο σημείο να τα ξεπουλάνε, είναι πολλοί αυτοί που πίστευαν ότι μπορούσαν να έχουν ευκαιρία σε κάποιες κτήσεις ή εν γένει σε μια πιο άνετη ζωή. Τώρα πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε για την σύνταξη και κατά πόσο υπάρχει η πιθανότητα για κάτι τέτοιο, όπως επίσης ποιο μπορεί να είναι το μέλλον μας, και το μέλλον των παιδιών μας.

Φτιάχνουμε τα σενάριά μας και πολλοί κάνουμε μείζονες αλλαγές, για να επιβιώσουμε. Οι περισσότερες εναλλακτικές δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Ερωτήματα που αφορούν τις μετακομίσεις σε πατρικά σπίτια με γονείς και παιδιά, τον περιορισμό των εξόδων, την αλλαγή της καθημερινότητας σε συνήθειες, τις πωλήσεις εκτάσεων και οτιδήποτε έχουμε αποκτήσει.

Ο φόβος προκαλεί σε πολλούς παράλυση αλλά σε αυτή την περίπτωση η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις και πρόωρους θανάτους κυριολεκτικά. Όμως τώρα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα, να μην παραδοθούμε, και να φροντίσουμε τις δουλειές μας, τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Το να έχουμε ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να στραφούμε για συναισθηματική και οικονομική υποστήριξη είναι τεράστια ευλογία. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν οικογένεια και αυτές τις στιγμές είναι πραγματικά μια τραγική πραγματικότητα να πρέπει να είσαι σε μια τόσο άβολη θέση και μόνος σου.

Γνωρίζω έναν μεγάλο αριθμό ζευγαριών που οδηγούνται σε διαζύγιο και έχουν αλλάξει εντελώς την ζωή τους λόγω της οικονομίας. Κάποιοι άλλοι επιλέγουν να μην φέρνουν αλλαγές και στις σχέσεις τους, άλλα αντιθέτως να επενδύουν στις πραγματικά ασφαλείς σχέσεις και να τις βελτιώνουν όλο και περισσότερο είτε μόνοι τους είτε με τη δική μας βοήθεια. Αυτή η «κρίση» μας πιέζει να εστιάσουμε στο τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή και είμαι πολύ υπέρ αυτού.

Δεν μπορούμε να μετράμε τη ζωή μας με βάση τις κτήσεις μας και πόσα αξίζουμε. Δεν μπορούμε να μαστιγώνουμε τον εαυτό μας επειδή δεν μπορέσαμε να φέρουμε εις πέρας μέχρι τέλους κάτι καθώς και οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον πλανήτη το έχουν ζήσει αυτό. Δεν είναι λάθος μας αλλά σίγουρα δεν είναι ότι πιο σοφό να κάνουμε χόμπι μας την συνήθεια να ψάχνουμε πάντα κάποιον να κατηγορήσουμε. Έχουμε πολύ σημαντικότερα να κάνουμε την δεδομένη στιγμή.

Το οικογενειακό «φαγητό» επιστρέφει και αυτό είναι κάτι εξαιρετικό καθώς είναι ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία που έχουμε για να ενισχύσουμε τις στενές σχέσεις. Την ειλικρίνεια και τον αμοιβαίο σεβασμό. Οι έρευνες δείχνουν ότι η συναισθηματική υγεία των οικογενειών αλλά και των ανθρώπων που έχουν ασφαλείς σχέσεις στη ζωή τους και που στρέφονται εκεί για τις δυσκολίες τους είναι πολύ καλύτερη από αυτών που απλά προσπερνούν ο ένας τον άλλον μεταξύ των δωματίων του σπιτιού.

Το να βρούμε τρόπους να περιορίσουμε τα έξοδα και να δημιουργήσουμε ισχυρότερους δεσμούς με όσους πραγματικά αγαπάμε είναι το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε. Μην το υποτιμάται και μην το βάζετε πίσω από τα προβλήματα και τους φόρους. Προέχει και προστατεύει τόσο την σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Και χωρίς αυτά, ούτε προβλήματα θα μπορέσουμε να λύσουμε, ούτε φόρους να τακτοποιήσουμε...

Ιωάννα Π. Θεοδωρακοπούλου, PsyD, MSc,

Συμβουλευτικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

e-mail : itheodorakopoulou@feelwelltoday.com,
i.theodorakopoulos@ymail.com