3 τρόποι να καταπολεμήσεις την κατάθλιψη και τη μοναξιά όσο η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 τρόποι να καταπολεμήσεις την κατάθλιψη και τη μοναξιά όσο η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται

 Πάνω από όλα ψυχραιμία

Ένα είναι το σίγουρο αυτές τις μέρες, πως έχεις βαρεθεί να ακούς και να ξανακούς όλα αυτά που πρέπει να κάνεις προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Και καλά αν δεν μένεις μόνη σου η καραντίνα είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση, ειδικά αν έχεις ανθρώπους δίπλα σου που μπορείς να μοιραστείς τις ανησυχίες και τα προβλήματά σου.

Αν όμως μένεις μόνη και η μόνη παρηγοριά σου είναι τα social media και οι φίλοι και οικογένεια με τους οποίους επικοινωνείς από απόσταση, τι γίνεται τότε; Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα κι εσύ πρέπει να αντέξεις όσο περισσότερο γίνεται, τόσο για το δικό σου καλό, όσο και για των γύρω σου.

Πώς λοιπόν θα καταπολεμήσεις την κατάθλιψη και τη μοναξιά όσο η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται; Αν μένεις μόνη σου δες αυτούς τους 3 τρόπους που ενδεχομένως θα σε βοηθήσουν.

#1. Κάνε πράγματα που σε γεμίζουν

Ο συνεχής έλεγχος των τελευταίων ενημερώσεων του COVID-19 δεν είναι και πολύ παραγωγικός για την ψυχική σου υγεία. Αντ' αυτού, επέλεξε να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν. Αυτά μπορεί να είναι πράγματα όπως οι δουλειές του σπιτιού, η ανάγνωση κάποιου βιβλίου ή η ξένη γλώσσα που ήθελες καιρό να μάθεις. Το να κάνεις διάφορα και πιο παραγωγικά πράγματα σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς τα νεότερα, πιο λογικά μέρη του εγκεφάλου σου, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να βγεις εκτός ελέγχου ή να πέσεις σε κατάθλιψη.

#2. Ασχολήσου με το κατοικίδιό σου

Είτε έχεις γάτα , είτε έχεις σκύλο να θυμάσαι πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στηριχτείς σε αυτό για συντροφικότητα. Ένα μικρό άγγιγμα αυξάνει την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, τα οποία βοηθούν στη σταθεροποίηση της διάθεσης και την ανακούφιση του στρες, αναφέρουν οι ειδικοί. Σε περιόδους κοινωνικής αποστασιοποίησης, το χάιδεμα της γάτας ή του σκύλου σου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό. Παίξε μαζί του, πήγαινε το μία βόλτα και δείξε του την αγάπη σου.

#3. Γυμνάσου (κατά προτίμηση σε εξωτερικό χώρο)

Ο ιός είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθεί έξω στην υπαίθρια ατμόσφαιρα, γι 'αυτό πέρασε όσο χρόνο μπορείς εκεί. Εάν μάλιστα δεις κι έναν ή δύο φίλους καθώς κάνεις jogging ή ποδήλατο ακόμη καλύτερα. Η άσκηση είναι υπέροχη για την ψυχική σου υγεία. Εάν τα γυμναστήρια στην περιοχή σου είναι κλειστά και δεν μπορείς να πας για μια προπόνηση, πηγαίνετε για μια βόλτα ή ποδήλατο έξω. Καθώς προχωράμε προς τον θερμότερο καιρό, θα έχεις περισσότερες ευκαιρίες να είσαι έξω και να είσαι δραστήρια. Προφανώς και δεν εννοούμε να συναθροίζεσαι με πάρα πολύ κόσμο (απαγορεύεται το διάστημα αυτό). Όμως μια βόλτα κι ένα τρέξιμο γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σου δεν θα σε βλάψει σίγουρα.

DPG Network