4 εναλλακτικοί τρόποι για να νικήσεις την κατάθλιψη

4 εναλλακτικοί τρόποι για να νικήσεις την κατάθλιψη

Θλίψη, καραντίνα ή κατάθλιψη; Θα την νικήσουμε

Όλοι μας κάποια στιγμή βιώνουμε αρνητικά αισθήματα θλίψης, στενοχώριας και απογοήτευσης μετά από μια αποτυχία. Όμως, αν η θλίψη αντί να μειώνεται με τον καιρό γίνεται πιο έντονη τότε είναι πιθανόν να έχεις κατάθλιψη και να χρειάζεσαι τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη δεν είναι τα αρνητικά αισθήματα αλλά η μεγάλη ένταση και η μακρά τους διάρκεια.

Η εποχή που βιώνουμε κλεισμένοι στο σπίτι για έναν πολύ σημαντικό ιατρικό λόγο, μπορεί να μας οδηγήσει στην κατάθλιψη, ειδικά αν είμαστε μόνοι και δεν έχουμε πραγματικά σε κάποιον να μιλήσουμε.

Για να νικήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα, μπορούμε να κάνουμε μερικές αλλαγές στη ζωή μας και στη διατροφή μας. Ιδού τέσσερα μυστικά που θα διώξουν τη θλίψη.

Φάε θαλασσινά:

Σαν να είσαι σε παραλιακό ταβερνάκι. Βγες στο μπαλκόνι και κατανάλωσε θαλασσινά που περιέχουν δύο είδη Ω-3 λιπαρών οξέων: το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Καταναλώνοντας σολομό δύο φορές την εβδομάδα αυξάνεις τα επίπεδα DHA. Η έλλειψη DHA συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ τα υψηλά τους επίπεδα αυξάνουν και τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης.

Πες ναι αιθέρια έλαια!

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν μερικά χρόνια στο Physiology & Behavior έδειξε ότι οι αίθουσε αναμονής σε ιατρεία που ήταν αρωματισμένοι με άρωμα πορτοκαλιού ή λεβάντας βοηθούσαν τα άτομα που περίμεναν να έχουν λιγότερο άγχος και καλύτερη διάθεση. Αν δεν έχεις αιθέρια έλαια, κρέμασε φέτες πορτοκαλιού με καρφάκια γαρύφαλλου.


Ασκήσου:

Η τακτική άσκηση αυξάνει τη δραστηριότητα των επινεφριδίων, τα οποία εκλύουν ουσίες όπως η νοραδρεναλίνη, η σεροτονίνη, η β-ενδορφίνη και η ντοπαμίνη. Όλες αυτές οι ουσίες βελτιώνουν τη διάθεση. Το ιδανικό είναι το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση τόνωσης του καρδιαγγειακού συστήματος επί μισή ώρα την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα.Οπότε, πάτα στο κινητό την μετακίνηση έξι και φύγαμε να πολεμήσουμε την κατάθλιψη.


Κοιμήσου καλύτερα:

Ο ύπνος είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στο στρες. Μάλιστα, τα άτομα που έχουν υπνική άπνοια, έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους δεν έχουν. Οπότε, ακόμα και τώρα στην καραντίνα, μην κάνεις το λάθος να χαλάσεις εντελώς το πρόγραμμα ύπνου σου. Μην «καίγεσαι» στις ταινίες, κοιμήσου νωρίς και ξύπνα νωρίς για να αδράξεις τη μέρα.