Το χιούμορ μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης στο «Χρηματιστήριο» Σχέσεων

Το χιούμορ μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης στο «Χρηματιστήριο» Σχέσεων

Φαίνεται ότι όσοι νοιώθουν όμορφα να κάνουν τους άλλους να γελάνε αποτελούν καλό ταίρι για αυτούς που τους αρέσει να γελάνε με τους άλλους.

Γράφει η Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

 

Το χιούμορ αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό στοιχείο της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Είναι αρκετές οι έρευνες που αναφέρουν ότι αυξάνει τη γοητεία ιδίως του άνδρα. Και είναι ένα στοιχείο που δεν βοηθάει μόνο στα αρχικά στάδια του φλερτ αλλά πολύ περισσότερο σε μια σχέση μεγάλης διάρκειας.

Βέβαια ενώ η καλή αίσθηση του χιούμορ αυξάνει την αίσθηση ευχαρίστησης σε μια σχέση, το ακατάλληλο χιούμορ που εμπεριέχει πείραγμα και επιθετικότητα, έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Δεν είναι όλες οι στιγμές ούτε όλες οι μέρες ίδιες οπότε είναι πολύ σημαντικό πίσω από τη χρήση χιούμορ το πώς και πότε και για ποιο λόγο γίνεται.

Συνήθως στις μακροχρόνιες σχέσεις, οι σύντροφοι έχουν παρόμοια αίσθηση του χιούμορ. Όμως μια τέτοια ομοιότητα δεν έχει αποδειχθεί να οδηγεί σε πιο ευχάριστες σχέσεις ούτε με την μακροβιότητα των σχέσεων. Επίσης φαίνεται ότι ζευγάρια με λιγότερα παιδιά γελούν περισσότερο σε αντίθεση με την ύπαρξη περισσότερων παιδιών.

Πρόσφατες μελέτες έφεραν στο προσκήνιο την συμβολή του χιούμορ στην ικανοποίηση που βιώνουν οι γυναίκες σε μια μακροχρόνια σχέση. Με μια γενική ομολογία των παντρεμένων για την θετική επιρροή του χιούμορ στο γάμο τους, οι γυναίκες έδωσαν πολύ υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης όταν ο σύντροφός τους έχει χιούμορ.

Τί συμβαίνει όμως όταν υπάρχουν προβλήματα και συγκρούσεις ;

Φαίνεται ότι το χιούμορ μπορεί να σπάσει τον πάγο και να βοηθήσει στην κοινωνική επαφή. Επίσης σημαντικό φαίνεται και στις συγκρούσεις σε ένα γάμο. Παρατηρήθηκε ότι τα ζευγάρια που δήλωναν ότι έχουν πολύ στρες, όσο περισσότερο χιούμορ είχε ο άνδρας τόσο πιο πολλές ήταν οι πιθανότητες να οδηγηθούν σε χωρισμό. Και επιπλέον υπάρχουν ευρήματα που λένε ότι όταν η γυναίκα του ζευγαριού έχει χιούμορ, προβλέπεται μεγαλύτερη σταθερότητα της έγγαμης σχέσης αλλά μόνο όταν συνέβαλλε το χιούμορ σε μείωση του καρδιακού παλμού του άνδρα. Άρα αν το χιούμορ που κάνουμε έχει την ικανότητα να ηρεμεί τον σύζυγο, τότε είναι ωφέλιμο στο γάμο. Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει διαφορετικότητα στο πώς λειτουργεί το χιούμορ των ανδρών και των γυναικών. Στους άνδρες βοηθάει να ξεχαστούν από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν στην σχέση τους και άρα λειτουργεί σαν αγχολυτικό. Στις γυναίκες βοηθάει για να δημιουργήσουν μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα και να διευκολύνουν την συζήτηση και ενδεχομένως την αναθεώρηση.

Εκεί όμως μπαίνει και μια άλλη παράμετρος της προσωπικότητας του καθενός. Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται μήπως οι άλλοι γελάνε μαζί τους, άλλοι που τους αρέσει να μπορούν να κάνουν τους άλλους να γελάνε και μια άλλη ομάδα που τους αρέσει να γελάνε με τους άλλους. Φαίνεται ότι όσοι νοιώθουν όμορφα να κάνουν τους άλλους να γελάνε αποτελούν καλό ταίρι για αυτούς που τους αρέσει να γελάνε με τους άλλους. Και αυτό σημαίνει ότι σε μια μακροχρόνια σχέση αυτή η παράμετρος συνήθως βρίσκεται στα ίδια επίπεδα μεταξύ των συντρόφων.

Όσοι φοβούνται, συνήθως δεν είναι πολύ ικανοποιημένοι στις σχέσεις τους και νοιώθουν και λιγότερο ελκυστικοί ακόμα και μόνο εμφανισιακά σε σχέση με όσους δεν έχουν αυτό το φόβο μην τυχόν και γελάσουν οι άλλοι μαζί τους. Και νομίζω σας ακούγεται λογικό καθώς για να μπορείς να απολαύσεις μια σχέση οικειότητας πρέπει να είσαι ευθύς και ευάλωτος, κάτι πολύ άβολο για όποιον φοβάται την κριτική και τις αντιδράσεις των άλλων.

Είναι άξιο σημασίας ότι για τους άνδρες παρατηρούμε ότι μία φοβική σύντροφος μειώνει την ικανοποίηση που βιώνουν στις σχέσεις τους στον σεξουαλικό τομέα, πιθανώς επειδή οι ανασφάλειες της συντρόφου τους τις κάνει λιγότερο ελκυστικές στα μάτια τους. Σε αντίθεση, οι γυναίκες που τους αρέσει να ευθυμούν οι άλλοι μαζί τους, εμφανίζονται πιο ελκυστικές και απολαμβάνουν πολύ περισσότερο τον σύντροφό τους σεξουαλικά. Δεν έχουμε δει ακόμα κάτι ανάλογο στους άνδρες. Στην περίπτωση των ανθρώπων που τους αρέσει να γελάνε με τους άλλους δεν φαίνεται να σχετίζεται με την ικανοποίηση που βιώνουν στο σύνολο της σχέσης.

Πηγαίνοντας λίγο πιο πέρα στο θέμα της σεξουαλικής ικανοποίησης, οι γυναίκες που έχουν επιλέξει σύντροφο με χιούμορ, δηλώνουν περισσότερη και πιο έντονη ικανοποίηση σεξουαλικά και ότι πολλές φορές έπαιρναν οι ίδιες την πρωτοβουλία για επαφή. Κάτι ανάλογο για τις γυναίκες που έχουν χιούμορ δεν έχουμε ακόμα δει αλλά αυτό μπορεί να συνδέεται και με το γεγονός ότι απαιτείται μικρότερη προσπάθεια για να ικανοποιηθεί η σεξουαλική επιθυμία του άνδρα εν γένει.

Και ίσως όλα αυτά θα ήταν καλό να τα λάβουν υπόψιν οι γυναίκες που για διαφόρους λόγους οφείλουν να είναι πιο επιλεκτικές με τον σύντροφο που θα εξελιχθούν και αναπαραγωγικά μαζί του καθώς ένας άνδρας με καλή αίσθηση του χιούμορ συχνά σηματοδοτεί ευφυία, δημιουργικότητα, τρυφερότητα και καλή φιλία – σημαντικά στοιχεία σε όλες τις σχέσεις πόσο μάλλον στις ερωτικές. Στοιχεία – αδυναμίες των γυναικών. Όχι;

Ιωάννα Π. Θεοδωρακοπούλου, PsyD, MSc,

Συμβουλευτικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

e-mail : itheodorakopoulou@feelwelltoday.com,
i.theodorakopoulos@ymail.com