Τι είναι η συμπεριφορική πανδημία και πώς σχετίζεται με τον Covid-19;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Τι είναι η συμπεριφορική πανδημία και πώς σχετίζεται με τον Covid-19;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις επιδράσεις της πανδημίας στη συμπεριφορά μας

Αν υπάρχει κάτι που όλοι πρέπει να παραδεχτούμε, αυτό είναι πως το 2020 δεν ήταν με τίποτα η χρονιά που όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία. Τους τελευταίους εννέα μήνες όλοι έχουμε μάθει να ζούμε με μια πανδημία ανάμεσά μας, αυτή του κορονοϊού. Η ζωή μας άλλαξε εντελώς και δεν αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στην πρότερη κατάστασή της.

Η επέλαση του κορονοϊού έφερε αλλαγές στην κοινωνική μας ζωή, στην εργασιακή μας ζωή, στην ψυχολογία μας, αλλά και στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και αντιμετωπίζουμε διάφορες καταστάσεις. Και αν μας ρωτάς τα δύο τελευταία είναι και τα πιο σημαντικά. Γενικά έχουμε μάθει να ζούμε με πολλές αλλαγές, όμως αυτή η αλλαγή που έφερε στη ζωή μας ο κορονοϊός, ήταν κάτι που κανείς μας δεν περίμενε.

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει, και κυρίως στον εαυτό σου πόσο έχει επηρεάσει η κατάσταση αυτή τη συμπεριφορά και την ψυχολογία σου. Πώς όμως θα σου φαινόταν να μάθαινες τι ακριβώς έχει αλλάξει και πως έχει επιδράσει η πανδημία την συμπεριφορά μας; Η Δανάη Μπάρκα είχε καλεσμένη στην εκπομπή της την ψυχολόγο, Χριστίνα Καραπάνου, η οποία μίλησε γι’ αυτά που μας απασχολούν και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

Ποιες είναι λοιπόν οι επιδράσεις της πανδημίας στη συμπεριφορά μας;