Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις αρνητικές σκέψεις σε παραγωγικές;

Ερμιόνη Σαρρή
Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις αρνητικές σκέψεις σε παραγωγικές;

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τις κακές σκέψεις αυτών των ημερών.

«Δεν θα πάρω τη δουλειά», «Όλοι μου οι φίλοι τα καταφέρνουν καλύτερα από εμένα στην προωπική τους ζωή-κάτι δεν πάει καλά με εμένα», «Έπρεπε να είχα συνεχίσει την προσπάθεια τουλάχιστον για 10’ ακόμη» ή «Κάνω ό,τι χρειάζεται και ακόμη και δεν βλέπω κανένα αποτέλεσμα -μήπως να παραιτηθώ;»

Αν μπορούσαμε να πετάξουμε σε έναν κουβά όλες τις αρνητικές σκέψεις που κάνουμε καθημερινά, ίσως να εκπλησσόμασταν από το ποιες και πόσες είναι τελικά αυτές. Οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι ‘κακές’, μπλοκάρουν όμως τις επιλογές μας και τη δημιουργικότητά μας, είναι επομένως ‘μη λειτουργικές’-και τις κάνουν ακόμη και οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι! Πώς καταφέρνουν όμως να πετυχαίνουν παρά αυτές; Πώς μπορεί κανείς να μετατρέψει μια αρνητική σκέψη σε παραγωγική;

Mε παρατήρηση

Γιατί αν δεν παρατηρήσεις πρώτα, πώς θα τις εντοπίσεις; Οι αρνητικές σκέψεις είναι καμιά φορά καλά μασκαρεμένες, κρύβονται πίσω από ‘πρέπει’, γενικεύσεις, λανθασμένες πεποιθήσεις, μη ρεαλιστικές προσδοκίες, αποφυγή ανάληψης ευθυνών κλπ. Επίσης το πότε εμφανίζονται είναι σημαντικό-υπάρχει κάποια αρνητική σκέψη που προκύπτει συχνά κάτω από μια ορισμένη συνθήκη ή όταν βρισκόμαστε σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, με συγκεκριμένους ανθρώπους; Εντοπίζοντας από πού πηγάζουν και πώς εκφράζονται, αποκτάμε πρόσβαση στο ‘υλικό’ εκείνο που χρειάζεται να επεξεργαστούμε, ώστε να το μετατρέψουμε σε κάτι διαφορετικό. Ίσως σε κάτι που απαντά σε ερωτήσεις σαν τις παρακάτω!

Με τις σωστές ερωτήσεις

Κάθε φορά που πιστεύεις ότι έχεις κάνει μια αρνητική σκέψη, δοκίμασε να κάνεις μια από τις παρακάτω ερωτήσεις: ‘Εκφράζεται μέσα από αυτή τη σκέψη αγάπη για τον εαυτό μου και αυτοφροντίδα;’ Ή αφήνει αυτή η σκέψη το αποτύπωμα που θέλω στην μέρα μου ή στη ζωή μου; Μου δίνει χαρά και εξέλιξη;’. Αν όχι, αφαίρεσέ την και αντικατέστησέ την με αντίστοιχή της, που όμως πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

Με παύση και αξιολόγηση

Τη στιγμή που θα κάνεις μια αρνητική σκέψη, κάνε μια μικρή παύση. Κράτα μια μικρή σημείωση με τη σκέψη σου. Μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις να καταγράψεις και άλλες αρνητικές σκέψεις που πιστεύεις ότι κάνεις και να δοκιμάσεις να τις μετατρέψεις σε παραγωγικές-αφαίρεσε λέξεις όπως το ‘δεν’, το ‘μην’ και το ‘πρέπει’. Πώς θα εκφραζόταν αυτή η σκέψη αν σου επέτρεπες να κάνεις λάθη; Αν δεν δικαιολογούσες τον εαυτό σου ή τους άλλους ή δεν τον σύγκρινες; Αν δεν χρειαζόταν να τα κάνεις όλα τέλεια ή να είναι όλα υπό τον ελέγχο σου και αρκούσε απλά το να κάνεις; Αν δεν υπήρχε η βιασύνη και το μόνο που είχες να σκεφτείς ήταν απλά το επόμενο μικρό σου (αλλά τεράστιο στη σημασία του) βήμα; Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς την φόρτιση που ενδεχομένως να φέρνουν αυτές οι σκέψεις, κάνε εκείνη τη στιγμή κάτι παραγωγικό για σένα. Μια μικρή φροντίδα. Όταν χαλαρώνει το σώμα, χαλαρώνει και ο νους και το αντίστροφο. Επίστρεψε σε αυτήν ανανεωμένος και αμφισβήτησέ την!

Με τις κατάλληλες συναναστροφές

Κάνε παρέα με ανθρώπους που σε ενθαρρύνουν και έχουν μια θετική ματιά για τον κόσμο, αναζητούν συνεχώς το νέο και το διαφορετικό. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα σε βοηθήσουν στην πολύτιμη μετατροπή, δίνοντας σου κατάλληλα ερεθίσματα ή που μπορούν απλά να σε ‘επαναφέρουν’ με μια τους φράση.

Να θυμάσαι ότι οι σκέψεις μας είναι σαν τη τροφή μας: μπορούν είτε να μας προσφέρουν θρέψη και άρα καύσιμο για να προχωράμε αξιοποιώντας όλο τον πλούτο και τη δυναμική μας, είτε να μας προσφέρουν τοξικότητα και έτσι να κινούμαστε με έναν τρόπο που μοιάζει λες και κυνηγάμε την ουρά μας και δεν προχωράμε προς τους στόχους μας. Όσο περισσότερο κατακτάμε την τέχνη της μετατροπής, τόσο μεγαλύτερες και πιο θετικές αλλαγές συμβαίνουν στη ζωή μας!

Ευχαριστούμε πολύ την Πόλα Δρακοπούλου για τις πολύτιμες συμβουλές της.

www.theeudemonia.com

poladrak@hotmail.com