Πώς η πανδημία μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να βρεις τη φόρμα σου

Πώς η πανδημία μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να βρεις τη φόρμα σου

Κάνε το μειονέκτημα πλεονέκτημα

Εδώ και περίπου 10 μήνες η ζωή μας έχει αλλάξει εξ’ ολοκλήρου από την έλευση της πανδημίας. Ο κορονοϊός πήρε πολλές ζωές, όσες έχει αφήσει όμως τις έχει κάνει πραγματικά δύσκολες. Η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια και αυτό είναι το μόνο πράγμα στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Ένα από τα αρνητικά της πανδημίας είναι η αδυναμία στο να γυμναστείς –κακά τα ψέματα όταν είσαι κλεισμένη στο σπίτι και δουλεύεις το τελευταίο που μπορείς και θες να κάνεις είναι γυμναστική-, και η αύξηση της όρεξης, είτε αυτό αφορά γλυκά, είτε αλμυρά. Έξω δεν βγαίνεις, κανείς δεν σε βλέπει, τι σημασία έχει και να πάρεις μερικά κιλά; Όλοι αυτό αναρωτιόμαστε και η κατάσταση μάλλον έχει φτάσει στο ανεπανόρθωτο.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιουνίου για 2.000 Αμερικανούς ενήλικες από το πρόγραμμα απώλειας βάρους Nutrisystem, το 76% των ερωτηθέντων αύξησαν το βάρος τους, έως και 7 κιλά, από τα μέσα Μαρτίου έως τον Ιούλιο. Και το 63% είπε ότι η απώλεια βάρους ήταν προτεραιότητα, μετά την καραντίνα. Η διαφορά μεταξύ ηττημένων, κερδισμένων και συντηρητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λένε οι ειδικοί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μυαλό σου, πώς προσεγγίζεις ένα νέο σύνολο περιστάσεων και αντιμετωπίζεις την αλλαγή.

Μία από τις πολλές προκλήσεις του Covid ήταν η απότομη αλλαγή σε καθημερινά προγράμματα. Οι άνθρωποι άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι, εάν είχαν δουλειά, σε πολλές περιπτώσεις είχαν παρέα και συμμετοχή από τα παιδιά τους. Γυμναστήρια, κέντρα αναψυχής και πάρκα ήταν κλειστά, περιορίζοντας τις ρουτίνες άσκησης. Τα επίπεδα άγχους αυξήθηκαν στα ύψη για πολλούς, με το ψήσιμο, το φαγητό και το ποτό να γίνονται σημαντικοί διέξοδοι και μέσα ανταμοιβής. Πράγματι, οι μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων στρες και της υπερκατανάλωσης τροφής.

Δε νομίζεις όμως πως έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσεις την κατάσταση κατά πρόσωπο; Κάνε το μειονέκτημα της πανδημίας πλεονέκτημα και βοήθησε τον εαυτό σου. Είναι πραγματικά άγνωστο το πότε θα μπορούμε να κυκλοφορούμε και πάλι κανονικά ελεύθεροι, οπότε καλό θα ήταν από το να ξεσπάς στο φαγητό και το γλυκό, να σπάσεις τα δεσμά σου, και να κάνεις τον αριθμό της ζυγαριάς που τόσο σε άγχωσε να φαίνεται μικρός μπροστά στη θέληση σου για αλλαγή.

Ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Όλα κατακτούνται με κόπο και προσπάθεια και τώρα είναι η ευκαιρία για να το αποδείξεις.