5 τρόποι να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη του χειμώνα

5 τρόποι να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη του χειμώνα

Ακόμη λίγο θέλουμε μέχρι να έρθει η άνοιξη και να μεγαλώσει η μέρα.

Το χειμώνα, η μαγεία είναι στον αέρα, αλλά όχι για όλους. Εάν έχεις κολλήσει στο σπίτι, και είσαι γκρινιάρα και κουρασμένη, είναι πιθανό να υποφέρεις από τη λεγόμενη χειμερινή κατάθλιψη.

Οι κρύες θερμοκρασίες μας αναγκάζουν να είμαστε λιγότερο παραγωγικοί και ενεργητικοί. Ως αποτέλεσμα, αισθανόμαστε άγχος και δεν έχουμε κίνητρο να κάνουμε το οτιδήποτε. Μην ανησυχείς όμως γιατί υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσεις.

#1. Μείωσε την έκθεση στο μπλε φως

Ο κιρκαδικός ρυθμός σου (κύκλος ύπνου / αφύπνισης) μπερδεύεται λόγω του μπλε φωτός. Η απελευθέρωση μελατονίνης επιβραδύνεται όταν εκτίθεσαι στο φως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν κολλήσεις και κάθεσαι για πολύ ώρα στο τηλέφωνό σου προτού κοιμηθείς, ούσα ξαπλωμένη στο κρεβάτι, θα ξυπνήσεις και θα αισθάνεσαι κουρασμένη και γκρινιάρα. Το μπλε φως μπορεί να βρεθεί σε συσκευές όπως το τηλέφωνό σου, ο υπολογιστής, η τηλεόραση και ακόμη και ο μη-ακίνδυνος ηλεκτρονικός αναγνώστης σου. Βεβαιώσου ότι έχεις αφήσει την τεχνολογία σου τουλάχιστον μία ώρα πριν πας για ύπνο.

#2. Ντύσου ακόμη και αν δεν υπάρχει λόγος

Το να μην φροντίζεις τον εαυτό σου όταν αισθάνεσαι χάλια είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι. Όχι μόνο αισθάνεσαι κατάθλιψη αλλά είσαι και ακατάστατη. Διάλεξε το αγαπημένο σου outfit, περιποιήσου λίγο το δέρμα σου και φτιάξε τα μαλλιά σου. Στο τέλος αυτού του τελετουργικού αυτοεξυπηρέτησης, θα αισθανθείς καλύτερα και πιο όμορφη, και κάπως έτσι θα φτιάξει η μέρα σου.

#3. Χόρεψε σα να μην υπάρχει αύριο

Εάν δεν μπορείς να περιγράψεις τα συναισθήματά σου με λέξεις, κάνε το με κίνηση. Ο χορός απελευθερώνει ενδορφίνες (τις ευτυχισμένες ορμόνες) που σε βοηθούν να αποτρέψεις την κατάθλιψη. Εκτός αυτού, ο χορός μπορεί να είναι ένα ωραίο διάλειμμα από βαρετές εργασίες.

#4. Κάνε ένα διάλειμμα από τα social media

Είναι απίστευτα απογοητευτικό να βλέπει κανείς την «τέλεια» ζωή όλων στο διαδίκτυο, ειδικά όταν νιώθεις χάλια. Γιατί βασανίζεις τον εαυτό σου; Το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με το άγγιγμα των δακτύλων σου: απλώς διέγραψε λογαριασμούς κοινωνικών μέσων που σε κάνουν να νιώθεις φρικτά. Ακόμη και η επιστήμη μπορεί να το υποστηρίξει: άτομα που εκτίθενται στα κοινωνικά μέσα αισθάνονται πιο μοναχικά και πιο καταθλιπτικά.

#5. Βγες έξω από το σπίτι

Είναι τόσο δελεαστικό να μένεις κάτω από αυτήν την αφράτη κουβέρτα για λίγο περισσότερο, αλλά θα πέσεις στην παγίδα και θα καταλήξεις να αισθάνεσαι ακόμα χειρότερα. Ως εναλλακτική λύση σε αυτόν τον ατελείωτο μαραθώνιο Netflix, δοκίμασε να πάρεις λίγο καθαρό αέρα. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το μειωμένο ηλιακό φως παράγει υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης. Με λίγα λόγια, αυτό προκαλεί χειμερινή κατάθλιψη.

Και μπορεί να υπάρχει covid και locdown, όμως μια βόλτα έστω και γύρω από το σπίτι σου μπορείς να την κάνεις.