Γνωρίζεις τι είναι το FOMO; Ίσως το βιώνεις κι εσύ και δεν το ξέρεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Γνωρίζεις τι είναι το FOMO; Ίσως το βιώνεις κι εσύ και δεν το ξέρεις

Από πού προέρχεται πώς επηρεάζει την υγεία σου;

Το FOMO, ή «φόβος του να χάσεις κάτι», είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο και μπορεί να προκαλέσει σημαντικό άγχος στη ζωή σου. Μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιονδήποτε, αλλά ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πώς θα το αναγνωρίσεις αν υπάρχει στη ζωή σου και πώς θα το διαχειριστείς για να μην επηρεάσει αρνητικά την ευτυχία σου;

Τι είναι το FOMO;

Ο φόβος της απώλειας αναφέρεται στην αίσθηση ή την αντίληψη ότι οι άλλοι διασκεδάζουν περισσότερο, ζουν καλύτερες ζωές ή βιώνουν καλύτερα πράγματα από εσένα. Το «σύνδρομο» αυτό περιλαμβάνει μια βαθιά αίσθηση φθόνου και επηρεάζει την αυτοεκτίμηση. Συχνά επιδεινώνεται από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το Facebook.

Με αφορμή την πτώση Facebook και Instagram το απόγευμα της Δευτέρας (4/10) ίσως ένιωσες κάπως αυτό το συναίσθημα, από τη στιγμή που για 5 και πλέον ώρες δεν μπορούσες να συνδεθείς και να δεις τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω σου, χωρίς να σκέφτεσαι ωστόσο πως δεν μπορούσε να συνδεθεί γενικά κανένας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το FOMO δεν είναι μόνο η αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχουν καλύτερα πράγματα που θα μπορούσες να κάνετε αυτήν τη στιγμή, αλλά είναι η αίσθηση ότι χάνεις κάτι πολύ σημαντικό που βιώνουν οι άλλοι αυτήν τη στιγμή.



Πώς σε επηρεάζει το FOMO ανάλογα με το φύλο και την ηλικία σου;

Μελέτες που έχουν γίνει γύρω από αυτό το «σύνδρομο» αναφέρουν, πως το FOMO μπορεί να βιωθεί από άτομα όλων των ηλικιών. Μια μελέτη στο περιοδικό Psychiatry Research διαπίστωσε ότι ο φόβος της απώλειας συνδέεται με μεγαλύτερη χρήση smartphone και κοινωνικών μέσων και ότι αυτός ο σύνδεσμος δεν σχετίζεται με την ηλικία ή το φύλο.

Από το FOMO στο JOMO: Το κορυφαίο trend του 2020 θέλει να είσαι offline

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τόσο η χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης όσο και η «προβληματική» χρήση smartphone συνδέονταν με μεγαλύτερη εμπειρία FOMO.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από το FOMO;

Εκτός από τα αυξημένα συναισθήματα δυστυχίας, ο φόβος της απώλειας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμμετοχή σε ανθυγιεινές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, η ίδια μελέτη στο Computers and Human Behavior διαπίστωσε ότι το FOMO συνδέθηκε με την περισπασμένη οδήγηση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Πώς θα αντιμετωπίσεις το FOMO εάν το βιώνεις;

Αν είσαι από τα άτομα που βιώνουν αυτό το συναίσθημα της απώλειας, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις.

Άλλαξε τον τρόπο που εστιάζεις στα πράγματα: Αντί να επικεντρώνεσαι σε αυτό που σου λείπει, δώσε την απαραίτητη προσοχή σε αυτά που έχεις. Σίγουρα βλέποντας όλα αυτά τα υπερτέλεια πράγματα πίσω πίσω από τη οθόνη του κινητού σου σκέφτεσαι πως είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ δύσκολα, όμως εστίασε στο ότι μπορεί όντως να συμβεί.



Βγάλε τους τοξικούς και αρνητικούς ανθρώπους από το feed σου αλλά και τη ζωή σου και πρόσθεσε περισσότερους happy ανθρώπους που μοιράζουν χαρά και αισιοδοξία.

Έλα σε επαφή με «αληθινούς» ανθρώπους

Τα social media τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει μεγάλο μέρος της ζωής μας. Περισσότερο μας ενδιαφέρει να μπούμε να δούμε τι συμβαίνει στα social παρά να βγούμε μια βόλτα και να μιλήσουμε face to face με κάποιον, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξεις κι εσύ και όλοι μας.

Ίσως το βράδυ της Δευτέρας να πήρες μια γεύση από τον χωρίς social media κόσμο. Μήπως να το κάνεις πράξη και να ξεκινήσεις την απεξάρτηση από σήμερα κιόλας;