Πώς να βοηθήσεις έναν δικό σου άνθρωπο που έχει κατάθλιψη

Ιωάννα Τζανή
Πώς να βοηθήσεις έναν δικό σου άνθρωπο που έχει κατάθλιψη

Είναι πολύ σημαντικό να σταθείς δίπλα στα άτομα που αγαπάς όταν περνούν μια καταθλιπτική περίοδο.

Μήπως η φίλη σου ή ένα αγαπημένο άτομο από το συγγενικό σου περιβάλλον βιώνει μια καταθλιπτική περίοδο; Δεν είσαι η μόνη... Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού - ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 322 εκατομμύρια ανθρώπους - πάσχει από κατάθλιψη.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεις αρχικά είναι ότι δε βιώνουν όλοι οι άνθρωποι την κατάθλιψη με τον ίδιο τρόπο και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν.

katathlipsi9

5 τρόποι να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη του χειμώνα

Συμπτώματα

Για να καταλάβεις εάν ο φίλος σου έχει κατάθλιψη, μπορεί να εμφανίζει μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • φαίνεται λυπημένος ή δακρυσμένος
  • είναι πολύ απαισιόδοξος ή εκδηλώνει συνέχεια ανησυχία για το μέλλον
  • σου λέει ότι νιώθει ενοχές και κενό
  • αποφεύγει να σε συναντήσει ή να επικοινωνήσει μαζί σου
  • είναι ασυνήθιστα ευερέθιστος
  • έχει λιγότερη ενέργεια, κινείται αργά και δείχνει γενικά άτονος
  • δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η εξωτερική του εμφάνιση και παραμελεί βασικές συνήθειες υγιεινής, όπως το ντους και το
  • δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή κοιμάται πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο
  • νοιάζεται λιγότερο για τις συνήθεις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά του
  • δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή να πάρει αποφάσεις
  • τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο
  • μιλά για θάνατο ή αυτοκτονία


Τι πρέπει να κάνεις εσύ για να βοηθήσεις την κατάσταση

Εμείς έχουμε να σου προτείνουμε 9 τρόπους με τους οποίους θα μπορέσεις να βοηθήσεις και να σταθείς δίπλα στο κοντινό σου πρόσωπο που αντιμετωπίζει αυτή τη δύσκολη ψυχολογική κατάσταση.

1. Άκουσέ τον

Πες του ότι είσαι εκεί για αυτόν, ό,τι και να χρειαστεί. Μπορείς να ξεκινήσεις τη συζήτηση μοιράζοντας μαζί του τις ανησυχίες σου και κάνοντάς του μια συγκεκριμένη ερώτηση. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις: «Φαίνεται ότι περνάς δύσκολα τελευταία. Γιατί σου συμβαίνει αυτό; Τι σε προβληματίζει;».

Έχε υπ' όψιν σου ότι το άτομο αυτό μπορεί να θέλει να μιλήσει για αυτό που νιώθει, αλλά να μη θέλει συμβουλές. Γι' αυτό προσπάθησε απλά να τον ακούσεις χωρίς να τον επικρίνεις. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να εκφράσεις την ανησυχία σου και να του κάνεις ερωτήσεις δείχνοντας πόσο ενδιαφέρεσαι για το πρόβλημά του.

2.Βοήθησέ τον να βρει έναν καλό ψυχολόγο ή ψυχίατρο

Ο φίλος σου μπορεί να μη γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει κατάθλιψη ή να μην είναι σίγουρος πώς να ζητήσει υποστήριξη. Ακόμη κι αν γνωρίζει ότι η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να είναι τρομακτικό για εκείνον να ψάξει για έναν ψυχολόγο και να κλείσει ραντεβού. Γι' αυτό καλό θα είναι να προσφερθείς να αναλάβεις εσύ αυτό το κομμάτι και να του βρεις έναν αξιόπιστο ειδικό για να τον αναλάβει. Η ενθάρρυνση και η υποστήριξή σου σε αυτό το κομμάτι μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο.



3. Υποστήριξέ τον καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας

Σε μια κακή μέρα, ο φίλος σου μπορεί να μη θέλει να βγει από το σπίτι. Η κατάθλιψη μπορεί να μειώσει την ενέργεια και να αυξήσει την επιθυμία για απομόνωση. Εάν σου πει κάτι του τύπου «νομίζω ότι θα ακυρώσω το ραντεβού με τον ψυχολόγο», ενθάρρυνέ τον να το τηρήσει και να πάει.

Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα. Εάν ο φίλος σου θέλει να σταματήσει τη λήψη φαρμάκων λόγω δυσάρεστων παρενεργειών, ενθάρρυνέ τον να μιλήσει με τον ψυχίατρό του προκειμένου να του αλλάξει την αγωγή ή να τον βοηθήσει να τη διακόψει σταδιακά. Η απότομη διακοπή των αντικαταθλιπτικών χωρίς την επίβλεψη ενός ειδικού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

katathlipsi10 2 copy

4. Θέσε όρια

Ο καθορισμός ορίων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ένα καταθλιπτικό άτομο. Για παράδειγμα, μπορείς να ενημερώσεις τον φίλο σου ότι είσαι διαθέσιμη να μιλήσεις μαζί του μόλις επιστρέψεις σπίτι μετά το γραφείο, αλλά όχι ενώ βρίσκεσαι στην εργασία σου.

Επίσης, μπορείς να προσφέρεις τη βοήθειά σου κάθε δεύτερη μέρα ή να τον επισκέπτεσαι δύο φορές την εβδομάδα, αντί να προσπαθείς να βοηθήσεις κάθε μέρα. Έχε υπ' όψιν σου ότι είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή και άλλων φίλων, αφού μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης.

Μη βάλεις τον εαυτό σου στη διαδικασία να σκέφτεσαι όλη μερα, κάθε μέρα πώς θα προσφέρεις βοήθεια, γιατί αυτό θα έχει συναισθηματικό αντίκτυπο σε εσένα.

Στην παρακάτω photo gallery θα βρεις τους υπόλοιπους τρόπους με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις ένα καταθλιπτικό άτομο.