Εάν το να κάνεις Χριστούγεννα με τους δικούς σου δεν σου κάνει καλό, τότε σταμάτα το εδώ και τώρα!

Ιωάννα Τζανή
Εάν το να κάνεις Χριστούγεννα με τους δικούς σου δεν σου κάνει καλό, τότε σταμάτα το εδώ και τώρα!

Μην καταπιέζεις την ευτυχία και την ευημερία σου για τα «πρέπει» κανενός!

Τα Χριστούγεννα είναι πλέον πολύ κοντά μας, κάτι που για πολλούς ανθρώπους σημαίνει ότι επίκειται το ταξίδι στο μέρος όπου ζει η οικογένειά τους, προκειμένου να περάσουν όλοι μαζί τις γιορτές.

Το να περάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο... χωριό, μαζί με την οικογένεια αλλά και όλο μας το σόι, είναι κάτι που για πολλές από εμάς κυμαίνεται από αγχωτικό έως και... τραυματικό θα έλεγα!

xristoygenna 3

8 μυστικά για να απολαύσεις τα Χριστούγεννα χωρίς να στερηθείς τίποτα

Λοιπόν, γιατί να το κάνουμε αυτό στον εαυτό μας; Τελικά συνειδητοποίησα ότι δεν έπρεπε να υποβάλλω τον εαυτό μου τόσα χρόνια σε κάτι τέτοιο, και φέτος αποφάσισω να το αλλάξω!

Από τη στιγμή που η κατάσταση στην οικογένειά μου με έχει οδηγήσει στο να ζήσω μερικά από τα πιο άβολα Χριστούγεννα ever, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσω να περνάω τις γιορτές μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για εσένα, φυσικά, που με διαβάζεις αυτή τη στιγμή και ταυτίζεσαι!


https://www.instagram.com/p/CXlBzAmMcWO/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η επιστήμη συμφωνεί και επαυξάνει!

«Οι γιορτές είναι συνήθως σημαντικές για κάθε οικογένεια, πράγμα που σημαίνει ότι τα πάντα τείνουν να γίνονται πιο οξυμένα. Συναισθήματα, καταστροφικές συμπεριφορές, δυσλειτουργικές δυναμικές—μια γιορτινή συγκέντρωση μπορεί να τα βγάλει όλα αυτά στην επιφάνεια», υποστηρίζει η κλινική κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος Nancy Brittain.

Ευτυχώς, έχω γονείς που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία μου και καταλαβαίνουν ότι οι γιορτές δεν είναι η πιο ευχάριστη περίοδος για εμένα γενικότερα, πόσο μάλλον όταν τις περνάω μαζί τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι των οποίων η οικογένεια δείχνει λιγότερη καταννόηση, δε συμβιβάζεται και θυμώνει.

Μιλώντας με φίλους, ψυχολόγους, αλλά και φίλους που λειτουργούν σαν ψυχολόγοι (!) - καθεμία από εμάς χρειάζεται να έχει τουλάχιστον έναν τέτοιο φίλο στη ζωή της - ανακάλυψα ότι δεν ήμουν ο μόνη που πραγματικά δεν ήθελα να γυρίσω στον τόπο και την οικογένειά μου κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.



Αν δυσκολεύεσαι κι εσύ να περάσεις τις γιορτές με την οικογένειά σου, όμως δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς και πολλές φορές αναγκάζεις τον εαυτό σου να το κάνει, παρακάτω θα βρεις 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να περάσεις τις φετινές γιορτές ακριβώς όπως εσύ θέλεις και μακριά από τους δικούς σου!

Έχε υπ' όψιν σου ότι είναι καθαρά δική σου επιλογή πού θα περάσεις τις γιορτές

Να θυμάσαι πάντα ότι η ψυχική σου υγεία έρχεται πρώτη και πρέπει να την έχεις πάνω απ' όλους και απ' όλα. Εάν το να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου διακυβεύει κάποια πτυχή αυτού του «κανόνα», επιβάλλεται να επαναξιολογήσεις τα σχέδιά σου για τις φετινές γιορτές, χωρίς να νιώθεις ενοχές ή τύψεις.

Ξεκίνα να υπενθυμίζεις τακτικά στον εαυτό σου ότι εσύ και μόνο εσύ έχεις τον έλεγχο των αποφάσεών σου και οφείλεις στον εαυτό σου να προστατεύεις την ευημερία σου με κάθε τρόπο. Επομένως, προκειμένου να είσαι εσύ καλά και ευτυχισμένη, είναι καθαρά δική σου επιλογή πού και με ποιους ανθρώπους θα κάνεις Χριστούγεννα.



Σκέψου τις επιπτώσεις που προκαλούνται στην ψυχολογία σου κάθε φορά που κάνεις Χριστούγεννα μαζί τους

Η άσκηση της σκέψης του να είσαι στο σπίτι με την οικογένειά σου και οι επιπτώσεις που προκαλούνται μετά από αυτό, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο λήψης αποφάσεων. «Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να σκεφτούν τις συμπεριφορές τους όταν είναι με την οικογένεια και τι επιπτώσεις έχει αυτό στους ίδιους τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», προτείνει ο ψυχολόγος Benjamin White.

Πίνεις περισσότερο από το συνηθισμένο; Έχεις προβλήματα με τον ύπνο σου; Μερικές φορές η εμπειρία είναι μια ανεκτή απογοήτευση, ενώ άλλες φορές οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές!

Να θυμάσαι ότι η σύγκρουση είναι σημάδι μιας υγιούς σχέσης

Αμφιβάλλεις ότι η οικογένειά σου μπορεί να διαχειριστεί την απουσία σου την περίοδο των γιορτών; Δοκίμασέ το. «Οι άνθρωποι είναι τόσο τρομοκρατημένοι να πουν ή να κάνουν οτιδήποτε μπορεί να βλάψει τους γονείς τους», υποστηρίζει ο Benjamin White, εξηγώντας ότι οι υγιείς σχέσεις περιλαμβάνουν συγκρούσεις και συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να μην ευχαριστούν τους άλλους, αλλά να συμβιβάζονται.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να είσαι σε θέση να επικοινωνείς αποτελεσματικά τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα όριά σου, ακόμα κι αν αυτό οδηγεί σε άβολες συζητήσεις. Θυμήσου ότι η δυναμική δεν είναι πλέον μια σχέση γονέα-παιδιού και ότι είσαι πια ενήλικη!


https://www.instagram.com/p/CXlIBnHpY4A/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αποδέξου την απογοήτευσή τους, αλλά μην αρχίσεις σε καμία περίπτωση να νιώθεις ενοχές

Οι ενοχές είναι κάτι που βιώνουμε όταν προκαλούμε σκόπιμα πόνο ή βλάβη σε ένα άλλο άτομο. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν προσπαθείς να πληγώσεις σκόπιμα την οικογένειά σου με την απόφασή σου να μην επιστρέψεις στο πατρικό σου τα Χριστούγεννα. Γι' αυτό, αποδέξου σαν κάτι φυσιολογικό το γεγονός ότι απογοητεύονται που δε θα περάσεις μαζί τους τις γιορτές, αλλά σε καμία περίπτωση μη νιώσεις ενοχές για αυτό. Η απογοήτευση των άλλων δεν είναι δικό σου βάρος ή ευθύνη.

Να είσαι σταθερή στην απόφασή σου

Να είσαι ξεκάθαρη και απόλυτη με αυτή σου την επιλογή, χωρίς να αφήσεις... «παραθυράκια» ότι μπορεί να αλλάξεις γνώμη. «Πρέπει να είναι μια σταθερή απόφαση, διαφορετικά θα οδηγήσει σε μια σειρά επώδυνων συζητήσεων και θα πρέπει να τα ξαναπεράσετε το επόμενο έτος», υποστηρίζει η ψυχολόγος Susie Hair.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: