Τι θέλω εγώ με τόση αγάπη γύρω; Πώς να μην τα βάψεις μαύρα στη γιορτή του έρωτα αν είσαι single

Πατούλια Κατερίνα
Τι θέλω εγώ με τόση αγάπη γύρω; Πώς να μην τα βάψεις μαύρα στη γιορτή του έρωτα αν είσαι single

Και τι γίνεται με τους singles σήμερα; Αν δηλαδή δεν έχεις ταίρι θα πρέπει να τα βάψεις μαύρα; Όχι βέβαια, απλά ίσως χρειαστεί να δεις λίγο πιο βαθιά μέσα σου και να αναθεωρήσεις σε κάποια πράγματα…

«Γιατί δεν τους αντέχω, ζευγαρωμένους κι εγώ να μην έχω, τα χέρια σου να γείρω, τι θέλω εγώ με τόσο αγάπη γύρω; Γιατί θα τους ζηλεύω και το δικό σου χάδι θα γυρεύω, κορμί στους πέντε ανέμους, τι θέλω εγώ με τους ερωτευμένους;» τραγουδάει η αγαπημένη μου Χαρούλα Αλεξίου.

Ένα τραγούδι που πολλοί και πολλές έχουν σιγοψιθυρίσει κυρίως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που θέλει όλους τους ανθρώπους ερωτευμένους να γιορτάζουν τον έρωτά τους, ή μήπως όχι;

Και τι γίνεται με τους singles;

Αν δηλαδή αν δεν έχεις ταίρι θα πρέπει να τα βάψεις μαύρα; Όχι βέβαια, απλά ίσως χρειαστεί να δεις λίγο πιο βαθιά μέσα σου και να αναθεωρήσεις σε κάποια πράγματα. Ζητήσαμε από την ειδικό Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια να μας δώσει μια λίστα με όλα εκείνα τα πράγματα που μπορεί να κάνει μια single κοπέλα σήμερα για να νιώσει καλύτερα από ποτέ.

«Θα ξεκινήσω υπενθυμίζοντας πως για να μπορώ να αγαπήσω έναν άλλον άνθρωπο, θα πρέπει πρώτα να μάθω να αγαπώ τον εαυτό μου! Ναι, τετριμμένο μπορεί να μου πεις και όμως, έχεις σκεφτεί πόσες σχέσεις θα είχαν καλύτερη πρόγνωση αν πραγματικά δεν λειτουργούσαμε εγωκεντρικά και βλέπαμε και τον άλλον – και εκείνος εμάς – μέσα από μία πιο ώριμη ματιά; Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, θα εστιάσω περισσότερο στο τι μπορώ να κάνω για τον εαυτό μου και πως μπορώ να με φροντίσω την συγκεκριμένη ημέρα, έτσι για …αλλαγή. Και ελπίζω, αυτή η αλλαγή να φέρει την πραγματική αλλαγή στη ζωή μου, καθώς θα μάθω να αγκαλιάζω, να προσέχω και να αγαπώ τον εαυτό μου όλο και περισσότερο – και δεν εννοώ εγωκεντρικά και εγωιστικά», τονίζει η ειδικός!


via GIPHY

10 + 1 κίνδυνοι που προκαλούν τα social media σύμφωνα με την ειδικό


Η λίστα της αγάπης προς εμένα

1. Φροντίζω τον εαυτό μου, φροντίζοντας να κάνω κάτι διαφορετικό. Βάζω λουλούδια στα βάζα, ποτίζω τις γλάστρες μου που συνήθως ξεχνάω και αναρωτιέμαι γιατί δεν μου φτουράει λουλούδι – μετά αναρωτιέμαι γιατί δεν μου φτουράνε και οι σχέσεις… αλλά δεν θα το αναλύσουμε τώρα αυτό εδώ.
2. Κάνω ένα ωραίο μπάνιο γεμίζοντας την μπανιέρα μου με έλαια και άλατα, ανάβω και μερικά κεριά έτσι για να κάνω ατμόσφαιρα, βάζω και μουσικούλα που με χαλαρώνει. Ασχολούμαι με εμένα και αποφεύγω διάφορες αρνητικές και σκοτεινές σκέψεις…
3. Μαγειρεύω το αγαπημένο μου φαγητό και το απολαμβάνω είτε μόνη μου επίσημα στο τραπέζι υπό το φως των κεριών, είτε βλέποντας μία ωραία ταινία ή σειρά, είτε μαζί με άλλες single φίλες μου μέσω βιντεοκλήσης…
4. Προσκαλώ single φίλες μου και περνάμε μία ωραία κοριτσίστικη βραδιά με τον όρο όμως ότι δεν θα κλαυτούμε επειδή είμαστε singles και δεν θα θυμηθούμε σχέσεις που μας πλήγωσαν, αντίθετα θα λειτουργήσουμε πιο θετικά και χαρούμενα…
5. Κανονίζω ένα ωραίο ταξιδάκι με άλλες single φίλες για την συγκεκριμένη μέρα ή μία ημερήσια εκδρομή και ας είναι και Δευτέρα ή έστω κλείνω εισιητήρια για το ταξίδι αυτό, ΣΗΜΕΡΑ!
6. Παρατηρώ τη θετική πλευρά του να είμαι single, τι μπορώ να εκμεταλλευτώ με την θετική έννοια. Για παράδειγμα, να περάσω περισσότερο χρόνο με φίλους, να πάω μαζί τους διακοπές, να φλερτάρω όσο θέλω, άλλωστε δεν είμαι μόνο εγώ μόνη/ος στον κόσμο.
7. Γνωρίζω τον εαυτό μου, καθώς μαθαίνω να «περνώ και μόνη μου καλά». Η αυτοπεποίθηση εξάλλου είναι ιδιαίτερα ελκυστικό χαρακτηριστικό μιας προσωπικότητας και αυτό πηγάζει από το να τα έχω καλά με τον εαυτό μου και όχι μόνο σε θέμα εμφάνισης. Εξάλλου, αν λειτουργώ με αρνητισμό αυτό προβάλλω στους άλλους και τους απωθώ χωρίς να το αντιλαμβάνομαι.
8. Λέω όχι στην εμμονή της σχέσης. Το μόνο που θα πετύχω είναι να μιζεριάζω, να δραματοποιώ «τίποτα δεν μου πηγαίνει καλά» εφόσον εστιάζω μόνο στη σχέση. Άλλωστε κανείς δεν θέλει έναν μίζερο άνθρωπο δίπλα του…
9. Όσο και να θεωρώ άδικη τη ζωή, ας μην ξεχνάω ότι υπάρχουν και άλλοι singles εκεί έξω. Αντί να κλείνομαι στον εαυτό μου και να «μιζεριάζω» μπορώ να εκμεταλλευτώ αυτό το χρονικό διάστημα για να κάνω όσα μόνο μία single περίοδος μου επιτρέπει.
10. Μία μέρα είναι και αυτή, αν δεν ήταν δηλαδή του Αγίου Βαλεντίνου τι θα έκανα; Μήπως να την απομυθοποιήσω λίγο;

Είναι σημαντικό να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως για κάποιον λόγο η προηγουμένη ή οι προηγούμενες σχέσεις δεν καρποφόρησαν!

Προφανώς υπήρξαν σημαντικοί λόγοι.

«Καλό είναι να αναρωτηθώ και να προσπαθήσω να τους εντοπίσω, ποιο ήταν το δικό μου μερίδιο ευθύνης; Αυτό είναι που θα με βάλει σε μία άλλη διαδικασία να αλληλεπιδράσω πιο αποδοτικά στην επόμενη σχέση μου και με κριτήριο ότι αγαπώ πλέον τον εαυτό μου, που σημαίνει ότι μπορώ να αγαπήσω και τον άλλον», τονίζει η ειδικός!

Άλλωστε, αν εγώ που παραπονιέμαι δεν φροντίζω τον εαυτό μου και δεν έχω μάθει να τον αγαπώ, τότε πως περιμένω να το κάνει κάποιος άλλος, όταν του περνάω το μήνυμα: «πήγαινε παρακάτω, δεν αξίζω και πολλά».
Η βοήθεια ειδικού επίσης μπορεί να με βοηθήσει στο να παρατηρήσω «τι κάνω και πως το κάνω» και παραμένω μόνη μου!

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha