Θες να είσαι πιο υγιής και χαρούμενη; Δες τότε τον μελλοντικό εαυτό σου με τον σωστό τρόπο

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Θες να είσαι πιο υγιής και χαρούμενη; Δες τότε τον μελλοντικό εαυτό σου με τον σωστό τρόπο

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αληθινό από την ... αλήθεια προς τον εαυτό μας. Και δεν χτίζεται τίποτα αν αυτό που είμαστε σήμερα, δεν το αγαπάμε.

Φαντάσου τον εαυτό σου σε 10 ή 20 χρόνια από τώρα. Όχι σωματικά, αλλά από την άποψη του ποια είσαι και τι θέλεις από τη ζωή σου! Το πώς απαντάς σε αυτή την ερώτηση τείνει να σε βάζει σε ένα από τα δύο βασικά στρατόπεδα. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τους εαυτούς τους ως βασικά ίδιους: μπορεί ν' αλλάξει το πού ζεις, το πού εργάζεσαι, οι καταστάσεις μπορεί επίσης ν' αλλάξουν, αλλά βαθιά μέσα σου βλέπεις τον εαυτό σου περίπου το ίδιο.

Όπως υποστηρίζουν κοινωνικοί ψυχολόγοι, υποθέτουμε μια ισχυρή συνέχεια ανάμεσα στο σήμερα και σε 20 χρόνια από τώρα. Άλλοι βλέπουν τον μελλοντικό τους εαυτό πολύ διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Βλέπουν μικρή σύνδεση ή συνέχεια. Υποθέτουν - ή τουλάχιστον ελπίζουν - ότι κάποια μέρα θα γίνουν πολύ διαφορετικοί.

eytyxia8

Η ευτυχία κρύβεται στα απλά πράγματα! 6 ιδέες που θα σου φτιάξουν τη διάθεση

Τι δείχνουν οι έρευνες

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο μελλοντικός εαυτός τους θα είναι πολύ διαφορετικός τείνουν να είναι λιγότερο «υπεύθυνοι» όσον αφορά τη συμπεριφορά. Υπάρχει μια έρευνα που επιβεβαιώνει αυτή την υπόθεση. Μια μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με μεγαλύτερη «συνέχεια στο παρόν-μέλλον» τείνουν να δουλεύουν τον εαυτό τους περισσότερο. Ένα άλλο στοιχείο δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο συνετοί οικονομικά και πιο πιθανό να εξοικονομήσουν χρήματα. Ένα επιπλέον στοιχείο της έρευνας δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται πιο ηθικά, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.

Επίσης διαφαίνεται πως ο βαθμός συνέχειας που νιώθει κάποιος με τον μελλοντικό του εαυτό μπορεί πραγματικά να προβλέψει τη συνολική του ικανοποίηση από τη ζωή και την ευημερία του 10 χρόνια αργότερα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές: «Όταν οι άνθρωποι συνδέονται καλύτερα με τον μελλοντικό τους εαυτό, έχουν μια ενισχυμένη ικανότητα να αναγνωρίζουν τις συνέπειες των σημερινών αποφάσεών τους στον μελλοντικό εαυτό τους. Και αυτό θα τους βοηθήσει να βάλουν φρένο σε αυτές τις συμπεριφορές».



Η συνέπεια, όχι η ένταση, είναι αυτό που παράγει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Θέλεις να γίνεις μια μέρα επιτυχημένη επιχειρηματίας; Δεν θα φτάσεις εκεί υποθέτοντας ότι κάποια μέρα θα είσαι ως δια μαγείας διαφορετική. Αυτό που κάνεις τώρα -αποκτώντας δεξιότητες, σφυρηλάτηση συνδέσεων, ανάλυση ευκαιριών κ.λπ.- θα συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και θα σε βοηθήσει να φτάσεις εκεί.

Θέλεις να χάσεις βάρος; Οι επιλογές που κάνεις τώρα -βελτίωση της διατροφής σου, περισσότερη άσκηση κ.λπ.- θα συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί. Εάν ελπίζεις λοιπόν ότι ο μελλοντικός εαυτός σου θα είναι πιο έξυπνος, ή πιο ευγενικός, ή πιο πλούσιος, ή πιο γενναιόδωρος ή πιο επιτυχημένος - ό,τι κι αν φαντάζεσαι ότι είναι ο μελλοντικός σου εαυτός - δες αυτό το άτομο όχι ως ξένος, αλλά ως ουσιαστικά το άτομο που είσαι σήμερα. Κάθε μέρα χτίζεις τον αυριανό εαυτό σου! Κάντο σωστά λοιπόν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ