Πώς να ζήσεις αναπολογητικά σε ένα κόσμο γεμάτο ενοχές: Τα 6 πρακτικά βήματα
Η μεγαλύτερη πανδημία της εποχής μας δεν είναι ο κορωνοϊός, αλλά οι ενοχές που φορτώνουμε στον εαυτό μας λόγω της γνώμης που έχουν – ή εμείς νομίζουμε ότι έχουν – οι άλλοι για εμάς!
«Όταν ήμουν μικρή ο πατέρας μου με έπιασε να του λέω ψέματα. Δεν ήταν δύσκολο: στο μεσημεριανό δεν πεινούσα κι όταν με ρώτησε αν έφαγα κάτι πιο πριν το αρνήθηκα. Πλην όμως το περιτύλιγμα από το ξυλάκι μαζί με αρκετή ποσότητα σοκολάτας στον καναπέ με ενοχοποίησαν ανεπανόρθωτα. Πρέπει να ήμουν 4 ή 5 χρονών, αλλά ακόμα θυμάμαι τις ενοχές να με βαραίνουν»!
Αυτό περιγράφει βιωματικά στο βιβλίο της, «Εσωκεντρισμός», η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου προσπαθώντας να δώσει ένα παράδειγμα για το πώς καλλιεργείται το ενοχικό σύνδρομο σε ένα παιδί με τον πιο «υπόγειο», τον πιο «εσωτερικό» και «ήσυχο» τρόπο. Ποτέ δεν λέμε σε κάποιον ότι πρέπει να νιώσει ενοχές για τις πράξεις του -είτε μιλάμε για παιδί, είτε για ενήλικα- αντιθέτως, όμως, του μαθαίνουμε πως να το κάνει αυθόρμητα καλλιεργώντας όλους τους «μηχανισμούς» που έχουμε υποσυνείδητα.
Μήπως σου έχει συμβεί κι εσένα κάτι αντίστοιχο; Αν ναι, στο συγκεκριμένο βιβλίο θα βρεις τα 6 tips που χρειάζεσαι για να διώξεις από πάνω σου τις ενοχές, ακόμα και αν έχεις μεγαλώσει σε ένα εντελώς «ενοχικό περιβάλλον».
Ενοχές για το ψέμα, όχι για την πράξη.
«Ο πατέρας μου με είδε στενοχωρημένη και μου εξήγησε ότι η συνείδηση είναι ένα τριαντάφυλλο που έχει αγκαθάκια. Όταν την καλλιεργήσουμε σωστά, νιώθουμε το τσίμπημα από τα αγκαθάκια αυτά μόνο όταν κάνουμε κάτι που δεν συμβαδίζει με αυτό που είμαστε, αλλά παύουν να μας ενοχλούν όταν το διορθώσουμε. -Δεν έχει σημασία τι γνώμη θα έχω εγώ για σένα, μου είπε. Σημασία έχει αν εσύ νιώθεις καλά με αυτό… Σοφός ο μπαμπάκας!», λέει η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου
Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πανδημία της εποχής μας δεν είναι ο κορωνοϊός, αλλά οι ενοχές που φορτώνουμε στον εαυτό μας λόγω της γνώμης που έχουν – ή εμείς νομίζουμε ότι έχουν – οι άλλοι για εμάς!
Κρίνοντας τον εαυτό μας μέσα από ένα πρίσμα εντελώς ψεύτικης αλλά υπαρκτής κοινωνικής νόρμας, είναι λογικό ότι δεν θα βγούμε ποτέ αρκετά καλοί, έξυπνοι, επιτυχημένοι, ευτυχισμένοι. Επίσης, το κάνουμε πολύ δύσκολο να μας συγχωρήσουμε λάθη του παρελθόντος, να γιορτάσουμε χαρές κι επιτυχίες, να προχωρήσουμε μπροστά με το κεφάλι ψηλά, να αναζητήσουμε τη δική μας ταυτότητα και να αφουγκραστούμε τη δική μας εσωτερική μουσική. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πιο εξοικειωμένοι με τη μιζέρια και τη γκρίνια παρά το αντίθετο. Τείνουμε επίσης να είμαστε πιο εξοικειωμένοι με το ψεύτικο και το φιλτραρισμένο παρά με το αυθεντικό. Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο να νιώθουμε ενοχές για όλα τα παραπάνω ξεχνώντας εντελώς ποιοι είμαστε ή στην καλύτερη περίσταση, να νιώθουμε ενοχές και την ανάγκη να απολογηθούμε γι’ αυτό.
Με ενοχλούσε/προβλημάτιζε χρόνια αυτή η ιστορία και η λύση ήρθε όταν επινόησα τη λέξη Εσωκεντρισμός που έγινε η φιλοσοφία μου και πρόσφατα έγινε βιβλίο!
Τι σημαίνει με λίγα λόγια Εσωκεντρισμός; Είναι η ικανότητα να επικεντρώνεσαι στον «εαυτό», σε αυτό που πραγματικά είσαι, και όχι στο εγώ, δηλαδή σε αυτό που έχεις χτίσει για να βλέπουν οι άλλοι.
Οι 6 πιο βασικοί κανόνες για να ζούμε χωρίς ενοχές είναι οι εξής.
1. Γνώρισε τον εαυτό σου
2. Πάτα γερά στα πόδια σου
3. Ανάλαβε τις ευθύνες σου
4. Κάνε τις επιλογές σου συνειδητά
5. Ευθυγράμμισε τις αξίες με τα θέλω και τις πράξεις σου
6. Γίνε εσωκεντριστής
Μόνο όταν ζούμε χωρίς ενοχές μπορούμε να απαλλαγούμε από την ανάγκη (ή μάστιγα;) του να απολογούμαστε διαρκώς τους άλλους αλλά και σε εμάς.
Αυτός ο όρος δεν σημαίνει να μην αναγνωρίζω τα λάθη μου ούτε να μη ζητώ συγγνώμη όταν κάνω λάθος. Σημαίνει να κάνω εσωκεντρικές επιλογές και να μην απολογούμαι για αυ τές, να μη νιώθω άσχημα, να μη νιώθω ότι οφείλω εξηγήσεις.
Η λέξη αναπολογητικά είναι προέρχεται από τον αγγλικά όρο «unapologetically», που «ελληνοποίησα» γιατί μου άρεσε τόσο μα τόσο πολύ, που ήθελα να τον γνωρίσετε όλοι.
Αναπολογητικά «…δεν σημαίνει να μην αναγνωρίζω τα λάθη μου ούτε να μη ζητώ συγγνώμη όταν κάνω λάθος. Σημαίνει να κάνω εσωκεντρικές επιλογές και να μην απολογούμαι για αυ τές, να μη νιώθω άσχημα, να μη νιώθω ότι οφείλω εξηγήσεις.
Προφανώς δεν εννοώ αδιαφορία για τους άλλους, δεν εν νοώ ότι γίνομαι αναίσθητος ή αγενής και όλα τα σχετικά που μπορεί κάποιος σκεφτεί. Μην παρασυρθείτε σε μια επανάστα ση ναρκισσισμού και εγωκεντρισμού χωρίς έγνοια για τους γύρω σας. Όχι δεν είστε το κέντρο του κόσμου. Όχι δεν είστε μόνοι σας σε αυτόν τον πλανήτη. Οι πράξεις μας έχουν επι πτώσεις στους γύρω μας. Είστε όμως το κέντρο του δικού σας κόσμου. Γνωρίζετε εσάς και τις ανάγκες σας, και να είστε σίγου ροι ότι μπορείτε να τις εκπληρώσετε χωρίς ενοχές. Η φροντίδα του εαυτού μας σε όλα τα επίπεδα, το να είμαστε καλά, είναι κάτι που δεν το κλέβουμε από άλλους. Είναι σαν τον αέρα ή την αγάπη. Όση και να δώσεις στον εαυτό σου, υπάρχει αρκετή αγάπη για όλους, όσο κι αν αναπνέεις, υπάρχει αρκετός αέρας για όλους. Για αυτό δεν χρειάζεσαι να απολογείσαι που θέλεις να σε προστατέψεις, να σε εξελίξεις, να είσαι εσύ!»
(Απόσπασμα από το βιβλίο «Εσωκεντρισμός», Ν. Μαλλέρου, Εκδ. Πεδίο 2022)
Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Ιδρύτρια Nama group (www.namagroup.gr). Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Εσωκεντρισμός» από τις εκδόσεις Πεδίο.