3 μυστικά καταπολέμησης άγχους για εσένα που παθαίνεις πανικό όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο

3 μυστικά καταπολέμησης άγχους για εσένα που παθαίνεις πανικό όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο

Αν είσαι από εκείνους που φοβούνται μην πάθουν κρίση πανικού ή πέσει το αεροπλάνο όταν βρίσκονται στον αέρα, αυτά τα tips θα σε βοηθήσουν να το ξεπεράσεις.

Όλοι φοβούνται κάτι σε αυτή τη ζωή, το θέμα είναι πόσο αυτός ο φόβος επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους. Ο «ανεξέλεγκτος, παράλογος και διαρκής φόβος» κατηγοριοποιείται ως φοβία και μπορεί συχνά να είναι εξουθενωτικός.

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από μία ή περισσότερες φοβίες. Οι πιο κοινές; Ακροφοβία, φόβος για τα ύψη, αγοραφοβία, φόβος για δημόσιους χώρους και κλειστοφοβία, φόβος για κλειστούς χώρους. Δεδομένου ότι η πτήση μ' ένα αεροπλάνο περιλαμβάνει και τα τρία, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η αεροφοβία, ένας ακραίος φόβος πτήσης με αεροπλάνο, είναι επίσης κοινός.

Πώς θα απολαύσεις τον ύπνο ενώ ταξιδεύεις με αεροπλάνο

Είτε πάσχεις από μια ακραία περίπτωση αεροφοβίας είτε απλώς αισθάνεσαι περισσότερο άγχος όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο, ο ψυχολόγος Δρ. Sydney B. Miller, Ph.D, C. Psych, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπνίξεις οριστικά τους φόβους σου.

Εκατομμύρια άνθρωποι φοβούνται να πετάξουν

Η κλινική του Κλίβελαντ εκτιμά ότι 25 εκατομμύρια Αμερικανοί, συνήθως μεταξύ 17 και 34 ετών, φοβούνται να πετάξουν. Οι άνθρωποι φοβούνται να πετάξουν για έναν από τους δύο λόγους, σύμφωνα με τον Δρ Μίλερ. Αυτό που έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι ο φόβος μήπως υπάρξει αεροπορικό δυστύχημα ή «να πέσει το αεροπλάνο από τον ουρανό που οδηγεί στον θάνατο», λέει. Ωστόσο, ο άλλος λόγος, ο οποίος είναι εξίσου συνηθισμένος με τον πρώτο, είναι ο φόβος να πάθεις κρίση πανικού στον κλειστό χώρο του αεροπλάνου χωρίς έξοδο ή διαφυγή. «Αυτό είναι το άγχος που προέρχεται από το να αισθάνονται παγιδευμένοι και είναι παρόμοιο με τον φόβο που νιώθουν κάποιοι αν βρίσκονται στη μέση ενός μεγάλου πλήθους ή κολλημένοι σε ένα ασανσέρ», λέει ο Δρ Μίλερ. «Η σκέψη ότι, αν είχα άγχος, δεν θα μπορούσα να ξεφύγω, στην πραγματικότητα προκαλεί πανικό».

Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού που σχετίζεται με την αεροφοβία είναι…

-Κρυάδα

-Ζάλη

-Υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία)

-Αίσθημα παλμών της καρδιάς

-Ναυτία

-Δύσπνοια

-Τρέμουλο

-Στομαχικές διαταραχές ή δυσπεψία

O καλύτερος τρόπος για να θεραπεύσεις τον φόβο σου όταν πετάς με αεροπλάνο

Το ότι πάσχεις από αεροφοβία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πετάς. Σύμφωνα με τον Δρ Μίλερ, η κατάσταση είναι θεραπεύσιμη. «Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον φόβο της πτήσης είναι να μάθετε δεξιότητες και τεχνικές μείωσης του άγχους και στη συνέχεια να τις εφαρμόσετε καθώς οπτικοποιείτε τα διάφορα στοιχεία της πτήσης», λέει.

«Προσπαθήστε να οπτικοποιήσετε λεπτομερώς κάθε βήμα του ταξιδιού, από την οδήγηση στο αεροδρόμιο μέχρι την ασφάλεια, την επιβίβαση στο αεροπλάνο και την απογείωση. Περάστε αυτά τα βήματα ένα προς ένα και καθώς το άγχος σας αυξάνεται κατά την οπτικοποίηση και χρησιμοποιήστε το άγχος τεχνικές μείωσης που έχετε μελετήσει για να μειώσετε αυτό το άγχος. Πηγαίνετε σε κάθε βήμα πολλές φορές με αυτόν τον τρόπο, και μέχρι να φτάσετε στην ημέρα της πτήσης, θα είναι σαν να έχετε πετάξει με επιτυχία πολλές πολλές φορές, και το άγχος δεν θα υπάρχει πια».

Άλλο κόλπο; Δοκίμασε να κάνεις μικρές πτήσεις

Ο Δρ. Sydney B. Miller προτείνει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά, δοκιμάζοντας να κάνουμε μικρά ταξίδια. «Αν μπορείτε, ξεκινήστε με μερικές μικρότερες πτήσεις προς κοντινούς προορισμούς πριν ξεκινήσετε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων», λέει. Σε παλαιότερες εποχές που η ασφάλεια δεν χρειαζόταν να είναι τόσο αυστηρή, οι αεροπορικές εταιρείες έκαναν πτητικά προγράμματα για νευρικούς επιβάτες κάνοντας πτήσεις σε μικρές αποστάσεις ακριβώς γύρω από το αεροδρόμιο για να τους εξοικειώσουν περισσότερο με την εμπειρία. «Δεδομένου ότι αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, ο προγραμματισμός των δικών σας σύντομων πτήσεων μπορεί να είναι μια επιλογή, αν και η προσέγγιση οπτικοποίησης που περιγράφεται παραπάνω είναι τόσο καλή όσο και πραγματικά εκεί!».

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διατηρήσεις την ηρεμία κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών

Αν και η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι πολύ αποτελεσματική για τη μακροπρόθεσμη θεραπεία της αεροφοβίας, η φαρμακευτική αγωγή κατά του άγχους μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του άγχους κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, τονίζει η Cleveland Clinic. Προτείνουν επίσης την αποφυγή αλκοόλ, καφεΐνης ή ναρκωτικών πριν από μια πτήση, καθώς τείνουν να επιδεινώσουν το άγχος.