Μήπως είχες λανθασμένη άποψη για τη σημασία της τεμπελιάς;

Μήπως είχες λανθασμένη άποψη για τη σημασία της τεμπελιάς;

Μάθε ποια είναι η ακριβής έννοια της τεμπελιάς, γιατί δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα όσο νόμιζες μέχρι σήμερα.

Η τεμπελιά είναι ξεκάθαρα το ουσιαστικό της περιφρόνησης. Οτιδήποτε και οποιοσδήποτε είναι τεμπέλης, είναι «καταδικασμένος» να ζει μια αδρανή καθημερινότητα που χαρακτηρίζεται από μιζέρια έναντι της παραγωγικότητας.

Αλλά κάπου ανάμεσα στο «τεμπλιάζω στη δουλειά μου» και στις «τεμπέλικες Κυριακές», έχουμε χάσει το νόημα του τι πραγματικά είναι η τεμπελιά.

11 απλοί τρόποι για να βάλεις το self-care ως προτεραιότητα στη ζωή σου

Η τεμπελιά ιντριγκάρει το ανθρώπινο μυαλό γιατί έχουμε προειδοποιηθεί για τη «σκοτεινή» γοητεία της. Ένα πιο ενδιαφέρον ερώτημα που πρέπει να συλλογιστούμε είναι αν υπάρχει πράγματι τεμπελιά και αν κάποιος μπορεί να είναι εγγενώς τεμπέλης.

Τελικά, υφίσταται ο όρος «τεμπελιά» και ποια η ακριβής σημασία του;

Ας στρέψουμε την προσοχή μας στη λογοτεχνία: Η τεμπελιά μπορεί να εμφανιστεί ως έννοια, αν σκεφτούμε ότι περιγράφει κάποιον που δεν κάνει τίποτα ή είναι αργός. Ο ψυχίατρος Neel Burton ερμηνεύει έναν εξελικτικό συλλογισμό: «Σήμερα, η απλή επιβίωση και τα συνεχώς αυξανόμενα προσδόκιμα ζωής, είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική και η προσπάθεια που οδηγεί στα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, το ένστικτό μας εξακολουθεί να είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, καθιστώντας μας απρόθυμους να δαπανήσουμε προσπάθεια σε αφηρημένα έργα με μακρινές και αβέβαιες αποδόσεις», έγραψε. Αυτή η ιδέα δημιουργεί δύο κατηγορίες ανθρώπων και διαταράσσει τον τρόπο με τον οποίο είμαστε προετοιμασμένοι να σκεφτόμαστε την τεμπελιά: αυτούς που είναι φιλόδοξοι και έχουν την προοπτική του μέλλοντος και εκείνους που «ενστικτωδώς» επικεντρώνονται στην αυτοσυντήρηση.

Αυτή η θεωρία χρησίμευσε επίσης ως βάση μιας μελέτης του 2018, δείχνοντας πώς οι άνθρωποι μπορεί απλώς να προτιμούν τη χαλάρωση από τη σωματική δραστηριότητα. «Η διατήρηση της ενέργειας ήταν απαραίτητη για την επιβίωση των ανθρώπων, καθώς μας επέτρεψε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αναζήτηση τροφής και στέγης, να αγωνιζόμαστε για την εύρεση σεξουαλικών συντρόφων και να αποφεύγουμε τα αρπακτικά», είπαν οι συγγραφείς. Η έρευνά τους είχε σκοπό να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι θα επέλεγαν να μην ασκούνται ακόμα και όταν είχαν ενημερωθεί για τους κινδύνους για την υγεία. Η απάντηση που βρήκαν ήταν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα από μόνη της ωθεί τους ανθρώπους προς έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Αντιπαραθέτοντας τη «δραστηριότητα» και τη «φιλοδοξία» με τη «διατήρηση ενέργειας», η τεμπελιά στη λαϊκή της έννοια παραπέμπει σε μια αδράνεια - τόσο σωματική όσο και πνευματική. Αυτό τροφοδοτεί τις ιδέες ότι η τεμπελιά είναι για τους αδύναμους και τους αποτυχημένους. μια δικαιολογία για να μην είσαι αρκετά ικανός ή ταλαντούχος.

Μια άλλη μελέτη το 2015 έδειξε ότι τα άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια σωματικά τείνουν να είναι πιο εγκεφαλικά από τα δραστήρια άτομα. Φέρνουν μια «ανάγκη για γνώση» και αντ' αυτού θα ακολουθούσαν δραστηριότητες που μιλούν στο μυαλό και τον εγκέφαλο περισσότερο από τις ιδέες προσπάθειας οποιουδήποτε άλλου.

Η τεμπελιά δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς να ενσωματωθούν οι πράξεις των ανθρώπων με κυρίαρχους παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική θέση, η συμπεριφορά, η προσωπικότητα και η ανατροφή τους.

Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ των αντιλήψεων για την τεμπελιά και της αποτυχίας, η οποία τροφοδοτεί την απάθεια για τα κοινωνικο-οικονομικά ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Οι άνθρωποι είναι φτωχοί γιατί απλώς δεν δουλεύουν αρκετά. Πρόκειται για μια «νοοτροπία επιλογής» που λέει ότι αν θέλουν οι άνθρωποι, μπορούν να κάνουν τα πάντα. Αυτή η ανάγνωση της τεμπελιάς καταλήγει επίσης στους ανθρώπους να δικαιολογούν την κοινωνική ανισότητα.

Αλλά αυτή η πεποίθηση παραβλέπει τις δομικές ανισότητες της φτώχειας, των ασθενειών και της κάστας που διαμορφώνουν μεγάλο μέρος της οικονομικής αδικίας. Μερικοί άνθρωποι αποκλείονται συστηματικά από την προσέγγιση εργασιακών και οικονομικών οφελών λόγω προβλημάτων υγείας ή διάφορων άλλων παραγόντων.

Η τεμπελιά υπάρχει με άλλους τρόπους εκτός της εργασιακής κουλτούρας

Η τεμπελιά έχει να κάνει και με τη συνήθεια των αντρών να μην κάνουν καμία δουλειά του σπιτιού, επικαλούμενοι το φύλο ή την ανικανότητά τους να μάθουν να βάζουν πλυντήριο, να πλένουν πιάτα κ.ο.κ. Αυτό ονομάζεται «στρατηγική ανικανότητα», που σημαίνει ότι «οι άντρες «προσποιούνται ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι απλά και μόνο γιατί βαριούνται να το κάνουν», έγραψε η Devrupa Rakshita για το The Swaddle.

Αυτό δεν είναι μόνο μια επανεξέταση του πώς κατανοούμε την τεμπελιά και χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο για να ασκήσουμε κριτική στην ύπαρξή της. Αντίθετα, πρέπει να σκεφτούμε ότι η τεμπελιά θα συνεχίσει να υπάρχει για πάντα καθώς είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης.