Ναι, το κλάμα μπορεί να είναι μια μορφή self-care

Ναι, το κλάμα μπορεί να είναι μια μορφή self-care

Άσε τα δάκρυά σου να κυλήσουν ελεύθερα!

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή να μιλήσουμε για τα οφέλη του κλάματος, αν όχι η εποχή του Καρκίνου; Αυτό το ζώδιο του νερού διακρίνεται για την ευαλωτότητα και την ευαισθησία του, γι' αυτό θελήσαμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι το κλάμα - ανεξάρτητα από την εποχή που βρισκόμαστε - είναι καλό για εμάς και αποτελεί μια μορφή φροντίδας του εαυτού μας.

«Το κλάμα σε βοηθά να εκφράσεις δυνατά συναισθήματα με ασφαλή τρόπο. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση της εσωτερικής πίεσης», λέει η ψυχολόγος Aimee Daramus. Αυτό ισχύει για τον θυμό, την ευτυχία, τη λύπη… κάθε συναίσθημα που εκφράζουμε με το κλάμα.

jeremy-bishop-h9NU6laTNzM-unsplash.jpg

Αν θυμώνεις διαρκώς, βρήκαμε τους τρόπους για να διαχειριστείς τα νεύρα σου ASAP

Ωστόσο, η κοινωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κλάμα ως ένδειξη αδυναμίας. Για όσες από εμάς έχουμε αυτή τη νοοτροπία, η Daramus λέει ότι είναι ωφέλιμο να διερευνήσουμε πώς αφήνουμε τα συναισθήματά μας να βγουν προς έξω - επειδή όντως απελευθερώνονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. «Αν δεν αφήνεις τα συναισθήματα να απελευθερωθούν με υγιή τρόπο, θα το κάνουν με ανθυγιεινό τρόπο. Μπορεί να τα εξωτερικεύσεις με τρόπο που βλάπτει τους άλλους, όπως να φωνάζεις ή να κατηγορείς», εξηγεί.

Και προσθέτει:

«Μπορεί να βλάψεις ακόμα τον εαυτό σου, προκαλώντας ψυχοσωματικό πόνο. Το κλάμα είναι ο πιο υγιής τρόπος να εξωτερικεύσεις τα συναισθήματά σου».

Η σημασία του να κλαις μπροστά σε άλλους

«Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να είσαι ο πιο αυθεντικός εαυτός σου συναισθηματικά», συμπληρώνει η ψυχολόγος. Αυτά τα οφέλη συμβαίνουν είτε κλαις μόνη είτε μπροστά σε κάποιον—και το να είσαι ευάλωτη μπροστά σε κάποιον που σε σέβεται έχει πρόσθετα οφέλη. «Όταν κάποιος σε βλέπει να κλαις και να μεταχειρίζεται αυτό το συναίσθημα σαν να έχει σημασία, σε βοηθά να νιώθεις ότι αποδεκτή όχι μόνο τις καλές σου μέρες αλλά και τις κακές», εξηγεί.

Ωστόσο, η Daramus προσθέτει ότι καλό είναι να προσέχεις σε ποιος ανθρώπους δείχνεις την ευαλωτότητά σου. «Τα δάκρυα δεν έρχονται πάντα σε βολικές στιγμές. Αλλά αν είναι δυνατόν, μην δείχνεις ευαλωτότητα σε άτομα που δεν θα το σεβαστούν. Εάν δεν γνωρίζεις κανέναν που μπορεί να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά σου με σεβασμό, ίσως είναι καιρός να βρεις νέους φίλους ή ίσως έναν ψυχολόγο».

Άσε, λοιπόν, τα δάκρυά σου να κυλήσουν ελεύθερα, χωρίς φόβο ή ντροπή!