Πώς η χοροκινητική ψυχοθεραπεία βοηθά τις μαχήτριες να έχουν θετική επαφή με το σώμα τους

Νατάσσα Σχοινά
Πώς η χοροκινητική ψυχοθεραπεία βοηθά τις μαχήτριες να έχουν θετική επαφή με το σώμα τους

Δύο ειδικοί μάς μιλούν για την ψυχολογική και σωματική βοήθεια που παρέχουν στις ασθενείς τους.

Όταν μία γυναίκα διαγνώζεται με καρκίνο του μαστού, δεν είναι μόνο τα σωματικά συμπτώματα που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και τα ψυχολογικά. Πολλές φορές, κυρίως αυτά. Γι' αυτό και οι ειδικοί της ψυχικής υγείας ασχολούνται εντατικά με την κάθε ασθενή και προσπαθούν να βρουν εξειδικευμένους τρόπους για να βοηθήσουν ανάλογα με τις ανάγκες της.

Μιλήσαμε, λοιπόν, με την Κατιαλένα Σουρβίνου, ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος αλλά και την Άντα Παΐζη, Πρόεδρο της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας και Χοροκινητική Ψυχοθεραπεύτρια στο ΚΗΨΥΑΚ και μας κατατόπισαν σχετικά με το θέμα.

«Ο ογκολογικός ασθενής, λαμβάνοντας τη διάγνωση του καρκίνου, βιώνει αυτόματα μια μεγάλη ανατροπή, τίθεται σε κρίση η ζωή του. Καθώς ο ίδιος συνεχίζει να δέχεται 'σεισμικέ'ς δονήσεις στο σώμα του και, καθ΄όλη τη διάρκεια της θεραπείας, καλείται να τις διαχειριστεί με τη βοήθεια της ογκολογικής ομάδας. Βρίσκεται, επομένως, σε ένα συνεχή διάλογο για ιατρικά θέματα, επίκαιρα στην καθημερινότητά του και από τα οποία εξαρτάται η επιβίωσή του, όπως εξετάσεις, θεραπείες, παρενέργειες. Είναι δυνατόν, όμως, αυτές οι δονήσεις και οι βίαιες αλλαγές που βιώνει να μην επηρεάζουν αναπόφευκτα πολλούς τομείς της ζωής του συνολικά; Αλλαγές στην εργασία, στα δυναμικά της οικογένειας, στις σχέσεις του, στην οικονομική του κατάσταση, στη διάθεσή του, στην εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμησή του. Συχνά, αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται από άγχος, απομόνωση, επώδυνες σκέψεις. Οι ασθενείς που απευθύνονται στο ΚΗΨΥΑΚ έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν ένα διάλογο με το συναισθηματικό τους κόσμο, τις αγωνίες, τους φόβους, την απελπισία, τη μοναξιά, το στίγμα της ασθένειας. Συχνά καταφέρνουν να αναγνωρίσουν τη ψυχοθεραπεία ως μέρος της ολιστικής θεραπείας του καρκίνου. Στο ΚΗΨΥΑΚ θεωρούμε πολύ σημαντικό να ακούσουμε τον ασθενή, να του δώσουμε τον χώρο και τον χρόνο να μιλήσει για το πριν, το τώρα και το μετά του καρκίνου - με τον καρκίνο, να τον ρωτήσουμε πως μπορούμε εμείς να τον βοηθήσουμε», είπε η Κατιαλένα Σουρβίνου.

sourvinou_.jpgΗ Κατιαλένα Σουρβίνου

Στα πλαίσια της παροχής της πιο αποτελεσματικής βοήθειας για την ασθενή, όλο και περισσότερα είδη θεραπείας εμφανίζονται για να εξυπηρετήσουν βαθύτερες ανάγκες. Ένα από αυτά είναι και η Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία που βασίζεται στο σώμα και στην κίνηση που μπορεί να έχει.

«Η Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία αποτελεί μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που εμπλέκει το σώμα και την κίνηση του. Ορίζεται ως η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης που προάγει τη σωματική, συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική ολοκλήρωση του ατόμου. Από συνεντεύξεις που έχουν γίνει στα πλαίσια έρευνας για το πώς βιώνουν τα άτομα με καρκίνο την Χοροθεραπεία στο ΚΗΨΥΑΚ, οι πιο σημαντικές αλλαγές που αναφέρουν τα άτομα αφορούν στην καλύτερη γνώση και θετική επαφή με το σώμα τους, τη μείωση δυσάρεστων συναισθημάτων όπως του άγχους, της θλίψης και των φόβων (θανάτου, ιατρικών επανεξετάσεων, μεταστάσεων κ.α.), τη δυνατότητα έκφρασης κάποιων συναισθημάτων που πριν ήταν δύσκολο να εξωτερικευθούν, τη δημιουργία ψυχικής και σωματικής χαλάρωσης, την εστίαση στον εαυτό και τη φροντίδα του, την απόλαυση των μικρών απλών στιγμών της ζωής, τη βελτίωση των σχέσεών τους με τους άλλους ανθρώπους», είπε η Άντα Παΐζη.

paizi_.JPGΗ Άντα Παΐζη

Η χοροκινητική θεραπεία θεωρείται σημαντική θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο με τεράστια οφέλη για τις γυναίκες που την επιλέγουν και εκφράζονται περισσότερο μέσα από αυτήν.

«Θεωρείται σημαντική θεραπεία για άτομα με καρκίνο γιατί εναρμονίζει το σώμα, το μυαλό, τα συναισθήματα και τη δημιουργικότητα, διευκολύνει την επαφή με νέους τρόπους αντιμετώπισης της ζωής σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο, βοηθά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στην προώθηση και εξέλιξη της ψυχικής υγείας, διευκολύνει την αποδοχή της νέας εικόνας σώματος και του νέου σωματικού σχήματος μετά την επέμβαση και την χημειοθεραπεία, βοηθά στην κατανόηση, αποδοχή και αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων μετά την επέμβαση και κατά τη χημειοθεραπεία, διευκολύνει την έκφραση συναισθημάτων σχετικά με το πώς βιώνεται η επίθεση του καρκίνου. Η Χοροκινητική διεργασία βοηθά έτσι ώστε ο φόβος, ο θυμός, η απελπισία, η αίσθηση του αβοήθητου και του ευάλωτου να επανεπενδυθούν ως δυνάμεις ζωής μέσα από το σώμα. Bοηθά στην πληροφόρηση από το ίδιο το σώμα για τις ανάγκες του ίδιου του σώματος με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής (ύπνος, διατροφή, χαλάρωση, αποφυγή συγκρούσεων στην οικογένεια, προσωπικός χώρος που δεν τον παραβιάζουν άλλοι χωρίς την θέληση του ασθενούς, σταθερότερα όρια σε σχέση με τις ανάγκες του ασθενούς). Επιπλέον, βοηθά στην κατανόηση των βασικών πεποιθήσεων για τον καρκίνο και πώς αυτές επηρεάζουν τη σωματική υγεία και την ποιότητα ζωής. Τέλος, βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες στο σώμα και στο πώς μπορεί να επιτευχθεί χαλάρωση μέσα από τις χοροκινητικές τεχνικές», συνέχισε η ειδικός.

KHPSYAK-2.jpg

Μία ασθενής καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις αλλαγές που φέρνει ο καρκίνος του μαστού στη ζωή της. Κέντρα, όπως το ΚΗΨΥΑΚ, βοηθούν όχι μόνο εκείνες αλλά και τους κοντινούς τους συγγενείς να ανταποκριθούν μέσω της κατάλληλης συμβουλευτικής προσέγγισης.

«Σε ψυχικό επίπεδο, ο ογκολογικός ασθενής καλείται να διεργαστεί - στον δικό του χρόνο και με βάση τα δικά του ψυχικά αποθέματα - μια σειρά από σημαντικές απώλειες, όπως την απώλεια τμημάτων του σώματός του, την απώλεια ορισμένων από τους άλλοτε δεδομένους ρόλους του στην καθημερινότητα ή ακόμα και την απειλή της απώλειας της ίδιας τους της ζωή. Ειδικά για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού, διάγνωση που συναντάται πιο συχνά στους ωφελούμενους του ΚΗΨΥΑΚ και σε ποσοστό πάνω από το 30%, εγείρονται ζητήματα που αφορούν στη θηλυκότητα, τη σεξουαλικότητα, τη μητρότητα. Μέσα από την ψυχοθεραπευτική σχέση, θεραπευτής και θεραπευόμενος καλούνται να αναγνωρίσουν τα επώδυνα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτές τις απώλειες, με άλλα λόγια να πενθήσουν για το τι χάνεται αλλά και να βαδίσουν μαζί αργά και σταθερά, σε ένα δρόμο προς την αλλαγή. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει τον ασθενή να δώσει ένα νέο νόημα στις ανάγκες του και τις επιθυμίες του, να μάθει να διαχειρίζεται ικανοποιητικά τις σχέσεις του και τη νέα πραγματικότητα, να συνεχίσει να μάχεται για τη ζωή του.

KHPSYAK-1.jpg

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε διαγνωστικό, θεραπευτικό και ψυχολογικό επίπεδο έχει βελτιώσει όχι μόνο την πορεία της ασθένειας για μία γυναίκα, αλλά και την καθημερινότητά της σε κάθε επίπεδο.

«Τα τελευταία χρόνια, η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο σε συνδυασμό με τα οφέλη που προσφέρει η ψυχολογική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς, μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε πολλές από τις εμψυχωτικές ιστορίες των ωφελούμενών μας. Η πλειοψηφία των ασθενών δίνουν καθημερινά μάχη για την επιβίωσή τους και επανακτούν με πολύ κόπο, μέρα με την ημέρα την ποιότητα της ζωής τους. Τα παραδείγματα αυτής της μάχης ποικίλα: μια νέα γυναίκα θα φορέσει και πάλι το αγαπημένο της φόρεμα, μια νέα μητέρα θα συνοδεύσει για πρώτη φορά το παιδί της στο σχολείο, ένας καθηγητής θα διδάξει και πάλι στους μαθητές του, ένας νέος άνδρας θα ανοίξει τη δική του επιχείρηση, οι μαθητές μιας τάξης θα τρέξουν για τη μητέρα της συμμαθήτριάς τους στο race for the cure. Συνεχίζοντας, οι ασθενείς που μάχονται μακροχρόνια με τις συνέπειες πολλαπλών χειρουργικών επεμβάσεων ή τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών, θα σχεδιάσουν το ταξίδι στο εξωτερικό που πάντα ήθελαν να πραγματοποιήσουν, κάποιοι άλλοι θα κρατήσουν τα εγγόνια τους στην αγκαλιά τους. Η μαχητικότητα των ογκολογικών ασθενών και η αναγνώριση από μέρους τους και των συγγενών τους, της σημασίας της ψυχοθεραπευτικής εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στο ΚΗΨΥΑΚ να συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους το έχουν ανάγκη», είπε η κ. Σουρβίνου.

Για περισσότερες πληροφορίες για το ΚΗΨΥΑΚ καθώς και για να κλείσεις ραντεβού, μπες στη σελίδα τους επικοινώνησε στα 2103233401 και 2103233402.