Δεν είναι χαριτωμένο, είναι stalking & αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις

Ανθή Μιμηγιάννη
Δεν είναι χαριτωμένο, είναι stalking & αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις
Unsplash

Ακόμη και όταν οι stalkers δεν είναι νυν ή πρώην σύντροφοι, το θύμα συνήθως τους γνωρίζει με κάποιο τρόπο.

Για πολλούς ανθρώπους, το stalking είναι απλά κάτι «μακρινό» και ξένο: Συμβαίνει μόνο σε ταινίες τρόμου, αλλά δεν θα μπορούσαν να φανταστούν κάποιον να παρακολουθεί εκείνους ή κάποιον γνωστό τους. Δυστυχώς, το stalking είναι πολύ πιο συχνό από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, και συνήθως είναι δύσκολο να το αναγνωρίσει κανείς από μακριά. Σύμφωνα με το Stalking Resource Center, περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούνται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπολογίζεται ότι το 15% των γυναικών και το 6% των ανδρών έχουν πέσει θύμα παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της ζωής τους, και από αυτούς, περίπου το 61% των γυναικών θυμάτων και το 44% των ανδρών θυμάτων είχαν υποστεί παρακολούθηση από έναν σημερινό ή πρώην στενό σύντροφο. Ακόμη και όταν οι stalkers δεν είναι νυν ή πρώην σύντροφοι, το θύμα συνήθως τους γνωρίζει με κάποιο τρόπο.

Παρακάτω παρατίθενται τέσσερα μεγάλα προειδοποιητικά σημάδια stalking που πρέπει να προσέξεις για τον εαυτό σου ή τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

  1. Επικοινωνεί μαζί σου συνεχώς

Το να σου τηλεφωνεί πολλές φορές την ημέρα μπορεί να είναι απλό ενδιαφέρον, αλλά ας μην ξεγελιόμαστε: Η συνεχής επαφή μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι παρακολούθησης. Οι stalkers αισθάνονται την ανάγκη να γνωρίζουν τι κάνουν τα αντικείμενα του πόθου τους ανά πάσα στιγμή και ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνουν αυτό όταν δεν είναι κοντά τους είναι να τηλεφωνούν και να στέλνουν μηνύματα αδιάκοπα. Σε αυτή την εποχή της προηγμένης τεχνολογίας, η συνεχής επικοινωνία είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει, επομένως είναι πολύ εύκολο και να την προσπεράσει κανείς ως φυσιολογική. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά συχνά κλιμακώνεται σε παρακολούθηση.

  1. Ξέρει λεπτομέρειες για τη ζωή σου πριν τις μοιραστείς εσύ μαζί του

Η περιήγηση στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης μιας νέας γνωριμίας είναι αρκετά συχνή, αλλά αν κάποιος αρχίσει να κάνει εξαιρετικά συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με ένα Insta-post με τον πρώην σου, αυτό θα πρέπει να σε προβληματίσει. Και πάλι, η τεχνολογία καθιστά την online παρακολούθηση εξαιρετικά εύκολη και μια σε βάθος «μελέτη» της παρουσίας σου στο διαδίκτυο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψηφιακή παρακολούθηση στο μέλλον. Το να βεβαιώνεσαι ότι οι κωδικοί πρόσβασής σου δεν είναι οι προφανείς είναι πάντα μια καλή ιδέα, επειδή οι χάκερ και οι stalkers θα προσπαθήσουν να τους μαντέψουν ή να τους παραβιάσουν.

  1. Έχει υπερβολική περιέργεια

Το να ρωτά για τη μέρα σου είναι φυσιολογικό- το να ρωτά αμέτρητες φορές την ημέρα για το μέρος που βρίσκεσαι και ποια παρέα σε συνοδεύει, δεν είναι. Αυτό που μπορεί αρχικά να φαίνεται ως ακραία περιέργεια είναι συχνά σημάδι ακραίου ελέγχου. Αν παρατηρήσεις ότι κάποιος κάνει μερικές υπερβολικά πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές σου, με ποιους κάνεις παρέα, πότε είσαι μόνη, ζήτα βοήθεια- ειδικά αν αρχίσει να εμφανίζεται απρόσκλητος.

  1. Εμφανίζεται απροειδοποίητα

Οι περιστασιακές εκπλήξεις είναι γλυκιές όταν γίνονται από κάποιον που γνωρίζει πως δεν μας ενοχλεί, αλλά οι συνεχείς απροειδοποίητες (και ανεπιθύμητες) εμφανίσεις είναι η πιο φωτεινή κόκκινη σημαία του stalking. Αν πεις σε κάποιον ότι έχεις κανονίσει να συναντηθείς με φίλους μετά τη δουλειά και εκείνος σε περιμένει απ’ έξω μόλις τελειώσεις, μην το «μεταφράσεις» ως τρυφερότητα: Αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη. Ομοίως, αν αρχίσεις να λαμβάνεις ανεπιθύμητα, περιττά ή και ακατάλληλα δώρα, ίσως να θέλεις να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας.

Αν πρέπει να κρατήσεις μόνο ένα πράγμα από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, αυτό είναι ότι πρέπει πάντα να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου: Αν σας φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, μάλλον έτσι είναι.